Paříž tě nikdy neopustí

Paříž tě nikdy neopustí https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453470/bmid_pariz-te-nikdy-neopusti-gfP-453470.jpg 4 44 13

Válka skončila. Vzpomínky zůstávají. Charlotte není oběť, ale bojovnice. Jak dlouho se ale ještě zvládne rvát, než jí dojdou síly? Píší se padesátá léta dvacátého století a newyorský knižní průmysl není místo, ve kterém by měly ženy – jakkoliv výjimečné – na růžích ustláno. Charlotte tak musí každý den znovu a znovu čelit nemožným volbám a bojovat za svoji nezávislost. Do toho ji nepřestávají pronásledovat vzpomínky na válku. Během okupace Francie pracovala v pařížském knihkupectví a měla co dělat, aby se během temných let dokázala postarat nejen o sebe, ale především svou novorozenou dceru Vivi. Emigrace do New Yorku měla začít novou kapitolu jejího života. Místo toho se zdá, že pro ni válka nikdy neskončí. Paříž tě nikdy neopustí je strhující příběh o nezdolnosti, lásce, těžkých rozhodnutích a zjištění, že přežití nepřežitelného si vždy vybere svou daň.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Paris Never Leaves You , 2020


více info...

Přidat komentář

Buchtičkajani
31.12.2022 4 z 5

Zase jiný pohled na válku. Nikdy člověk neví, co by udělal,aby zachránil sebe i své blízké. Těžké soudit, když jsem hrůzy války nezažila.

Fidibus
23.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Zdlouhavé, hlavní hrdinka hodně rozjímá a do toho vzpomíná na válečnou Paříž, na německého vojáka, přitom Žida, který je s malou dcerou zachránil tím, že je těsně na konci války odvezl do židovského lágru. Dostaly se díky tomu do Ameriky a ona stále cítí vinu. Do toho se ozývá dcera při hledání minulosti a onen německý voják jí napíše, aby vzápětí svůj život ukončil. Konečně se vzpamatuje a odjíždí do Paříže, a to i díky svému šéfovi (láska).
Námět originální, pohled na válku ze 2 stran, ale rezervy ve způsobu napsání.


Szilvia1
18.04.2022 2 z 5

Příběh nebyl nic moc,Charlotta se bála,že ji dostihne minulost,i když se nebála kvuli sobě,ale kvuli její dcerce.

bookcase
09.11.2021 5 z 5

Komorní příběh, líbil se mi, zas trochu jinak pojatá druhá světová válka.

knihovnička007
30.07.2021 3 z 5

Paříž a válka v jednom. Nečekejte žádný velký příběh, spíše zamyšlení nad chybami a možnostmi...
Více v mé recenzi nebo na FB Tučňákův knižní svět.

Mandlevest
30.05.2021 4 z 5

Přiznávám, že dle anotace jsem čekala více dramatický příběh. A také pro mě nebyl příběhem strhujícím jak se píše na přebalu knihy (to pro mě byla v poslední době např. kniha Říše divů). Nicméně nakonec hodnotím knihu dosti vysoko, protože ač klouže opravdu pouze po povrchu, zejména v lince odehrávající se v Paříži v obd. 2 světové války, docela jsem o ní přemýšlela a knížka se nečetla špatně. Jak moc jste vinna a jestli vůbec, když bojujete o přežití nejen svoje, ale hlavně svého dítěte? A jakou roli v tom hraje otázka víry? A je možné před minulostí utéct? Odpovědi zkuste najít v tomto zajímavém románu.

Terezaazeret
27.04.2021 odpad!

Hodně velké klišé, tento příběh. Uf.

TheMelorry
03.03.2021 5 z 5

Tahle kniha je opravdu zvláštní a skvělá zároveň. Stěžejním bodem je v ní morální dilema viny a trestu a často zmiňovaný morální kompas.
Sledujeme hlavní hrdinku Charlotte a její dceru deset let po válce v New Yorku a zároveň vzpomíná formou retrorpektivních vsuvek z okupované Francii za 2. světové války. Její snahu přežít a ochránit dceru za každou cenu, nedostatek, strach a morální dilema, co už je a co není kolaborace (popř. horizontální kolaborace).
Nečekala jsem to, ale tato kniha je opravdu silná a dojemná, plná dávných démonů a snahy se s nimi vyrovnat, pohled na válečné hrůzy s odstupem několika let... Obě dějové linky předkládají emocemi nabitý příběh, u kterého je potřeba přemýšlet a někdy i číst mezi řádky. Stejně tak závěr, kteý v první chvíle naštve, ale s odstupem se ukazuje jako reálný a příběh skvěle podtrhuje.

xena2711
14.02.2021 4 z 5

Příběh z okupované Francie z období 2. světové války. Kniha popisuje životní příběh, kdy člověk udělá pro přežití cokoliv, ať je na jakékoliv straně barikády...bohužel za cenu celoživotní viny...

Knižní střípky
06.01.2021 3 z 5

Tento příběh je zase jiným pohledem na dobu války. Řeší se zde pocit viny a jak se s ní vyrovnat. Nic není černobílé, na vše se dá pohlížet z různých úhlů pohledu. Kdy se určité kontroverzní skutky dají ještě pochopit a kdy již ne? Kniha se mi líbila, nicméně musím upřímně přiznat, že mě nezasáhla tolik, jak jsem si myslela, že mě zasáhne.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Pípasek
03.01.2021 5 z 5

Další válečný příběh, tentokrát z okupované Francie. Opět jiný pohled na nesmyslnost války a její fyzické i psychické utrpení

stesti.s.knihou
14.12.2020 3 z 5

Příběh z období 2. světové války a okupované Francie. Hlavní hrdinka Charlotte pracuje v knihkupectví a společně se svou malou dcerou se potýkají s nedostatkem potravin (ostatně jako celá Francie). Když se jim nabízí pomoc z rukou německého důstojníka, Charlotte se to v prvním momentu velmi příčí, co by ale neudělala po dobro a zdraví své malé dcerky Vivienne...
Zároveň zde sledujeme i období po deseti letech od osvobození Francie, kdy Charlotte společně s Vivi žijí v Americe.
Hlavním přínosem příběhu není popis dění během války, příběhy z koncentračních táborů ani vykreslení půvabů Paříže. Hlavní je zde otázka židovství, antisemitismu a náboženství.
A teď co se mého názoru týče. Co si budem povídat, jakožto milovník všeho pařížského mne zaujala hlavně ta Paříž (2. světové války je v knihách spoustu a upřímně to pro mě asi není důvod, proč bych po nějaké knize sáhla). Příběh jako takový nebyl špatný, nicméně ve mně nevyvolal žádné hlubší emoce (což by zrovna příběh mladé opuštěné matky žijící v Paříži okupované německými vojáky podle mého názoru vyvolat měl) a celkově tak nějak klouzal po povrchu. Zajímavá byla otázka židovství deset let po válce v Americe, i to mi ale připadalo autorkou jen lehce nastíněno, nikoli propracováno do hloubky. Celkově si myslím, že paní autorka chtěla otevřít velmi důležité téma židovství v poválečné době, použila k tomu lukrativní místo a lukrativní hrdinku (Paříž, knihkupectví, mladá ovdovělá zásadová matka), už se ale nepovedlo propracovat téma do důležitých detailů.
Kniha se četla dobře a rychle, ale z výše zmíněných důvodu nemohu hodnotit lépe.

Danago
09.11.2020 5 z 5

Knížka mě velice překvapila, po jejím dočtení jsem musela celý příběh ještě dlouho vstřebávat. Druhá světová válka v Paříži, mladá maminka s malou holčičkou, jak dokáží obě přežít v době obrovského nedostatku jídla a léků, v době udávání a když přežijí, jak budou žít dál?
Knížka řeší velice bolestné téma viny a odpuštění. Kdy už je člověk kolaborant a kdy je to ještě obhajitelné. A dokáže člověk se svou vinou žít dál?

Autorovy další knížky

Ellen Feldman
americká, 1941
2020  78%Paříž tě nikdy neopustí
2022  82%Živí a ztracení
1995  60%Osudové puto

Kniha Paříž tě nikdy neopustí je v

Právě čtených1x
Přečtených56x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce105x
Chystám se číst63x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x