Parfum: Príbeh vraha

Parfum: Príbeh vraha https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30560/bmid_parfum-pribeh-vraha-K3V-30560.jpg 4 1316 228

Keď počujeme názov mesta Paríž, azda sa nám trochu zakrúti hlava: z krásy, zo všemožných vôní, ktoré toto mesto šarmu a elegancie ponúka. Iste bol taký aj v 18. storočí, no v Süskindovej knihe ho pozorujeme z opačnej strany. Pach stoky a plesnivých rýb v stánku, kde predáva žena, ktorá prechádza životom akoby bez závanu lásky, bez akéhokoľvek prísľubu radosti či šťastia. A práve jej sa narodí neduživý chlapec, ktorý nemá nijakú šancu na prežitie a čaká naňho osud zapáchajúcich rýb...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Das Parfum: Die Geschichte eines Mörders , 1985


více info...

MarqueeMoon
MarqueeMoon
13.03.2024 5 z 5

Veľa kníh je skvelých, ale potom sú také, ktoré pasujú konkrétnemu človeku na mieru, ako napríklad v perfektnom pomere namiešaný osobný parfum, kde sa priam dokonalo všetko skĺbi vrátane detailov (hlavne detailov) a ktoré ešte po rokoch vyvolajú spomienku na silný pocit pri čítaní. Myslím, že som opäť našiel takú knihu. "Zažrala" sa do mňa a môžem zabudnúť kopec skvelých pasáží, časti deja atď, ale nezabudnem na to "niečo". Táto kniha mi jednoducho sadla.

Emik87
Emik87
18.02.2024 4 z 5

Tedy tenhle příběh je opravdu nechutný a páchnoucí. Zpracování skvělé, ale tenhle sériový vrah je fakt fuj. Film je možná ještě horší. Ale stojí za to si přečíst a sledovat.


SSTknihy
SSTknihy
14.02.2024 4 z 5

Kdo by to byl řekl, že může být kniha tak intenzivně pachová... Při čtení životní cesty Jean-Baptista Grenouille doslova cítíte z každé věty všechny pachy světa. Všechny pachy, vůně, aromata, smrady, odéry, zápachy - doslova se vám chvěje chřípí... a obrací žaludek. Protože cesta tohohle človíčka, narozeného v největším smradu a bídě Paříže není žádná procházka růžovou zahradou. Navzdory všem překážkám tvrdošíjně putuje za svým zvráceným cílem, bez výčitek svědomí, stopy studu či soucitu. Musíte jít s ním až na samý konec a pak si teprve oddechnout, vydechnout a konečně se nadechnout...
Není to čtení pro každého. Pokud znáte film, tak se připravte na to, že kniha je sice psaná úžasně barvitým jazykem, ale je velmi popisná a detailní. Ano, jde opravdu o "příběh vraha", ale rozhodně nečekejte detektivku nebo akční thriller. Ale za přečtení to tedy stojí!

Zemlja
Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Moc se mi líbila. Napínavé, vhled do výroby parfémů, excelentní popis čichových vjemů.

Janadvorackova
Janadvorackova
08.08.2023 4 z 5

Kdo by skutečně sáhl po knize s představou parfémem ovoněného čtení, bude zklamán. Už v úvodu všechno smrdí. Ulice, lidé, hřbitovy a trhy. Vzduch a voda, výčepy, jatka a koželužny. Různé dílny smrdí také. A o jednotlivých částech člověčích těl ani nemluvě. Autor pachy života popisuje barvitě, vstupuje tím do světa vůní, které v příběhu zaujímají první místo. To nejdůležitější v životě tvora, který se jako by vezme odnikud.

Vrah se narodil na rybím trhu. Vypadl ze své matky mezi vnitřnosti, rybí hlavy, krev a hnus ulice. Co s ní a s ním také bylo dál, se dozvíte.
Kdybych si po shlédnutí filmu nepředstavovala hlavního hrdinu jako člověka, po setkání pouze s knihou by jím jisto jistě nebyl. Je beztvarý, nezajímavý, přesto všudypřítomný. Je jako stín žijící pouze v noci, co klepe na dveře a čeká, kdo ho pozve dál.
Osobnost bez osobnosti s absolutním čichem, abych tak řekla... Jako máte lidi s absolutním sluchem. Tak tento tvor najde zálibu v míchání parfémů. Ale touha po výučním listě stojí na zkaženosti. Klasická drogerie ho fakt nezajímá. Jeho vášní je uchování pachu věcí - živých i neživých. Za každou cenu.
Tahle zajímavě napsanou postavu jsem dlouho nepotkala. Ale ve skutečnosti byste na něj narazit nechtěli.

VeronikaNovotna
VeronikaNovotna
01.08.2023 3 z 5

Nijak moc zajímavé. Kniha se dala přečíst, ale nebyl to žádný wow.

FirstDaw8ID
FirstDaw8ID
31.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh člověka, pro kterého tu nebylo místo. Tak by se dal zřejmě shrnout podivně morbidní román Parfém, který čtenáře provede bohatým světem vůní, výrobních procesů, Francií 18. století, neobvyklých vražd a vše okoření zvláštním humorem. Ze začátku mi připadal styl psaní trochu kostrbatý, ale pak se mi do něho podařilo ponořit a vcítit se do různých vjemů a pocitů, které autor tak barvitě popisuje na smyslově geniálním hlavním hrdinovi příběhu. Pasáže, kdy dokazuje své neobvyklé schopnosti, mají správný ráz, oproti části knížky, kdy se Grenouille vzdaluje od lidí, živí se vším možným a staví si vzdušné zámky. Chápu však, že je tato část potřeba odvyprávět, aby dávalo zakončení knihy smysl. Nepatrný černý humor, který se pokaždé objevuje, když se Grenouille loučí s nějakou částí svého života, tu dokonale sedí. Výhodou mi bylo, že jsem filmovou adaptaci viděl nějakých deset let zpátky a tak jsem si už naprosto nepamatoval žádné důležité detaily.

andrysek158
andrysek158
15.05.2023 2 z 5

Viděla jsem první film a až pak četla knihu. Myslím, že kdybych to udělala obráceně film bych si nepustila. Příběh je hodně zajímavý ale strašně těžko se mi četl, autor hodně zvláštně píše a nevím proč, ale měla jsem problém u některých dlouhých vět napoprvé pochopit smysl. Často jsem se musela vrátit na začátek věty a číst znovu. Ale přibližně od poloviny knihy to začalo odsypat a kniha mě konecne vtahla do děje.

Celkově se mi příběh líbil, ale zpětně si říkám, ze vidět film úplně stačilo.

TessieB
TessieB
25.03.2023 5 z 5

Četla jsem nyní podruhé a opět jsem byla naprosto nadšená. Netradiční zápletka, skvěle vystavený příběh. Na film se ráda podívám

Sitting-Bull
Sitting-Bull
16.03.2023 3 z 5

Svižné a pěkné čtení. Uvědomila jsem si, jak moc vnímáme podprahově vůně a pachy a mozek s nimi pracuje. Jen je škoda toho konce, ten pěkně prokreslenou knihu celou posunul někam jinam a je pro mě důvodem snížení hodnocení o 1,5 hvězdičky. Takový ten konec "honem, jak to zakončit a čím ještě šokovat, aby to mělo grády".
Jinými slovy závěr mi přišel rychlý a nepromyšlený a k celku jako knize se mi vůbec nehodil, protože nezapadal do konceptu vlivu pachů na lidi.
(POZOR, následuje SPOILER) Orgie na náměstí každý s každým, když kousek od nich stojí jejich voňavý idol a oni musí cítit, že ten, s kým si to rozdávají, přece není on - to mi fakt nedává smysl a stejně tak i rozškubání zaživa a jeho snědení. Takže škoda toho konce, jinak bych hodnotila výše.

Romcajs
Romcajs
04.03.2023 4 z 5

Zajímavý námět, pěkně se čte a určitě nenudí.

uzivatel6305
uzivatel6305
05.02.2023 4 z 5

Doposlechnuto! To je nutné předem napsat. Příběh samotný není špatný, ale také to není žádná hitparáda. Bylo to originální, plné překvapení a výborný konec, jen mi to přišlo trochu plytké. Kdyby šlo o knihu samotnou, dala bych 3 hvězdy, ale protože interpretem audioknihy byl pan Miroslav Moravec a jeho nádherný hlas a nenapodobitelný přednes, kniha se stala opravdu zábavnou a čtivou. Doporučuji tedy pouze jako audioknihu.

Shinju
Shinju
02.02.2023 2 z 5

Povedené. Jedná se o velmi nápaditý a neobvyklý příběh. Určitě kniha stojí za přečtení.

Jája92
Jája92
22.01.2023 3 z 5

Nalákala mě knižní obálka. Obávám se však, že kniha byla pro mě zklamáním. A po přečtení knihy už ani netoužím, podívat se na film...
Přitom svým způsobem je kniha neotřelá a zajímavá, ale způsob, jakým je zpracovaná mě příliš nedokázal zaujmout.

R47
R47
20.01.2023 3 z 5

Nápad je to dobrý, ale tak na povídku. Vůbec nerozumím tomu haló, které se kolem téhle knihy udělalo. Jasně je to detektivka, navíc historická. Takže po tom většina lidí skočí. Ale zas tak nic výjimečného to není. Je to jen spousta balastu kolem fakt výborného nápadu.

Kabuky
Kabuky
27.12.2022 5 z 5

Výborná kniha, vynikající překlad.

capricorn__
capricorn__
25.12.2022 5 z 5

Velmi zajímavá, ojedinělá kniha, která si mě získala už anotací. Zajímavé je, že mé nadšení nezničily ani aspekty knihy, které by mě obvykle u čtení rozčilovaly: tedy především nedostatečná hloubka postav, detailní popisy práce... Film raději oželím, ale ke knize se rád vrátím. Jen příliš nechápu, že román dostal cenu fantasy...

sgjoli
sgjoli
04.12.2022 4 z 5

Tahle kniha byla obsahem neuvěřitelně zvláštní. Asi nikdy v životě jsem nečetla nic, co by bylo takhle intenzivně zaměřené na vůně a co by se snažilo přiblížit tak obrovskou rozmanitost, kterou vůně přinášejí.
Ač je v podtitulu knihy slovo "vrah", není to úplně typická detektivka či thriller, byť byste tu určité prvky těchto dvou žánrů asi našli. Označení horor se tu určitě uplatní, protože ta podstata tohoto příběhu je vlastně svým způsobem děsivá. Je to hodně založené na psychologii jedince, který je zvrácený. A jeho počínání určitě nenechá člověka úplně klidným. Aspoň tak mi to přišlo.
Na tomhle příběhu je něco tak trochu odpuzujícího a přitom jsem potřebovala poslouchat do konce, abych věděla, jak to skončí. I když to bylo vlastně zvrácené, bylo to tak napínavé, že se mi od knihy vlastně dost těžko odcházelo. Nevím, jak se to autorovi povedlo, ale tudle dualitu jsem tu dost silně cítila. A ten závěr je prostě silný a svým způsobem dech beroucí.
Kniha je hodně popisná, zvlášť co se vůní a přípravy parfémů týká. Ale vůbec mi nepřipadalo, že by to bylo na úkor příběhu samotného a že by to snad škodilo, to vůbec. V tomhle mi kniha přišla vlastně fascinující při pomyšlení, kolik vůní na světě vůbec existuje a kolik je asi lidský nos, resp. čich schopen pojmout a bezpečně odlišit.
Knihu jsem poslouchala jako audio v interpretaci Jaromíra Meduny, českého hlasu Hercula Poirota. A jeho zpracování mi moc sedělo, takže za to také určitě plusové body pro tuto knihu!
Nakonec 4 hvězdy. Něco na téhle knize mi nedovoluje dát plný počet, byť zatím neumím formulovat, co to je. Ale za přečtení (či poslech) to určitě stojí.

JP
JP
05.08.2022 2 z 5

Filmová adaptace dokázala vykřesat z námětu přeci jen poutavější extrakt a svého času jsem ji viděl minimálně dvakrát. Začátek knihy byl stejně chytlavý (mazlavý), přemýšlení nad darem vůní, stejně jako objevování parfémů (bavila mě celá ta pasáž s Baldinim) pachů, ostatně i popis smrduté Paříže, zrození hlavní postavy - člověka ta syrovost vtáhne do příběhu, nicméně do jisté míry ten záměrný obstarožní, dobový styl psaní postupně převezme otěže a přehoupne z odéry prosycené první půle do oné ne až tak záživné vražedné extrahovací části... a tohle je moment, kdy film má svůj klimax a funguje, zatímco, kniha má svoji la petite mort. Celková odtažitost od hlavní postavy, která je jakoby jen nosičem, člověkem s nejasně daným rámcem, záměrem, zatímco ve filmu můžeme jeho stoický výraz, mikro mimiku (ostatně už i casting pohledného, sympatického herce je něčím) číst, jako alespoň něco (83% komunikace, díky Chucku Palahniuku), v knize nedostáváme opravdu skoro nic z tohohle, takže se postupně přehoupneme do hororu, který nám dává vraha v hlavní roli, který je "mágem a meta-alchymistou vůní" a "to byste nepochopili", protože stvoří ekvivalent chilli omáčky DA BOMB v oblasti vůní... v knize působí mnohdy skoro až jako jeden z poskoků, nohsledů, hlavních záporáků, ne jako nosný prvek a v tomhle ohledu, je obtížné se držet postavy, nebo něčeho, poněkud se to ztrácí ve větru (ledaže byla ona prchavost všeho ultimátním záměrem autora), se kterou nemáme vybudované vlastně vůbec nic, i ta část, ve které se objeví třeba Baldini nám o téhle postavě dává něco, ale JB nepůsobí ani jako hrdina, ani jako antihrdina, proplouvá, bez charakterových rysů, krom jisté bezohledné posedlosti a jediné, co o něm víte, je, že má "talent" ale talent měl i Michael Myers, jenže já nemyslím, že se tu Suskind snažil dělat homage na slashery). Hodnocení je víc pocitové, než cokoliv. Koneckonců je to vnímáno jako postmoderna a to je vždycky komplexní myšmaš pocitů a experimentálních přístupů. Nicméně, mám s tím určité problémy a myslím, že se to dalo napsat mnohem lépe - zkrátka, některé příběhy nese snadno skvělý námět. Ale uvidíme, popřemýšlím o tom a třeba to s časem budu vidět jinak.

momo01
momo01
10.07.2022 4 z 5

Podobně jako některé pachy mě tento román odpuzoval i uchvacoval od první až do poslední stránky. Je děsivý, drsný a zároveň originální. Znepokojoval mě a přesto jsem musela číst dál. Teď ale ráda zapomenu na pach rybích vnitřností, mrtvého štěněte a kravských kůží. Zůstanu raději u levandule, máty, vanilky a růží.