Paradox moci

Paradox moci https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284539/bmid_paradox-moci-MVs-284539.jpg 3 14 2

Stručný a přehledný model, jak změnit naše počínání v našem každodenním životě - od kanceláře k jídelnímu stolu, z dětského hřiště do ložnice. Machiavelistický pohled na moc jako vynucování si vliv sílou je jedním z nejzakořeněnějších proudů v naší kultuře, ale nový psychologický výzkum ukazuje, že tato vize je překonaná. Vliv si lze získat i prostřednictvím spolupráce a empatie – i když to svádí k myšlence, že budeme naopak slabší a zranitelnější. Doktor Keltner vysvětluje tento „paradox moci“ na případových studiích, které tyto staré mýty spolehlivě zboří. Odhaluje nám, jak si počínat nejen v práci, ale i v každodenním životě, partnerských vztazích nebo dokonce jak najít nový smysl svého života.... celý text

Přidat komentář

roso.mak
05.09.2023 1 z 5

Jeden příklad za všechny :
Postavte se k zrcadlu a pokuste se namalovat si na čelo písmeno E tak, aby bylo pro vás obráceně. Dokázali jste to? Tak to prosím vás podle autora znamená, NE že máte dobré prostorové vidění a z deskriptivní geometrie jste pravděpodobně měli jedničku, ALE že máte málo moci a jste submisivní typ. Tvl. Asi tak.

Elyen
03.06.2017 3 z 5

Kniha nepřináší nic moc nového, ale je zajímavé, jak autor pohlíží na staré známé skutečnosti optikou moci - slova, které má i pro mě, jak autor poznamenává, pejorativní nádech. Znamená-li mocný člověk vlastně dobrý člověk, pak hurá do toho!
Jednoduchá teze - moc získáváme od druhých tím, že se o ně zajímáme, že jsme štědří a přispíváme ke všeobecnému blahu, jakmile ji však získáme, máme tendenci stát se sebestřednými a přestat se o druhé zajímat, čímž moc zase ztrácíme - je ale zbytečně rozpitvávána a autor se často opakuje. Dopady moci a bezmoci navíc ukazuje na dvou extrémech - lidech opravdu chudých a opravdu bohatých, takže si z toho většinový průměr moc nevezme. Snad jen to, že nerovné podmínky v lidském světě rozhodně existují a každý z nás může svými drobnými životními činy přispívat k jejich vyrovnávání. A to není málo.


Autorovy knížky

2016  66%Paradox moci

Kniha Paradox moci je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x