Pápeži 20. storočia

Pápeži 20. storočia https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76559/bmid_papezi-20-storocia-iAR-76559.jpg 3 6 4

Sovietsky autor I. R. Grigulevič patrí medzi najlepších marxistických znalcov dejín Vatikánu, najmä náboženskej a politickej činnosti pápežov. V knihe Pápeži 20. storočia sa zaoberá dejinami cirkvi a pápežstva v našom storočí. Ukazuje katolícku cirkev prostredníctvom biografií pápežov od Pia IX. až po terajšieho najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi Jána Pavla II. Okrem toho autor analyzuje najdôležitejšie pápežské encykliky a iné dokumenty a skúma otázky dogmatickej i politickej orientácie katolíckej cirkvi. Kniha je spracovaná na základe hlbokej znalosti širokého okruhu príslušnej literatúry, ako aj cirkevných dokumentov. Má populárno-vedecký charakter a je napísaná živým jazykom. Jej 1. vydanie sa stretlo s veľkým ohlasom.... celý text

Žánr:
Náboženství , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Pravda
Originální název:

Papstvo vek XX.


více info...

Přidat komentář

LordByron
28.03.2023

Ani otvorene komunistický a silne zaujatý autor tejto knihy sa nepokúša tvrdiť (ako to raz trepal Christopher Hitchens) že by nacisti a fašisti boli všetko len a otvorene katolícke cirkevné hnutia. Už to o všeličom svedčí (že Hitchensovi neradno príliš veriť).
Niektoré veci boli zaújmavé, skoro všetko zaujaté a občas som sa trochu nudil lebo priznajme si Vatikán má v sebe menej napätia, akcie a tak než napríklad dianie v ústredí nacistov.

kannibal28
03.09.2021 3 z 5

čakal som že autor v kapitole o janovi palovi druhom bude písať aj o nitre ale kniha vyšla ešte pred navštevou mojho mesta tak som sa nič nedočital aj ked som tam bol osobne. Celkovo kniha sa mi celkovo lubila. Za tri hviezdičky


Freiherr
23.07.2020 2 z 5

Jedním slovem tendenční. Člověk nemusí být odborníkem na církevní dějiny posledních dvou staletí, aby poznal, že obraz, který se mu v tomto díle sovětský historik snaží vnutit, je pravdě stejně vzdálen asi jako Moskva od Říma. Na všech zmiňovaných papežích (vyjma dvou) nenechává autor nit suchou, probíraje se jejich soukromím, původem a politickými kroky. Razantní změna přichází až s nástupem sv. Jana XXIII., který na rozdíl od svého předchůdce v úřadu sv. Petra značně zmírnil církevní rhetoriku vůči Piem XII. odsouzené ideologii komunismu a socialismu.

eraserhead
08.01.2011 3 z 5

Není proč zapírat, že je kniha napsaná trochu tendenčně z pozice jedné strany barikády a navíc zde ona jinak docela podrobná, jasná a úderná marx-leninská kritika křesťanství (náboženský) dostává trochu šedý zákal politikaření, ale na druhou stranu, i tak je proč se divit, že ještě stále ti milí, milující a bratříčkující se věřící nevykopali papeže z jeho honosných sídel a nenaplivali mu do ksichtu. Tohle je více o politice než o náboženství, ale i tak je to docela silné kafe.

Štítky knihy

papežové

Autorovy další knížky

Iosif Romuaľdovič Grigulevič
litevská, 1913 - 1988
1973  75%Dějiny inkvizice
1965  0%Pancho Villa
1987  67%Pápeži 20. storočia
1959  0%Vatikán
1977  0%Salvador Allende

Kniha Pápeži 20. storočia je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Knihotéce12x