Papež diktátor

Papež diktátor https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465949/bmid_papez-diktator-bcD-465949.jpg 1 6 1

Mohl by být papež František tyranem a nejbezcharakternějším papežem novověku? Ano, odpovídá církevní historik Marcantonio Colonna, ve své kontroverzní, ale uvážlivé knize Papež diktátor. Kardinál Jorge Bergoglio z Argentiny byl zvolen papežem v roce 2013 jako liberál a reformátor. Ve skutečnosti není ani jedno – leda shodou okolností. I když v kolegiu kardinálů, které ho zvolilo, nebyl příliš známý, zasvěcení pozorovatelé v jeho rodné zemi ho už tehdy považovali za manipulativního politika zběhlého v sebepropagaci a učedníka populistického diktátora Juana Peróna. Za maskou vlídného člověka z lidu se podle autora skrývá papež, který se pozoruhodně málo stará o teologii či liturgii, zato je posedlý vlastní mocí.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Náboženství , Biografie a memoáry

Vydáno: , Česká citadela
Originální název:

The Dictator Pope , 2017


více info...

Přidat komentář

Cinik
06.03.2021 5 z 5

Je to smutné čtení. Nijak zvlášť překvapivé - většina kauz je mi známa a nové jsou pro mne jen některé drobné detaily, ale číst tu všechno pohromadě, je poněkud frustrující připomínka, jakou katastrofou pro církev bojující bylo poslední konkláve.

Nicméně je třeba to číst, abychom si udělali obrázek, proč je církev bojující v tak katastrofálním stavu, jakém je, proč se to nelepší, ale naopak, až na drobné lokální vyjímky, střemhlav zhoršuje, a jak se dívat na vnitřně zcela nekonzistentní, nesmyslná a místy zjevně nekatolická vystoupení tragického okupanta papežského trůnu, který nedokázal nic jiného než zaset zmatek, zničit vše, co ještě fungovalo, a zatáhnout personální politiku církve do tak hlubokého bahna, jaké poznala naposled před několika sty lety v té nejhorší etapě svých dějin.

Jiný čtenář zde napsal, že jde o sci-fi až na půdu. Bohužel to není sci-fi, ale tvrdá realita. A ostatně i osud autora, za napsání tohoto díla protiprávně vyhozeného z řádu maltézských rytířů vedením, které papež František řádu vnutil, je toho důkazem.

Štítky knihy

papežové František (J. M. Bergoglio), papež, 1936- osobnosti náboženství

Autorovy knížky

Henry Sire
britská, 1949
2021  20%Papež diktátor

Kniha Papež diktátor je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x