Pantaleón a jeho ženská rota

Pantaleón a jeho ženská rota https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102710/bmid_pantaleon-a-jeho-zenska-rota-QMA-102710.jpg 4 75 9

Satirický román si bere na mušku byrokratické řízení v armádě i pokryteckou morálku celé společnosti.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , ERM
Originální název:

Pantaleón y las visitadoras , 1973


více info...

Jaruš7
Jaruš7
10.02.2022 3 z 5

Audio.
Absurdno ve militarismu.
Hambinec v plánech bojeschopné armády má ambice se pro formování odolnosti v boji řízeně rozvětvit.
Všichni v tom vidí pozitivum a dokonce i obyvatelé z okolních vesnic.
Postup pro rozvoj této vize má neblahý osud.

Chybí ženská chytristika v osobních problémech. Pohled muže je naivní.
Jistě výrazivo by vyznělo decentněji v jiném složení písmen (překlad).

Zdecimovaná armáda bez výstřelu, závislost na které stojí lidstvo.

Merlinit
Merlinit
11.05.2021 4 z 5

Opravdu zajímavý kousek. Kniha je vtipná, ale ne nijak okázale, čtenář se spíš zasměje bizarnosti celé situace v kontrastu k stupidně šroubovanému jazyku vojenské korespondence a k mrazivým událostem, jež hlavního hrdinu tu a tam provází.


DriftBooks
DriftBooks
04.06.2019 3 z 5

Byl jsem z předchozí knihy (Tetička Julie...) tak nadšen, že jsem si prostě chtěl od téhož autora ještě něco přečíst. Údajně napsal pouze dvě humorné knihy. Tetičku a Pantaleóna. Takže volba byla jasná. Já se chci bavit a smát.

Inu – celý ten nápad je tak krásně absurdní, že bych se vůbec nedivil, kdyby ho některá armáda skutečně zrealizovala. Protože realita bývá občas daleko šílenější, než jsou fantazie spisovatelů.

Kniha mě pobavila, ale chvílemi i nebavila. Bavilo mě prolínání jednotlivých dějů. Jednotlivé příběhy se mísí do hustého těsta a vzniká tak opravdu netradiční a chutný pokrm pro čtenáře. Celkový obraz se pomalu skládá jako mozaika. V každé kapitole naberete hrst blyštivých střípků a můžete si hrát. Uvaříte kávičku, zapálíte doutníček a ve stínu milosrdné markýzy své oblíbené kavárny přidáváte kousky příběhů do objemného celku. Milé a vtipné.

Co mě nebavilo, bylo rozvíjení onoho vtipu do nekonečné délky. Pointu už víceméně znáte, hlasitě jste se zasmáli, ale vypravěč stále chrlí podrobnosti a stále vtip tříští a cizeluje. Takže jsem nakonec velké části textu prostě přeskakoval, abych se rychleji dostal k jádru. Pravda, kniha se mi tak smrskla na takovou delší povídku. Ale myslím, že to nebylo vůbec na škodu… bavil jsem se i tak náramně.

Finn69
Finn69
18.01.2018 3 z 5

Vtipná a zábavná knížka, docela jsem se pobavil. O co jde? Nebohému poručíku Pantaleónovi je nadřízenými přikázáno postarat se o uspokojení sexuálně vyhladovělých vojenských posádek v Amazonii. Je to naprosto proti jeho přesvědčen i povaze, nicméně jako správnému vojáku mu ani nenapadne se rozkazu vyhnout. A sledovat, jak se smrtící efektivitou buduje erotický supereskort Pantalandia, je fascinující.
Čili verdikt zní: líbilo se mi to, bylo to originální a legrační, kdyby to napsal někdo jiný, dal bych asi i čtyři hvězdy. Od Maria Vargase jsem ale četl daleko lepší knihy....

Koňadra
Koňadra
25.07.2016 5 z 5

Mne sa na Llosovi strašne páči jeho farebnosť. Štvrtý zárez na mojej ošúchanej knižnej záložke a znova niečo úplne iné. Obsahovo i formou. Takto si, prosím, predstavujem dielko triafajúce sa do absurdity niektorého spoločenského systému. Nie ťažké, ponuré a deprimujúce podobenstvá typu Farma zvierat či Proces, po ktorých je ťažko čo i len sa pokojne vyspať. A tu ... hop ... a zaspinkáte s úsmevom. A súhlasím s bondulom, i mne to pripomenulo Hlavu XXII.

bondula
bondula
11.04.2016 4 z 5

Pantaleón a jeho ženská rota mi v mnohom pripomínali slávnu Hlavu XXII. Absurdné nápady vymýšľané na akomsi vzdialenom veliteľstve, statočný vojak do bodky plniaci rozkazy a armáda, ktorá si zo všetkého vyberá to najlepšie. Stroho, vojensky písané hlásenia o pohlavných potrebách, kvantifikovanie a plánovanie počtu a času potrebného na priemerný pohlavný styk peruánskeho vojaka, štatistikou podložené plány na rozvoj Pantaleónovej jednotky špeciálneho určenia. Do toho trochu tajomna amazonského pralesa, čudesné kulty a juhoamerická mentalita. Vtipné a originálne.

Klarinecka
Klarinecka
12.05.2015 5 z 5

Tohle byl krutopřísný masakr mé bránice. Chudák Pantaleon. Už jsem to četla asi 3x a pořád mě to neuvěřitelně baví :D

bubo bubo
bubo bubo
30.07.2014 5 z 5

Perfektni!

Skip
Skip
04.04.2012 5 z 5

Vskutku nevšední úkol dostal kapitán Pantaleón Pantoja po převelení do Iquitosu, města v peruánské části Amazonie. Sbor potěšitelek vyjíždí na vojenské základny v odlehlých oblastech a mi sledujeme slasti i strasti dobrého vojáka Pantoji, jak to všechno dokáže ukočírovat, protože služba je služba a co ubozí vojáci v pralese, na jejichž pudy působí podnebí a z nedostatku jiných příležitostí se vrhají na všechno ženské v okolí? S tím se musí něco udělat. Mario Vargas Llosa tentokrát na humorné vlně a musím říct, že se mu opravdu daří od začátku do konce.