Panstvo Soli a smútku

Panstvo Soli a smútku https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471226/bmid_panstvo-soli-a-smutku-snl-471226.jpg 4 364 124

Annaleigh žije so sestrami, s otcom a nevlastnou matkou na osamelom panstve Highmoor na ostrove uprostred nepokojných morí. Kedysi bolo sestier dvanásť, dnes sú však veľkolepé sály panstva studené a prázdne, štyri životy nečakane vyhasli. Jedna smrť bola tragickejšia než druhá – choroba, strmhlavý pád, utopenie, pokĺznutie z útesu. Po okolitých dedinách sa šepká, že rodina je prekliata. Annaleigh klebetám neverí, ale zároveň pochybuje, že šlo o náhodné úmrtia. Ostatné sestry sa po nociach vykrádajú zo svojich izieb, aby tancovali na tajných báloch, v žiarivých črievičkách a hodvábnych róbach, až do úsvitu, a Annaleigh nevie, či sa k nim pridať, alebo im nebezpečné výlety vyhovoriť. Koniec koncov, s kým alebo s čím to vlastne tancujú? Na panstve Highmoore sa deje čosi zvláštne, a Annaleigh musí záhadu vyriešiť, kým nepribudnú ďalšie obete. Mohla by byť jednou z nich.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

House Of Salt And Sorrows , 2019


více info...

Přidat komentář

6591
12.04.2024 4 z 5

Z počátku byl příběh dost nudný a nepřišlo mi, že by se tam dělo něco zajímavého. Ale nevzdala jsem to a četla dál a od půlky to bylo něco úplně jiného. Najednou mě zajímalo jak to bude pokračovat. Bylo to plné tajemství a záhad. Romantická linka tu byla překvapitelně snesitelná a úžasná. Tolik zvratů jsem ještě nezažila.
Jestli se k vám kniha dostane doporučuji ji dát víc šancí, jinak přijdete o úžasný příběh.

Mi--LADA
06.04.2024 4 z 5

Dobrodružný příběh na motivy pohádky Protančené střevíce. Zakleté vévodství, sesterská láska, bohové a spousty želviček, soli a jiných atributů, které voní po moři v jedné ostrovní zemi. Druhá polovina knihy více napínavá, bavilo mi to. Nechybí ani dívčí okouzlení a touha po tom najít si toho pravého. YA dívčí fantasy v povedenější verzi. Pěkná je i výstižná obálka. Titul je už bohužel v knihkupectvích rozebraný, dotisk se prý nechystá.


juni
13.03.2024 5 z 5

Tato knížka se mi strašně líbila. Moc dobře se četla. Doporučuji.

LilyGorch
25.01.2024 4 z 5

Princezna Annaleigh je dcerou krále, jenž ze svého hradu Highmoore vládne ostrovům obývaným Solným lidem. V celém království nyní panuje smutek. Anna měla původně jedenáct sester, čtyři z nich ale postupně tragicky zahynuly. Jejich úmrtí sice vypadají jako nešťastné náhody, princezně Anně se na tom všem však něco nezdá. Zároveň se také bojí, aby jejich rodina nebyla prokletá a aby na ni nečekal stejný osud, jaký postihl sestry. Jednou přijde také na to, že zbývající princezny po nocích tajně navštěvují záhadné plesy, z nichž se nad ránem vrací naprosto vyčerpané a s prošoupanými střevíčky. Je to jedna záhada vedle druhé a Annaleigh má co dělat, aby všemu přišla včas na kloub, než děsivé prokletí stihne i ji.

Autorka v této místy až hororové pohádce nádherně popisuje prostředí, zvyky a slavnosti Solného lidu, dovede úžasně vykreslit atmosféru každé scény. Mrzí mě ale, že co se týče děje, je knížka místy dost pomalá. Větší spád nabere až ve finále. Pokud se vám zdá složité jméno hlavní postavy, vězte, že je ještě poměrně obyčejné. Ostatní princezny měly ještě složitější jména a upřímně si už nepamatuji ani jedno z nich. Díky tomu se mi oněch jedenáct sester docela pletlo. Líbilo se mi však, jak si autorka dokáže pohrávat se čtenářem, předkládá mu různé scény, postupem času se ale ukáže, že u některých šlo o pouhé iluze.. Škoda těch několika nedostatků, protože jinak má Dům soli a smutku určitě dobře našlápnuto..
3,5/5 *

zamilov.do.knih
20.01.2024 5 z 5

4,5

nebudu to protahovat a řeknu to na rovinu hnedka ze začátku. tohle bylo fakt hustý! ještě nikdy jsem nečetla fantasy s tolika hororovými prvky a tak strašidelným prostředím. byla jsem zmatená, znechucená, bála jsem se (o postavy i o svý klidný spaní)... jedno se té knize musí nechat. ty emoce, které čtenář prožívá, z ní dělají fakt dost dobrej kousek.
ale rozhodně to nebyla bezchybný. s dvanácti sestrami se pojí i dvanáct jmen a co si budem, celkem se mi pletly. taky mi trochu chyběly popisy sester, které v ději nebyly ty hlavní, protože jsem si pak moc nedokázala přiřadit jméno k obličeji. ale zato popisy krajiny, království, bálů a strašidelných situací v knize nechyběly a dodávaly jí ten správnej vibe.
co se romantické linky týče, tak se mi líbila, škoda jen, že byla taková okatá. ale hodili se k sobě a co si budem, romatika ve fantasy nikdy není na škodu.
bohužel na konci mě naštvala jedna věc, která mě naštvala už dřív, a to v třetím díle dvorů. nechci to tady úplně spoilerovat, ale prostě... buď má zůstat mrtvej nebo neumírat. tečka. tyhle autorský pranky mi jdou prostě proti srsti.
knihu vám moc doporučuju. kvůli těm emocím za přečtení opravdu stojí. a pokud se najde někdo, kdo si nezamiluje to originální prostředí království uprostřed moří, tak si ho najdu a budu ho strašit ve spaní.
nechcete se mnou někdo napsat nějakýmu režisérovi, aby z tohohle natočil film? protože ti, co to četli, mi určitě dají za pravdu, že by to byla fakt pecka!

Petass
30.10.2023 4 z 5

Bavilo mě to, přečteno za víkend. Zajímavý svět, spousta postav, zvyků, až duchařské momenty. Dá se tomu hodně vytknout, od občasné zmatenosti, přes nevyjasněné vlastnosti a pohnutky postav, až po červenou knihovnu, ale nakonec mi nic z toho nevadilo. Nejvíc mě vytáčely překlepy. Už dávno nejsem cílová skupina, ale podobná JA fantasy občas neuškodí. Pokud bude pokračování, s chutí si ho přečtu.

MíšaS.
14.09.2023 4 z 5

Musím říct, že jsem si knihu užila. Bavila mě, četla se dobře a i když jsem si myslela na viníka správně, nevadilo mi to. Jen ten konec byl za mě možná až moc cukrkandlový.
Jsem zvědavá na druhý díl, který má vyjít v ČR příští rok.

NikoLen
09.08.2023 5 z 5

Tak tohle mě hodně bavilo! Pohádka s fantasy prvky kterou jsem slupla za dva dny, kniha se mi moc dobře četla a hlavně jsem potřebovala vědět jak to dopadne :-D a ano, nakonec to byl ten kdo jsem si myslela už od začátku, pár věcí mi tam asi i chybělo jako čtenářovi dovysvětlit, ale i tak to byl super uchopený a ucelený příběh, který mě vtáhla a nepustil a jsem moc ráda že to nemělo otevřený konec a vše se nakonec dořešilo :-)

MisaDud
28.07.2023 4 z 5

Moc pěkný příběh zasazený do zajímavého fantasy prostředí. Zde vidím nevyužitý potenciál v jednotlivě popsaných oblastech a božstev. Klidně by mohlo být i více knih. Samotný příběh byl strhující, předvídatelný, ale přesto krásný, místy dějově kostrbatý. Autorka velmi hezky popisuje jak šaty, plesy tak i přírodu, toto je opravdu její velké plus. Celkový dojem z knihy je tedy velmi uspokojivý. A co si budeme povídat, obálka knihy je prostě úžasná.

PosPol
01.07.2023 2 z 5

"Všechny snílky zveme do zámku pod hvězdným nebem, kde oslnivý ples za svitu luny bude zlatým hřebem. S úderem půlnoci fantazii uzdu popustíme, představami něžnými i zvrácenými se nabažíme. Oddej se nočním můrám i dennímu snění, oblečen jako svých tajných tužeb ztělesnění."

Annaleigh je z dvanácti sester. Jenže čtyři sestry už jsou po smrti, přičemže některá z úmrtí nevypadají jako nešťastná náhoda. V okolí se povídá, že rodina je prokletá. Navíc všechny sestry v noci mizí na tajné plesy a bály, mají prošoupané střevíčky, bolavé nohy a budí se zcela vyčerpané až odpoledne. S kým tančí? Kdo tak nenávidí celou rodinu? Stihne Annaleigh vyřešit záhadu, než přijde řada i na ni?

Tahle kniha má nádherné pozadí - Solný lid, bozi sestupující mezi obyvatele ostrovů, úchvatně popsané moře a tvory jej obývající, historii, barvitě vylíčené nádherné šaty sester. Dokázala jsem si představit nazdobené komnaty, stejně jako výzdobu plesů, ze kterých by jistě až zrak přecházel.

Má to být retelling pohádky Protančené střevíčky od Bratří Grimmů, přičemž autorka vnesla ty správné hororové okamžiky, kdy jsem se i párkrát ošila. Příběh je tak trochu horor/fantasy/pohádka a mně se moc líbilo popisování rozbouřeného moře, kdy se vlny tříštily o útesy, maják svítící do dálky, tajemní tanečníci...

Jenže to je asi všechno. Ve finále mě kniha nudila, děj se vlekl, 400 stran bylo zbytečně moc. 3/4 knihy se de facto nic neděje a ačkoliv bylo posledních 100 stran napínavých, tak já chci knihu celou skvělou, ne jen její čtvrtinu. Nehledě na toxický vztah, který jsem Annaleigh nevěřila, mezi ní a Cassiem jsem necítila žádnou chemii, ta romantická linka do příběhu vůbec nepasuje.

Ocenit ale musím ten psychologický podtext, kdy autorka čtenáře tak zmate, že ve finále netuší, co je pravda, co iluze a co vyloženě bludy. A ačkoliv chápu, že je to YA, ten zázrak na konci knihy působil spíše absurdně a znechutil mi tím i tu trochu pozitivních pocitů, co jsem po dočtení měla. Proto hodnotím 2/5 a velice mě mrzí tak malinké využití potenciálu, který kniha měla.

deedulka
27.06.2023 4 z 5

Jedná se o temnější fantasy/horor/detektivku. :-) Začátek byl slabší rozvláčnější a v postavách (hlavně sestrách) jsem měla pěkný maglajz. Říkala jsem si, že je to takové nenadchne a neurazí. Pořádně se kniha rozjela až poslední třetinu a díky tomu si vysloužila o jednu hvězdu navíc. To jsem opravdu měla problém přestat číst a hltala jsem stránku za stránkou. Nakonec to byl povedený příběh, který vtáhnul do děje a dokázal navodit tu správnou mrazivou atmosféru. Úplně jsem viděla to tmavé pobřeží, skály a rozbíjející se divoké vlny. Slaný vítr ve vlasech a temnou bouřkovou oblohu. :-)

Etule
06.06.2023 4 z 5

Jop, tohle mě bavilo. Je tedy pravda, že zpočátku tam na mě těch jmen bylo nějak moc. :D Ale nakonec jsem se zorientovala a kniha mě chytla. Postavy celkem sympatické, jen tedy kdo je ve skutečnosti za tím vším, mi bylo jasné tak nějak od začátku a potvrdilo se mi to. Konec mi nevadil, byla jsem ráda že to tak dopadlo. Přišlo mi, že si to oba zasloužili. :)

Foxie89
01.06.2023 2 z 5

Už jsem na tuhle knihu byla stará. Byla na mě fakt dětsky napsaná a děj byl plný takových těch jednoduchých, rychlých zvratů. Annaleighino rozplývání nad muži bylo taky naivní a dětský číst to třeba 10 let zpět, asi bych dala trochu vyšší hodnocení. Ale konec byl uspěchaný a rozuzlení bylo nahrnuto do posledních pár kapitol. Konečný zázrak mi taky přišel trochu moc :/

keselylenka
02.05.2023 4 z 5

Zdařilé fantasy. Kdybych ho četla tak před 10 lety, určitě dám 5 hvězdiček. Teď už pro mě tento žánr bohužel trochu vyvanul.

Shaxx
13.02.2023 3 z 5

Retelling pohádky bratří Grimmů o protančených střevíčkách. Líbily se mi skoro až hororové prvky, které do knihy vnášely mrtvé sestry, psáno je to čtivě a dokud se udržovala záhada kletby, bylo to i napínavé. Pak už to bohužel upadá, druhé dvě třetiny jsou výrazně slabší. Počínaje naivní hrdinkou a naprosto zbytečným románkem konče. Zrovna ta zmíněná romantická linka pro mě byla totální zabiják celého příběhu. Postavy mezi sebou neměly žádnou chemii, celé to bylo tak trochu insta love a mužský objekt milostného zájmu byl naprosto bez duše, velmi špatně napsaný plochý charakter bez osobnosti.

vandalindakova
24.01.2023 4 z 5

Tři roky jsem tuhle knížku odkládala! Každý podzim jsem si ji vytáhla, že to bude ten podzim, kdy to přečtu, a nakonec to bylo až letos. A zas bych se za to bacila do hlavy, protože tenhle příběh byl fakt super!
Přesně jsem věděla, proč to chci číst o podzimu, mělo to totiž přesně ten správný temný vibe. Příběh se nám odehrává u moře, ale člověk při čtení necítí takový to letní hřejivý na pláži, naopak jsem celou dobu viděla temné rozbouřené moře, kdy se vlny v sychravém počasí děsivě rozbíjí o útesy! K tomu si přidejte zápletku s tajemnými úmrtími, a budete mít husí kůži!
Jsem ráda, že se jedná o retelling na zase jinou pohádku, a ještě na příběh od bratří Grimmů! Tak ještě aby to nebylo tajemné a tak dále že jo!
Co bylo ale naprosto geniální, byla zápletka, kdy jak hlavní hrdinka, tak ani já jako čtenář, jsem nevěděla, jestli se něco opravdu děje, nebo je to vše přeludem v hlavě a vám začíná solidně hrabat. Tenhle psychologický moment, wow prostě. Nemohla jsem se odtrhnout!
Plný počet nedávám asi jen proto, že to vše mělo spojitost s Božstvem, což už mi přišlo takový lehce překombinovaný, což je ale pouze můj subjektivní pocit.

Komaeda
08.01.2023 2 z 5

(SPOILER) No nic moc... Krásné popisy, ale vražda se pak vůbec nevyšetřuje, pořád jen plesy, a pak těhotenství a porod.... Bleh

Anor505
04.01.2023 4 z 5

Pohádkový thriller okořeněný hororem a trochou romantiky. Netušila jsem, že by tohle mohlo fungovat a ono to fungovalo přímo skvěle. Moc se mi líbila celkově ponurá atmosféra, pomalu gradující napětí, nejistota… ani chvilku jsem se nenudila. Závěr knihy byl strhující… jen možná trochu uspěchaný. Pár řádek navíc a dala bych plný počet hvězdiček.

Janík511
30.12.2022 4 z 5

Mě se kniha líbila. Jen konec mohl být přehledněji zpracován.

Petra-1
19.12.2022 5 z 5

Kniha má skvělou ponurou atmosféru a originální příběh. U čtení mě občas mrazilo. Autorka umí čtenáře krásně vtáhnout a zamotat mu hlavu. Co je skutečné a co je iluze? Měla jsem několik teorií, jak to tedy vlastně je.
Nemohla jsem se rozhodnout, jestli dát 4 nebo 5 hvězd. Protože, jak už bylo uvedeno, ke konci mi to přišlo zbytečně překombinované. I když jsem něco podobného čekala, tak myslím, že by bylo mnohem lepší držet se jednoduššího rozuzlení. Tohle bylo zbytečně až moc zapletené a ve výsledku to spíše knize dost ublížilo.