Panoptikum bizarností

Panoptikum bizarností https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22744/panoptikum-bizarnost.jpg 4 50 11

Netradiční přehlídka mimořádných pochybení přírody. Ovšem nejedná se o knihu smutnou – většina z těch, kteří jsou v ní představeni se se svým těžkým osudem dokázala smířit a v rámci možností vést plný a spokojený život. Celou knihu doprovázejí dokumentární fotografie, které ji dávají další netušený rozměr.

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Very Special People


více info...

Přidat komentář

vvikingg
26.11.2023 1 z 5

Tuhle knihu vyřadili u nás z knihovny, tak jsem ji ze srandy vzal z regálu domů, že si přečtu , když je to takový besteseller jak se uvádí na obalu. Po pár stranách odloženo a odneseno zpátky do knihovny, ať si počte někdo jiný , co má na obalu napsáno bestseller je jen marketingový tah. Divný způsob psaní připomínající bulvární plátek a honbu za senzacemi.

katy238
28.03.2022 5 z 5

Kniha Obludárium aneb kabinet lidských kuriozit mapuje nezvyklé osudy lidí, kteří dostali do vínku těžké fyzické postižení a to nejčastěji v časech 19. století, kdy provozoval P. T. Barum svou světovou show, na kterou lákal tisíce lidí a dodnes je možné zajít si do muzea na jeho počest. Spojil mnoho osudů, a i když dnes by jeho podnikatelské záměry budily spíše rozpaky, ve své době byl legendou. Přicházeli k němu i nalézal lidské osudy takové, jaké by nejdivočejší fantazie nedokázala vymyslet, a stvořil legendy. Svazek mapuje činnost nejenom jeho, ukazuje i osudy za hranicemi jeho cirkusu oběma časovými směry. Každý takový autor rozebere co nejpodrobněji je to možné a spolu s dostupnými fotografiemi přiblíží vše, co jen lze. Je to nesmírně vzrušující cesta a kniha je nejenom svědectvím šílených tělesných postižení, ale také příběhů odvahy, statečnosti a trpělivosti, s jakou si dotčení ve svých životech vedli.


Aniday
26.08.2021 4 z 5

smekám před nimi... tak znevýhodnění a přesto talentovaní a prahnoucí po uznání a životě... a kolik tu bloudí zdravých lidí bez špetky elánu, talentu, plní zmaru sami nad sebou a přitom jim nic nechybí... tato kniha by se každému z nich měla dostat do rukou...

kejty91
19.09.2017 3 z 5

Nečekejte nic oslnivého. Jedná se jen o lidi, kteří se narodili s fyzickou, estetickou vadou na těle. Český název knihy považuji za silně pejorativní. Proč by se lidé s tak těžkým životním osudem měli ještě odsuzovat tímto označením. KNiha popisuje většinou jen to, jak tito lidí byli napadáni, zhnusem odpuzovány, vykořisťováni apod.
Osobně jsem od knihy čekala více a za mě nebaví, nedoporučuji.

Měňavka
08.07.2017

Moc zajímavé :)

Lanisa1966
04.02.2017 5 z 5

Sice dosti podrobně popsané příběhy lidí, které vás ale dokáží donutit zamyslet se nad danou tématikou. Zamyslet se nad tím, že ne všichni jsme krásní a milovaní, a jak těžký život mají třeba lidé, kterým říkáme ,,trpaslíci".

bikerbm
07.10.2015 2 z 5

Ne že by kniha byla špatně napsaná!Ale po přečtení dvou třetin knihy jsem se už neuvěřitelně nudil nad dopodrobna pitvanými životy různých trpaslíků,siamských dvojčat,obrů a já nevím čeho všeho ještě,navíc když jejich životní příběh se odehrával většinou před dvěma stoletími...

LiLinka
24.08.2014 2 z 5

Ačkoli kniha byla velice zajímavá, dávám nízké hodnocení. Přišla mi až moc obsáhlá a přecpaná informacemi. Kdyby autor vybral jen několik zajímavých lidí, možná by se to četlo lépe. Takto samé letopočty a tisíc informací ztrácí prožitek z knihy, alespoň pro mě.

KimPossible
25.10.2013 3 z 5

zajímavé lidské příběhy. Kdekdo by si pomyslel, že takovýto lidé jen sedí doma a schovávají se, bohudík, je tomu naopak

tenax
16.08.2013 3 z 5

Atraktivní námět, ale zpracování je nedůsledné, mnohé případy nejsou dotažené, zřejmě z nedostatku pramenů nebo jejich nedůvěryhodnosti. Není divu, vždyť většinou jde o lidi, kteří se živili v různých barnumských cirkusech nebo přímo u Barnuma. Fotografický doprovod textu je značně nekvalitní, těžko říct, jestli vinou originálu nebo českého vydání. Čekal jsem víc, takže jsem trochu zklamán.

Pitbullka
09.08.2013 4 z 5

Místy až strach nahánějící. Samozřejmě doplněno o fotografie.