Panna a cikán a jiné povídky

Panna a cikán a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112974/bmid_panna-a-cikan-EAS-112974.jpg 4 17 3

Výběr čtyř Lawrenceových povídek. V nich jsou pro Lawrence charakteristicky středem pozornosti nejen emocionálně a osudově klíčové výseky ze života mladých žen a mužů tehdejší Anglie, příběhy, jejichž rámec tvoří vždy plasticky viděná příroda, ale i vnitřní, víc podvědomé impulsy či motivy jednání jeho hrdinů, sexuální psychologie jejich vztahů (ať jde o dospívající Yvette, kterou „probouzí“ náhodné setkání s cikánem, o vztah horníkovy ženy k otci jejích dětí, o vliv muže na přátelství dvou společně hospodařících dívek apod.). Ve všech se ozývají motivy pro Lawrence typické – nerovné nešťastné manželské svazky, probouzející se erotické city, překonávání puritánské výchovy v oblasti právě těchto citů, objevuje se tu prostředí hornické i prostředí venkovských far, oblasti, které autor zasvěceně znal a o jejichž životě proto píše zajímavě a neotřele.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

sajanka
16.07.2023 3 z 5

Lawrence zaujímá místo v mé knihovně a jako polovina mých knih ho mám ve slovenštině, jelikož jsem kdysi objednávala knihy ze Slovenska. Musím říct, že jeho knihy jsou "priveĺmi psychologické" a čtou se dost těžko.
Mám psychologocké knihy ráda, ale nic se nemá přehánět. Když je děj hodně rozvláčný, mám tendenci při čtení toulat se myšlenkami bůhví kde a až po přečtení většího úseku vlastně nevím, co jsem četla.
Přesto pokládám toto klasické dílo za hodnotné a obsahově zajímavé. Rozhodně kvalitní a jsem ráda, že je mám. K takovýmto knihám se občas vracím.

žlučníkář
30.04.2020 3 z 5

Tak nevim, otvíral jsem to s tim, že by mě zajímalo jestli mě to chytne, nebo chytnu tu barevnou brožuru já a mrsknu s ní někam do kouta.

U prvního kousku jsem byl chycenej já. Přemejšlel jsem, jestli ty dvě selky co spolu chrněj v jedný cimře a okopávaj záhony, netropěj po nocích něco i se svejma záhonama. Protože když klepne na dveře uniformovaný mladý ucho a chce si jednu vyzrálou pani vzít, tak je u tý druhý oheň na střeše. Ono to nic nemusí znamenat, třeba jí na kámošce jenom záleží. Že jí bude pod duchnou zima je vedlejší. Pak se čeká, jak to celý dopadne. Musim uznat, že mladý ucho si umí celkem slušně jít za svym cílem. Až jsem z toho málem neusnul.

Když to skončilo, těšil jsem se na další kousky, ale u těch jsem měl pocit, jako když mě otravuje komár a já ho nemůžu trefit. Chtěl jsem brožuru hodit do kouta, ale nakonec jsem to vydržel až do posledních stánek. Ještě to s tim cikánem se dalo, ale nějak se to vleklo. Jinak ze zbytku si nepamatuju absolutně nic a nevinil bych z toho úplně mojí vykradenou hlavu.


eraserhead
14.10.2015 3 z 5

Pronikavé (a na svou dobu jistě nezvyklé až kontroverzní, neboť přímé) nahlédnutí na milostné vztahy (ať už duševního nebo fyzického rázu). Dvě delší novely převyšují krátké povídky. Lišák (***), Vůně chryzantém (**), Panna a Cikán (****), Milenec naší doby (***).

Štítky knihy

anglická literatura výbor z díla

Část díla

Autorovy další knížky

David Herbert Lawrence
britská, 1885 - 1930
2008  73%Milenec lady Chatterleyové
2005  76%Synové a milenci
2004  74%Ženy milující
1999  76%Duha
1966  79%Panna a cikán a jiné povídky

Kniha Panna a cikán a jiné povídky je v

Přečtených25x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x