Pani riek

Pani riek https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436299/bmid_pani-riek-655757bbc870a.jpg 4 55 16

Nová séria o vojne ruží od obľúbenej autorky historických románov Katarína Aragónska - večná princezná, Druhá Boleynová a Dedičstvo Boleynovcov. Jacquetta Luxemburská, vojvodkyňa z Bedfordu a grófka z Rivers, rozpráva svoj neobyčajný životný príbeh od stretnutia s Janou z Arcu, ktorú väznili na hrade jej strýka cez sobáš s vojvodom z Bedfordu, synom anglického kráľa Henricha IV., až po manželstvo s jej osudovou láskou Richardom Woodvillom, za ktorého sa tajne vydala bez kráľovho zvolenia a mala s ním 14 detí vrátane budúcej kráľovnej Alžbety Woodvillovej. Vďaka rodinným vzťahom Woodvillovci nadobúdajú na kráľovskom dvore vplyvné postavenie aj moc a Jacquetta sa stáva hneď po kráľovnej druhou najvýznamnejšou ženou anglického dvora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Lady of the Rivers , 2011


více info...

ZuzziŠ
ZuzziŠ
05.01.2024 5 z 5

Jak jinak si představovat odlehčený historický román, když ne takhle?

(odlehčený ve smyslu "není to kláda jako Feuchtwanger", rozhodně myšleno pozitivně a se vší krásou)

Petras_ka
Petras_ka
13.04.2023 5 z 5

Pri tejto knihe som si povedala, že by som mala čítať viac historických románov. Bolo to veľmi príjemné čítanie, pri ktorom som si nielen oddýchla, ale získala aj nové poznatky z tohto obdobia. V predchádzajúcich komentároch spomínané hluché miesta alebo pasáže, ktoré mohli byť vynechané mi vôbec nevadili. Práve naopak som mala pocit, že sa stále niečo deje. Ako celok sa mi kniha veľmi páčila a určite budem v sérii pokračovať.


petraj30
petraj30
20.09.2021 4 z 5

Tahle kniha mě mile překvapila. Hned na začátku se mě zmocnil pocit nostalgie, protože mi kniha připomněla hodiny dějepisu. Vím, že to byla historická romance, ale kdyby všechna historická fakta byla psána stejným stylem, jakým píše autorka, tak bych měla hodiny dějepisu mnohem raději. I když se tu a tam našla hluchá místa, tak i přesto byl příběh napsán velmi čtivě. Hodně povedené

milkara
milkara
27.08.2021

Moc se mi líbí knihy této autorky. Taky mne k jejich čtení nalákal seriál Bílá královna. Spisovatelka píše fakt skvěle, těším se na všechny další knihy, které jsem ještě nečetla. Škoda jen, že jsou v prodeji už takřka nesehnatelné. Nějaké se mi podařilo koupit, zbytek jedině knihovna ;-)

Fortuna7
Fortuna7
14.03.2021 4 z 5

K přečtení této knihy mě nalákal seriál. A chybu jsem neudělala. Autorka píše velice čtivě a moc se mi líbilo, že u hlavní hrdinky Jacqutty byl vidět veliký psychologický posun. Z naivní dívenky se stala velice chytrá a silná žena. Některé části bych trochu proškrtala, protože děj se někdy hodně táhl, ale v této sérii určitě budu pokračovat.

VendulaB
VendulaB
19.02.2021 4 z 5

Příjemný, čtivý, historický román, z období Války růží. Možná trošku moc romantický, přesto ale dostatečně historicky přesný. Člověka přiměje přemýšlet nad spletitostí lidských osudů. Příjemná oddechovka.

lost.in.books
lost.in.books
05.01.2021 4 z 5

Hodnocení: od autorky jsem již přečetla hodně knih , tato byla jedna z těch průměrnějších, ale že by byla špatná,to se vůbec říci nedá.
Velice se mi líbil styl psaní autorky - nepíše zbytečně komplikovaně , přesto celkem spisovně a vždy pochopím ,co chce tou danou pasáží textu říci.
V knize jsou velice dobře vykresleny historické události a člověk z toho pochopí, co se událo .
Některé pasáže mi přišly moc zdlouhavé a nemusely v knize vůbec být,protože dle mého nebyly ani podstatné pro posun děje. Občas jsem knihu odkládala a prozkoumávala jsem místo toho raději Instagram, ale i přesto se mi četla celkem dobře a rychle na to,že se jednalo o historický román .
Opět jsem měla menší chaos v jednajících postavách - ke komu patří , na jakou stranu a do jakého rodu atd.. Jinak jsem mezi postavami neměla žádného oblíbence,ale postavy nebyly špatné.
Pokud máte rádi historii a rádi se o dějinách dozvídáte více, tak si knihu klidně přečtěte .

Leonor
Leonor
13.03.2020 4 z 5

(SPOILER) Povedená kniha, ideální jako prequel k seriálu Bílá královna, který navazuje přesně tam, kde tato kniha končí. Hvězdičku strhávám za prvek magie - historická Jacquetta rozhodně čarodějnice nebyla - a za nelichotivé vylíčení postavy Cecily Nevillové, jejíž historický protějšek byl velmi odlišný. Navíc některé nudnější scény a pasáže by se mohly vyškrtat, kniha je velmi dlouhá a chvílemi ztrácí spád.

Kodetka
Kodetka
26.12.2015 4 z 5

Zatím nejslabší kniha, kterou jsem od spisovatelky četla. Příběh není špatný, ale úplně mě nepohltil, jak to u jejích knih bývá. Královna Markéta mi přišla nezajímavá a Jacqetta.. no, na to jaká to podle spisovatelky byla osoba, bych čekala, že bude více "na výsluní, tak nějak samostatnější" a ne jen královnin poskok.

HankaL
HankaL
08.09.2014 5 z 5

Od této autorky jsem všechny knihy zatím nepřečetla, ale tahle mne naprosto uchvátila.

Arsi007
Arsi007
20.08.2014 5 z 5

Jedním slovem DOPORUČUJI! A pokud se ještě před čtením podíváte na seriál The White Queen tak to pro vás bude o to lepší zážitek! Totéž platí i u ostatních knih ze série :)

Lara2005
Lara2005
19.08.2014 3 z 5

Na můj vkus je kniha příliš popisná a příběh postrádá hloubku. Pokud ale nehledáte barvité počtení, ale spíše doplnění dějepisu, tak ano.

Markett
Markett
15.08.2014 5 z 5

Jacquettin příběh se mi velmi líbil. Škoda, že mnoho autorů nepřikládá velký význam psát o podobných osobnostech, jako byla právě Jacquetta. Ale Philippa Gregory opět nezklamala. :) Celý děj byl velmi poutavý a napínavý a dozvěděla jsem se o této vévodkyni něco nového. Rozhodně se mi líbila spojitost s Johankou z Arku. Popis Jacquetty byl velmi pěkný- v knížce je to opravdu sympatická vévodkyně. Knížku mohu doporučit a budu se těšit na další knížky této autorky. Mám takový zvláštní pocit, že na tuhle knížku lehce navazuje Bílá královna. :)

Ben Nevis
Ben Nevis
17.06.2014 4 z 5

Trochu zavádějící český název (Lucembursko nebylo vévodství), ale je fajn, že se autorka zaměřuje na zajímavé ženské osobnosti středověku. Dokonce se tam mihne Johanka z Arku. :-) Všechny tři knížky z Války bratranců omílají stejné postavy a stejné události, takže stačí přečíst Bílou královnu.

Majulinek
Majulinek
20.07.2013 5 z 5

Úžasný příběh Jacquetty, který nám popisuje skoro celý její život. Určitá zmínka byla v knize Bílá královna. Ale jsem moc ráda, že Philippa Gregory zaznamenala její příběh :)

Mišulka331996
Mišulka331996
27.12.2012 5 z 5

Knížku jsem dostala k Vánocům a musím uznat, že Philippa Gregory nezklamala. Příběh Jacquette Lucemburské (o které jsem se dozvěděla až z této knihy) je velice zajímavý a poutavý. Myslím, že kniha stojí opravdu za to a Philippo BRAVO!!!