Paní plukovníková

Paní plukovníková https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399577/bmid_pani-plukovnikova-90a-399577.jpg 3 49 14

Čtyři životní etapy neobyčejně silné ženské hrdinky, jejíž pohnutý osud utváří podmanivá finská příroda i dramatické dějinné události 20. století. Dětství prožívá ve vlastenecké rodině na severu Finska, období před druhou světovou válkou v zemi, která v hrůze před Sovětským svazem hledala spásu v nacistickém Německu, i dobu poválečnou poznamenanou stíny minulosti, přinášející však i nečekanou lásku. Jako mladá dívka se zamiluje do plukovníka, muže o 28 let staršího. Navzdory varování však její slepá láska naráží na zvrácenou manželovu tvář, stejně destruktivní a nemilosrdnou, jakým je období, ve kterém žijí. V partnerském vztahu jde stejně jako ve společnosti především o moc. Kdo však bude mít navrch a kdo se podrobí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Everstinna , 2017


více info...

Přidat komentář

Ála41
06.01.2022 2 z 5

Začátek byl pro mě náročnější, celkově pasáže o politice, moci a velitelich a důstojnícich a těchto,, panacich,, mě až tolik nebavil. Přesto to nebyla špatná kniha. Místy docela drsná. Podruhé bych nečetla a verim, že se najde hodně čtenářů, které kniha absolutně nezaujme. Já jsem po přečtení spokojená, avšak ne nadšená.

siska-miska
06.12.2020 3 z 5

Prvú knihu od tejto autorky som čítala v nemčine (Hytti nro 6) a myslela som si, že to možno bolo prekladom a dlhými opismi a preto som tej knihe neprišla na chuť. Žiaľ, asi mi nesedí celkový štýl písania tejto autorky, lebo ani Paní plukovníková ma nejak zvlášť neoslovila. A myslím si, že je to škoda, lebo téma je veľmi zaujímavá. Len veľa informácií nahustených na malom priestore, kedy sa v tom človek stráca a časté používanie nepriamej reči. Začiatok i koniec ale boli zaujímavé!


ematurku
19.08.2020 4 z 5

Z podobného soudku jako Porodní bába - opět Finsko a laponská válka, koketování Finů s nacismem a panfennismem, opět velmi výrazná ženská postava zmítaná láskou k nesprávnému muži, která je zároveň vypravěčkou s velmi expresivním jazykem (ostatně expresivita k Rose Liksom patří odjakživa.). A hodně násilí a zvěrstva na ženách. Fakt hodně.

Je to dobrá kniha, škoda, že se jí nedostalo větší propagace. Mám totiž pocit, že na českém knižním trhu neprávem zapadla.

Martina166
10.08.2020 3 z 5

Mně se kniha líbila. Syrový příběh ženy na pozadí finsko-německo-sovětských událostí před 2. sv. válkou.

DominaCZ
28.07.2020 1 z 5

* za obálku, jinak odpad jak prase.
Příliš válečné a vulgární.

"Vytáhl z batohu dva ruční granáty a jeden mi zasunul do vlněných podvlíkaček přímo na PIN*U, druhý mezi rty a nařídil mi pojistku stisknout zuby."

Jana.Kuc
26.03.2020 4 z 5

Zajímavý pohled do nedávné historie. Veškeré knížky z válek se točí kolem Německa, Polska. Tohle bylo rozšíření obzorů, protože o Finsku jsem toho příliš nevěděla (jaký mělo postoj za druhé světové). Postav bylo hodně, ale základní příběh byl hezky vyprávěn. Jen z těch finských názvů jezer, hor apod. už mi šla hlava kolem... :-)

MOu598
09.10.2019 3 z 5

Přečetla jsem se zájmem, ale podle mne ne super kniha. Tímto způsobem psaná dokumentární kniha s červenou nití o nerovnovážném vztahu se mi moc nelíbila. Pro mne těžko pochopitelné, kdo byl hodný, kdo zlý, kdo Fin, kdo s Rusy, kdo s Němci. Člověk ale uvažuje, čím vším Finové v poměrně nedávné době prošli.
Syrové, kruté, studené, mrazivé.
Citát:
"Opakujeme stejné věci a očekáváme jiný výsledek."

Marcela52
20.08.2019 4 z 5

Velmi čtivé a místy dost drsné čtení. Pro mě nečekané poučení o Finsku a jeho historii za 2. světové války. Určitě doporučuji těm, kdo mají rádi severskou literaturu. V současné době je oblíbená hlavně díky kriminálním románům, ale to je pouze úzký záběr. Tento román se krimi žánru vymyká, i když líčení pohnutého osudu hlavní hrdinky se čte také jako detektivka, ale je tady navíc hluboká znalost místních poměrů i historie, a v ne poslední řadě i nádherné popisy severské přírody, takže na tuto knihu hned tak nezapomenete.

KKlara
05.07.2019 5 z 5

Velmi drsna kniha. Ctiva, zajimava. Plny pocet a doporucuji.

A jen komentar k “obsennimu prekladu” jak tu nekdo napsal v komentari - to jako ze by prekladatel cenzuroval?? To snad ne.

Parwana
16.06.2019 4 z 5

Skvělá kniha, velmi čtivá, za jeden den přečtená. Udivilo mě, s jakým odstupem a jako by nic předkládá hlavní hrdinka válečné hrůzy druhé světové války a drsného života ve Finsku, včetně svých vlastních životních tragédií; jako kdyby vlastně o nic nešlo. Od této autorky si určitě ještě něco přečtu.

květáček
02.04.2019 1 z 5

Vysloveně mě nezaujala. Škoda. Téma dobré, ale to zpracování??

jeani001
08.03.2019 1 z 5

No, co říct, nechce se mi knihu úplně hanit, ale... "Vážně?"
Mrzi mě to, ale Paní plukovníková mě absolutně neoslovila. Když pominu, že mi byla hlavní hrdinka krajně nesympatická, příběh byl víceméně o ničem, tak ani styl autorky mě nezaujal. Četla jsem totiž neosobní monotónní popis místo silného příběhu, který slibovala anotace.
Nevím, možná je chyba na mé straně a očekávala jsem prostě jen něco jiného, případně nerozumím této severské autorce. Ať už je to ale jakkoli, tuto knihu vážně doporučit nemůžu.

pajaroh
07.03.2019 1 z 5

Ano, anotace je zajímavá. Ale "podmanivou finskou přírodu" aby jeden pohledal, silnou hlavní hrdinku...no.
Je to o politice, o fašismu, o lidech zdegenerovaných válkou. Možná šlo autorce o záznam nelehké doby - ano, povahy lidí a události jsou síla, ale ten povrchní způsob psaní, zkratkovité zaznamenávání děje, odosobněné popisování mě neoslovil. Možná kniha ve finštině vyzní jinak, avízované finské nářečí se do češtiny asi těžko překládá a jeho projevem je v tomto případě vulgarismus (velké zastoupení slova pinda či pipina). Možná mám od finské literatury přílišná očekávání...

Pípasek
06.03.2019 4 z 5

jedním slovem šok. V případě, že má kočka 9 životů, tak kolik jich má hrdinka tohoto románu si netroufám tvrdit. Jednu hvězdu odebírám za překlad, který snad nemusel být tak obscení. Hodně drsné čtení i když zajímavé