Paní Curieová

Paní Curieová https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237906/bmid_pani-curieova-237906.jpg 5 103 34

Životopisný román o objevitelce radioaktivity, vyšlý z pera její dcery. Je to psaný příběh o neobyčejné píli a houževnatosti ženy, která se stala objevitelkou světového jména, dvojnásobnou nositelkou Nobelovy ceny a řady jiných čestných titulů. Byla to dlouhá a krušná cesta, která ji vedla z chudého a porobeného Polska do Paříže na sorbonskou univerzitu, kde se seznámila s Pierrem Curie, svým pozdějším manželem. Spolu v neuvěřitelných podmínkách udělali první ze svých velkých objevů - objev prvku radia. Po manželově smrti pokračovala sama v práci. Lhostejná k poctám a bohatství žila jen prací, věnovala se svým žákům a rodině, a v tomto ústraní také zemřela. 23-076-71... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Madame Curie , 1938


více info...

Přidat komentář

Magrata15
13.11.2023 4 z 5

Zajímavý pohled na život slavné vědkyně. Přestože knihu psala její dcera, zdála se mi napsaná dost objektivně.
Ženy vědkyně jsou trošku jiné a pro vědu, a práci vůbec, dost často obětují i rodinu. To mi přišlo trošku smutné. ... Ale asi to tak muselo být...

Janizoun
20.07.2023 5 z 5

Polská vědkyně Marie Curie Skłodowská mě očarovala už v mém mládí a teď jsem se moc ráda dozvěděla o této ženě, matce, manželce, vědkyni..., spoustu pro mě nových informací. V této knize je krásně napsaný životopis, který napsala dcera této skvělé, nadané ženy. Doporučuji.


konicekbily
12.07.2023 5 z 5

Byla pilná, cílevědomá, k sobě tvrdá, skromná, pracovitá, hrdá na svůj původ a také byla geniální. Svou houževnatostí, pílí a rozhodnutím pokračovat v započaté práci dokázala přes všechna překážky objevit a izolovat nový prvek, objevila a popsala radioaktivitu. To vše s minimálními prostředky, ale s maximálním nasazením.

kikiw
13.04.2023 5 z 5

Neskutečně laskavé a něžné čtení! Ačkoli se Eva Courieová nestala fyzičkou, prokázala talent literární. Skrze životopis Marie Courieové je zřejmé, že autorka svou matku a rodinu milovala a vážila si jí. A my si díky tomu můžeme Marie Courieové vážit i po lidské stránce. Byla jsem překvapená, kolik toho stihla vykonat a rozhodně se nejedná pouze o vědeckou práci!

Mindy
28.12.2022 5 z 5

Marie Curie Sklodowska - výjimečná, geniální, obdivuhodná polská vědkyně, která získala dvakrát Nobelovu cenu - v roce 1903 za fyziku za výzkum radioaktivity (spolu s manželem Pierrem Curie a Henri Becquerelem) a po manželově tragické smrti sama za chemii za izolaci čistého radia v roce 1911.
Měla dvě dcery - Iréne, která taktéž obdržela Nobelovu cenu společně se svým manželem Frédéricem Joliotem v roce 1935 za objev umělé radioaktivity. Druhá dcera Ève se stala spisovatelkou a novinářkou a je autorkou tohoto dechberouciho životopisu. Ève zemřela v roce 2007 v New Yorku ve věku 102 let.

Nofar197
03.12.2022 5 z 5

Další příklad neobyčejně nadané a silné ženy a poklad z babicciny knihovny.

Katka2382
10.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha o jedné z největších a nejsilnějších žen všech dob.
Dcera Eva nám velmi čtivou formou servíruje život své fenomenální "mamuly".
Vždy jsem ji obdivovala za její píli a houževnatost a hlavně za to,že se dokázala prosadit v čistě mužském světě.Vždyť třeba v Českých zemích mohla první žena vystudovat univerzitu až v roce 1901.
Byla to bezesporu nevšední žena a nezbývá než dodat:Klobouk dolů madam Curie,nežila jste nadarmo a ještě jste svou výjimečností inspirovala řadu dalších lidí.

Ve vydáni z r.1964 je i výborný doslov od Františka Běhounka.

intelektuálka
03.05.2022 5 z 5

Velmi pěkné čtení o této neobyčejné ženě ....

Ona sama se nazývala pozitivní idealistkou - a svůj život dokázala naplnit cílevědomostí, skromností a pokorou k vědě ....

Setkání s podobně zaměřeným Pierrem bylo přínosem pro celý svět ....
V době seznámení jí poslal svoji publikaci " Symetrie ve fyzikálních jevech ... "

Takový dárek by každou ženu nepotěšil - ale Marie jej přijala i s nabídkou sňatku a strávila s ním roky plodné spolupráce - před jeho nečekaným odchodem ....

Zaujaly mne i její aktivity během 1. světové války v oblasti rentgenologie ....

A také spousta ocenění - včetně ceny Nobela ....

Pozoruhodné dílo - pro zájemce doporučím....

mgeisselreiter
12.09.2021 5 z 5

Autorce, dceři slavné vědkyně, se podařilo napsat opravdu čtivé dílo. Svou maminku líčí maximálně nezaujatě, ale zároveň velice lidsky. Dozvídáme se o její skromnosti, genialitě, neskutečné píli a dřině, kterou podstupovala. O jejích vědeckých objevech se dozvídáme prostě, nejde o žádné složité vědecké líčení, přesto nemíjí svou podstatu.
Vydavatelství patří velký dík za tuto knihu, kterou nejen oprášilo, ale opravdu pečlivě doplnilo o chybějící dříve cenzurované části. I když jde jen o "paperback", je kniha doplněna množstvím fotografií, nechybí doslov, v celém textu jsem postřehl asi jen jednu chybu. Dávám plných 5*, 12. 9. 2021.

Lenka4
30.08.2021 5 z 5

Celoživotní posedlost prací, která člověka zcela pohlcuje, může mít i negativní dopad na jeho zdraví. Marie Curie byla extrémně činorodá osoba, která se snažila vše zvládnout bez ohledu na sebe. Je to obdivuhodné, ale asi ne zcela příkladné. Každý není obdařen tak silnou vůlí.

maryzka
08.07.2021 2 z 5

Tak jsem tuto knihu zkusila srovnat s knihou, která u nás vyšla poprvé v 60.letech a nějak se mi nezdálo, že by překladatelé něco měnily- pravda, něco bylo jinak napsáno, něco bylo vypuštěno, ale v zásadě a některé věci se moc nezměnili. Jenom to, že jsem nemohla pochopit, jak je to silný, vydaný ne zrovna v pevný vazbě, na můj vkus drahý a fotky ač si myslím, že byli stejný tak nic moc. Ale v jednom jsem byla zklamaná - kniha ze 60.let obsahuje malou doušku o vnučce paní Ireně Curie- Joliotové. V této knize nebo v tomto vydání chcete-li není o ní žádná zmínka

janavom
30.05.2021 5 z 5

Krásně napsaný životopis o úžasné ženě, která zůstala nedotčená slávou. J

kolacky
12.04.2021 4 z 5

Jojo, v edici Máj vycházívaly věci... Jako malá jsem se dostala k nečekaným skvostům, jako třeba k paní Curie. K Námořníku na koni. K Domu o tisíci patrech. K Chaplinovu království. K Marku Twainovi...

Elis.n
06.04.2021 5 z 5

Dávám 5 hvězd a sama se divím, že mě takhle uchvátil životopis. Opravdu výjimečná skromná vědkyně, matka, žena. Snad ještě víc nežli její úžasné vědecké úspěchy mě fascinoval její život v Polsku a strastiplná cesta za snem stát se univerzitní studentkou v Paříži.

kamilk
07.03.2021 5 z 5

Kniha opisuje ťažký život Marie Curie-Skłodowskej na jej chudobou sprevádzanej ceste životom od detstva až po medzinárodné uznanie.
Marie si ako mladá musela tvrdou prácou zarábať, aby sa mohla venovať svojej láske - štúdiu. V tom čase nebolo vôbec samozrejmé, aby dievčatá študovali. Bola historicky úplne prvou študentkou na fakulte fyziky parížskej Sorbonny, nikde inde totiž ženy vôbec neprijímali. Neskôr sa stala vôbec prvou profesorkou na tejto škole, bola úplne prvou ženou, ktorá získala (spoločne so svojim manželom, Pierom Curie) Nobelovu cenu.
Navzdory tej nezlomnej sile ísť stále ďalej a bojovať s prekážkami i predsudkami ona ani jej manžel nikdy neprahli po sláve či peniazoch. Keď objavili nový chemický prvok - rádium - nenárokovali si žiadne patentné práva. Vždy túžili len po jednom: mať k dispozícii kvalitné laboratórium a pracovať na výskumoch. Aj o to však museli bojovať tvrdou prácou a trvalo roky, kým sa to podarilo.
O povahe Marie vypovedá aj obdobie prvej svetovej vojny, keď neváhala a vybrala sa z pohodlia Paríža na front s mobilnými röntgenovými stanicami, ktoré sama založila. Nehľadiac na vlastné zdravie pomáhala ošetrovať zranených vojakov prvej línie.
O tomto všetkom a ešte oveľa viac rozpráva táto neuveriteľná kniha života jednej veľkej ženy. 100%

Lessana
01.03.2021 4 z 5

Nezvyknem čítať životopisy, ale na tento som naďabila na DK a vysoké odporúčania, ako aj fakt, že pani Curie je vzorom mojej mamy, ma inšpirovali prečítať si ho. Nečítalo sa to zle, práve naopak. Bolo to pútavé, často som ani nemala pocit, že to píše jej dcéra, také to bolo odosobnené. Najmä v prvých dvoch tretinách, kde vychádzala z listov, spomienok iných atď. Veľa som sa dozvedela o Máriinom detstve, mladosti, vrúcnom vzťahu k súrodencom a rodičom i vlasti, o štúdiu, zaľúbení, živote v manželstve, láske k turistike a prírode, samozrejme k chémii a fyzike, o jej pokusoch a objavoch, o živote ako vdovy, cez vojnu... a odtiaľ (zhruba od tej poslednej tretiny) som už mala pocit, že je to príliš zidealizované, až neprirodzené. Preto o hviezdičku menej. To, že mnohé z reakcií pani Curie mi prichodili prapodivné, je už rýdzo súkromná vec, ale zidealizovanie až vytekalo zo stránok knihy, miestami nepríjemne lepkavo od toľkého cukru...

vodovodnice
24.02.2021 5 z 5

Kniha se mi nevím proč, četla dost rozvlekle (četla jsem vydání z roku 1938), ale i přes to, že to neutíkalo, je kniha nesmírně zajímavá.
Člověk si zde uvědomí co všechno byla madame Curie ochotná obětovat pro vědu, pro dobro, jak byla paličatá a houževnatá v dobývání prvního gramu Radia... Co vše musela překonat.
Když si člověk uvědomí své hodnoty, co je sám ochoten obětovat pro dosažení cíle a co obětovala tato houževnatá dáma. To je heroický výkon.
Nebo to jak se zachovala na počátku války...
Je to velmi silné a obohacující čtení.

draka
22.08.2020 5 z 5

Příběh o paní Curievové jsem přečetl z vypůjčené knihy. Tak mě nadchla, že jsem si ji chtěl ponechat, nevrátit ji, ale paní Curievová by se na mě jistě zlobila. Vrátil jsem ji a pátral, kde bych k ní přišel nebo zakoupil. Podařilo se mi to za pár měsíců a hned jsem ji četl znovu. To bylo naprosto neuvěřitelné čtení, ta mimořádná žena mě doslova fascinovala svou vůlí, pílí, touze po vzdělání, vytrvalostí, odvahou, pracovitostí, starostlivostí, skromností, nezdolností, láskou k rodině, láskou k vlasti. Paní Marie, vím, že výčet není úplný. Obětovala se i s manželem vědě a pro nás pro všechny. Nemohl jsem si ten silný příběh nechat jen pro sebe, knížku jsem půjčoval. Musím říct, že mně doposud každý poděkoval za to, že jsem ho přesvědčil knihu si přečíst.

Artep071
04.08.2020 4 z 5

Pozoruhodná žena . Velmi čtivě napsáno, určitě doporučuji.

R.E.M.
26.06.2020 5 z 5

Skvělá kniha o úžasné, geniální ženě.