Pani Branicanová

Pani Branicanová https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128659/bmid_pani-branicanova-Um5-128659.jpg 4 50 11

Príbeh z čias, kedy sa na plachetniciach brázdili moria a hľadali nové obchodné cesty. Manžel pani Branicanovej sa vyberie na more. Prvé správy, ktoré prídu o jeho lodi musí pani Branicanová počuť priamo od kapitána lode. Vezme so sebou aj svojho syna. Cestou späť sa však stane nehoda, po ktorej sa pani Branicanová pomätie. Loď jej manžela sa stratila a po pánovi Branicanovi sa akoby zľahla zem. Pani Branicanová sa po niekoľkých rokoch spamätá a rozhodne sa pátrať po manželovi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Mistress Branican , 1891


více info...

Přidat komentář

Rup
01.09.2023 1 z 5

Velmi slabé až blbé. Snad to ani Verne nenapsal, nebo nenapsal to ostatní. Zdá se, že kvůli závazku nakladateli odevzdat dva romány ročně, si 30. prosince uvědomil své povinnosti a spíchl tento elaborát. Jen s úcty k autorovi dávám jednu hvězdu. Měl jsem co dělat abych román dočetl.

former3980
28.09.2022 2 z 5

AUSTRÁLIA. Určite toto nepatrí do zlatého fondu J. V., ale čítalo sa to relatívne dobre. Aj keď mnohé veci boli ľahko predvídateľné, rovnako ako koniec lumpa, ktorý na pozadí mútil vodu v celej knihe... Pani, ktorá zošalela a potom sa zázračne vyliečila, ktorej sa utopilo dieťa, ale po rokoch zistila, že má ešte jedno (??), našla svojho muža po 15 rokoch (!) , čudák, ktorý naháňa nejaký klobúk po celej zemeguli a nakoniec ho má doma pod nosom...no dám max 65 percent za tú Austráliu, ku ktorej som sa u Julesa prepracoval až v 29. knihe... :-)


Ivan F
19.12.2021 3 z 5

Z času na čas sa vraciam k verneovým dielam, pretože majú nefalšovanú atmosféru doby, v ktorej boli napísané. Vždy ide o oddychové čítanie s viac-menej dobrodružným príbehom a sem-tam aj vizionárskym náhľadom. Pani Branicanová je typickou ukážkou Verneho tvorby so všetkými svojimi kladmi a neduhmi, čierno-bielymi charaktermi jednotlivých postáv a najmä s opismi udalostí a krajín, v ktorých sa daný príbeh odohráva - v prípade tejto knihy sú znesiteľne dlhé. Opakované čítanie mi prináša vždy pôžitok (veľakrát si len matne viem vybaviť o čom, tá ktorá kniha je), nakoľko je úplne jasné, kto je dobrý a kto zlý a to, že zlo bude na konci vždy potrestané. Oddýchol som si aj tentoraz, no vzhľadom k rozsahu Julesovej tvorby je pani Branicanová priemernou knihou.

kapr
12.01.2019 5 z 5

Čtenářská výzva 2019 - Kniha, která vás zaujala svou obálkou. Okamžitě se mi vybavily klasické Verneovky v nádherných dodnes bohužel jen chabě napodobovaných vazbách a se skvělými rytinami uvnitř. Přesto jsem si souběžně vybavil jedno z nejstarších brožovaných vydání, které jsem kdysi držel v ruce, a samozřejmě také opakovaně přečetl. Knihu jsem kdysi měl, a nejspíše jsem o ní i při vykradení přišel. Netuším už dnes zda šlo o vydání z roku 1913, 1914 nebo 1922. Nejspíše šlo o to poslední, to už tátovi bylo dvanáct, a takováto kniha by se přímo nabízela. Mohlo jít ale také o knihu mého dědečka, v každém případě to byl on, kdo nejspíše knihu koupil. Na děj knihy se už dnes příliš nepamatuji, ale snad i tou autentičností knihy vydané na samotném začátku 20.století se mi vryla nesmazatelně do paměti. To cizokrajné jméno, ta lodička na obálce, to bylo něco pro fantazii malého kluka. Za to si dobře pamatuji ten úžasný nezapomenutelný pocit který ve mně kniha tehdy vyvolala. Dnes jsem si našel na nkp, že autorem oné kresby na obálce byl nejspíše Jan Angelo Zeyer, synovec Julia Zeyera. Nová, poválečná vydání Verneovek mne už později zdaleka tolik nepřitáhla, snad jen Tajuplný ostrov a Na vlnách Orinoka, která jsem ze starších vydání bohužel neznal. Rozhodně knihu doporučuji, ale podle mne u všech verneovek, stejně jako u mnoha dalších knih platí, že čím starší vydání budete číst, tím víc si to budete užívat.
Samozřejmě podobné pocity ve mně vyvolaly zpravidla knihy ještě daleko starší, ale v případě, kdy jsou u knih na DK zobrazovány obálky posledních vydání, namísto těch prvních, jsem se obával, že by mé pocity v takových případech už nebyly dost dobře sdělitelné jejím ostatním uživatelům.

stryko007
14.02.2018 5 z 5

Už jen kvůli svojí oblíbené Austrálii nemohu než hodnotit jinak.

mira.l
22.06.2015 5 z 5

Kniha, která poněkud připomíná Děti kapitána Granta, od kterých se naopak liší časovým úsekem, ve kterém se odehrává, je to asi jediná Verneovka, odehrávající se v časovém rozpětí 15 let. Kdo má rád popisy fantastických vynálezů, tady asi bude zklamán, kdo naopak se soudobými hrdiny rád "cestuje" po těch nejodlehlejších končinách světa, tady konkrétně po Austrálii v době, kdy na její mapě bylo ještě mnoho bílých míst, zklamán jistě nebude. Já patřím spíš k těm druhým a i k téhle knize jsem se po letech rád vrátil.
Snad jediná výtka patří kvalitě ilustrací ve vydání nakl. Návrat, rok vydání 1996, s kvalitou ilustrací v knihách vydávaných v 80. letech v Albatrosu se tyto hrůzy naprosto nedají srovnat.

adorjas
18.10.2014 2 z 5

Jedno zo slabších diel majstra Verneho.

Eigis
22.08.2013 5 z 5

V určitých pasážích mi to dost připomínalo Děti kapitána Granta, ale nejedná se o žádné samovykrádání. Kniha patří nejlepší Verneovky.

tenax
12.08.2013 4 z 5

Četl jsem kdysi po názvem V pustinách australských a vzpomínám si, že se mi to docela líbilo.

vitavita
19.02.2013 5 z 5

Patří k těm nejlepším verneovkám ...

vitavita
05.04.2012 5 z 5

Knih\a patří k nejlepším dílům Verna ....