Panenka z kostí

Panenka z kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230646/mid_panenka-z-kosti-230646.jpg 4 147 33

Tajuplný, napínavý a zároveň citlivý příběh o síle fantazie, nerozlučném přátelství i o tom, že se člověk může stát dospělým, aniž by přestal věřit svým snům. Zach, Poppy a Alice byli přátelé odnepaměti. A dlouho spolu hráli jednu zvláštní hru, kterou si sami vymysleli. Jen několik figurek a především pořádná dávka fantazie jim stačila k vytvoření vlastního světa obydleného piráty a zloději, mořskými pannami a válečníky. Těm všem vládla záhadná porcelánová panenka – Velká královna. Ale Zachovi je už dvanáct a otec ho nutí, aby dal před hraním si na něco přednost hraní basketbalu. Když mu jednoho dne vyhodí figurky, Zach přestane hrát, ale stydí se ostatním prozradit skutečný důvod a sám sobě namlouvá, že už o hru vlastně ani nestojí. Zdá se, že je jejich přátelství konec, dokud Poppy nepřijde s nečekanou, vzrušující výzvou. Prohlásí, že se jí zdává o Královně – a o duchu holčičky, která nenajde klid, dokud porcelánovou panenku někdo nepohřbí do jejího prázdného hrobu. A tak se všichni tři vydávají na tajnou výpravu, aby uložili Královnina ducha k věčnému odpočinku. Nic se ale nedaří podle plánu a s tím, jak se zdánlivě nenáročný výlet mění v dobrodružné putování, se začínají dít děsivé věci. Je panenka pouhou panenkou, anebo v sobě skrývá něco zlověstnějšího? Říká Poppy ostatním pravdu, anebo se je snaží vtáhnout do nové hry? A pokud se kolem nich skutečně pohybuje duch, nechá je jít, když je teď drží ve svých spárech? K vyřešení záhad je zapotřebí mít odvahu, důvtip a hlavně nezradit jeden druhého. Panenka z kostí není jen chytlavým vyprávěním plným napětí a nečekaných zvratů, ale zároveň příběhem o dospívání, kdy se obrací naruby všechno, čím jsme doposud žili, a v životě se objevuje nespočet nových otázek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Doll Bones


více info...

LussyP
LussyP
25.10.2022 4 z 5

4,5/5 ⭐

- Zach přemýšlel, jestli dospívat znamená zjišťovat, že většina příběhů jsou jen lži. -

Zach, Poppy a Alice byli přátelé odnepaměti. A dlouho spolu hráli jednu zvláštní hru, kterou si sami vymysleli. Jen několik figurek a především pořádná dávka fantazie jim stačila k vytvoření vlastního světa obydleného piráty a zloději, mořskými pannami a válečníky. Těm všem vládla záhadná porcelánová panenka – Velká královna. Je panenka pouhou panenkou, anebo v sobě skrývá něco zlověstnějšího? Říká Poppy ostatním pravdu, anebo se je snaží vtáhnout do nové hry? A pokud se kolem nich skutečně pohybuje duch, nechá je jít, když je teď drží ve svých spárech? Tajuplný, napínavý a zároveň citlivý příběh o síle fantazie, nerozlučném přátelství i o tom, že se člověk může stát dospělým, aniž by přestal věřit svým snům.
Od autorky mám už skoro 3 měsíce rozečtenou jinou knihu, Nejtemnější část lesa, ani společné čtení, nic mě nedokázalo zatím donutit tu knihu dočíst. Tahle její knížka bude možná ten spouštěč, protože mě vtrhla do děje a nechtěla pustit. Čekala jsem na každou volnou chvilku abych ji mohla dočíst, mimo čtení jsem přemýšlela, jak to asi bude dál a co ti tři vymyslí. Je vedena jako strašidelná a hororová a pokud nemáte rádi panenky, jako já, tak bude i pro Vás. Občas jsem měla nepříjemný pocit u čtení (to se mi nestalo ani u hororu pro "dospělé" - Kruhu). Kdybych byla ještě mladší, měla by 5 hvězdiček a četla bych ji furt dokola. Opravdu skvělé a doporučuji jak pro mladší čtenáře, tak ty starší.

IG: ctenislaskou

TeoK7
TeoK7
23.05.2021 5 z 5

lehce hororová kniha, ale super


alibaba72
alibaba72
11.09.2019 4 z 5

Já tedy už dávno nejsem cílovka pro tuto knihu, ale pro mě to bylo takové milé čtení, které bych určitě dětem doporučil :-)

sgjoli
sgjoli
15.06.2019 4 z 5

Jelikož už nejsem dítě, nedokážu tuto knihu hodnotit 5 hvězdami. Ale solidní 4 hvězdy si to zaslouží. Přišlo mi to vcelku originální, svižně napsané, čtivé, napínavé a tak trochu i strašidelné. Být dítě, rozhodně bych si tuto knihu užila ještě víc. Mohu doporučit. :-)

any333
any333
11.12.2018 5 z 5

Už to bylo nějakou dobu, co jsem si půjčila dětskou knihu(tuším dokonce, že Panenka z kostí na sobě měla ještě ke všemu červenou visačku, jež se používá pro předškolní věk), ale zrovna tahle mě nijak nenudila ani nezklamala. Dokonce jsem v ní našla i postupy, které jsem ještě před několika lety taky primárně dodržovala. Asi nejhlouběji mě zasáhlo vyhození hraček, jaké jsem si brala vážně osobně, protože mi to dost připomnělo odpoledne, kdy jsem si jako malé dítě hrála a vymýšlela s ostatními zdánlivě nikdy nekončící příběhy. A nedovedla bych respektovat, že by to mělo skončit jenom kvůli tomu, že mi někdo násilně zasahoval do mého přirozeného vývoje.
Musela jsem tehdy se čtením na okamžik seknout, protože jsem byla na Zachova tátu vážně naštvaná a nedokázala jsem pochopit, jak to mohl brát tak 'klidně', protože já bych se po něčem takovém zastavila asi až tehdy, dokud bych někoho nepřizabila. Chápu, jsem dost impulzivní, ale prostě mi tam něco takového trošku chybělo.
Jistý smutek z té scény ve mně přetrval až do konce, ale od druhé poloviny ho o něco tlumilo panující napětí a záhady. Vážně jsem si libovala v tom, když někdo prohlásil něco o tom 'čtvrtém'. Samotné odtajnění už mi tak strhující nepřišlo, ale za to mohla převážně kamarádka, protože mě při přečtení anotace zasypala informacemi z filmu Anabelle. Vlastně mi to ale celé přijde pořád dost podezřelé, protože se některé věci dosud nevysvětlily. Ale třeba to tak má být a nejlepší příběhy se takovými stávají až tehdy, když na nich ulpí punc iracionálna.
Jinak nevím, jak je to možné - že by náhoda, či osud? - , ale krátkou dobu po dočtení téhle knihy jsem zjistila, že autorka vydává také příběhy pro mládež, co by mi bez předchozím povědomí o jméně asi nic neřekly. Nuže, asi vím, u koho se příště porozhlédnu po nějakém duchařském příběhu. A také vydala známou sérii, co jsem kdysi dávno viděla jako film, tedy Kroniku rodu Spiderwicků. Vzpomínám si, že mě tehdy ty stvořené rituály a příšerky docela dost zaujaly.

Evžen82
Evžen82
02.10.2018 4 z 5

Zpočátku mě kniha nudila a uvažovala jsem, že ji odložím. Když se ale děti vydaly na cestu, konečně se příběh rozjel a vtáhnul mě. Takže na začátku to chce trpělivost.

Měňavka
Měňavka
02.10.2018 5 z 5

Milý fantasy příběh na nedělní odpoledne. Doporučuji pro velké čtenáře s dětskou dobrodružnou duší.

Smiley96
Smiley96
25.07.2018 3 z 5

Neurazí ani nenadchne. Místy nelogické nesmysly, ale to se dá prominout.

žvejka
žvejka
18.07.2018 1 z 5

Knihu jsem dočetla v noci a musím přiznat, že jsem se trochu bála :). Holly Black napsala krásný příběh o dětské fantazii, dobrodružství i strachu z dospívání... Kniha je sice pro mladší čtenáře, ale i pro dospělé může být příjemným duchařským odpočinkem.

Lorej
Lorej
08.05.2018 4 z 5

Tak trochu duchařský příběh o důležitosti fantazie, představivosti, odvaze a hlavně přátelství.
Knížka se četla zlehka a krásné ilustrace dodávaly ději správnou atmosféru.
Od autorky jsem četla i jiné knížky, takže vím, že psát dokáže i drobet líp.

Nartaya
Nartaya
14.02.2018 3 z 5

Četla jsem šestileté dcerce, ale té přišly některé pasáže zbytečně dlouhé, miluje akci. Nakonec jsem si ji ze zvědavosti dočetla jako oddychovku, abych ji mohla vrátit do knihovny.

v.kalabova
v.kalabova
10.02.2018 3 z 5

Možná jsem se nechala unést hodnocením a některými komentáři, ale přišlo mi to jako obyčejný, dobrodružný, trochu duchařský příběh. Nějak jsem moc tomu vyprávění nevěřila, ale pro děti to může být hezká knížka

Nartaya
Nartaya
08.02.2018 3 z 5

Čtu šestileté dcerce a je spokojená :-) Zatím jsme na cestě, tak uvidíme, kam dorazíme a co nás čeká. Eleanor mhouří oči...

zuzi509
zuzi509
26.01.2018 4 z 5

Zvláštní knížka, která mi do teď leží v hlavě. Nebyla zas moc hrůzostrašná, ale přece jenom na ní něco je. Něco nad čím jsem dlouho přemýšlela a do teď přemýšlím.
Líbilo se mi jak byly propracované postavy. Bylo to celé takové tajemné a vlastně si myslím, že tam je nejasný konec. Nebyla to nejlepší kniha co jsem kdy četla, ale rozhodně byla skvělá. Bylo to spíš o psychice. Když jsem ji četla měla jsem zvláštní pocit. Ale abych jenom nechválila. Některé části mi přišli zbytečné a zdlouhavé. Autorka se třeba mohla víc zaměřit na pocity Poppy a Alice ne jenom na Zacha, ale
jinak skvělí.

Andynka
Andynka
06.11.2017 3 z 5

Pořád mi vrtá hlavou, pro koho tahle knížka vlastně je. Asi bych nechtěla, aby to cetli moje dítě. Mohlo by mit noční můry, ale pro mě už to bylo moc dětské ...
Každopádně se mi příběh líbil, i když to byla takova pohádka.

GabrielleE
GabrielleE
28.10.2017 4 z 5

Už sice nejsem dítě, ale tenhle typ knížek miluju. Panenka z kostí se povedla. Jako malá bych se asi bála.
Určitě si od autorky přečtu něco dalšího.

majikkn
majikkn
12.09.2017 5 z 5

Výborná kniha, nejen pro děti, trochu strašidelná, ale přesto se mi moc líbila

betys6914
betys6914
22.08.2017 5 z 5

Velmi příjemná a také překvapivě strašidelná jednohubka. Holly Black jednoduše umí!

Princezna22
Princezna22
20.08.2017 5 z 5

Kupodivu ať je mi tolik co mi je,kniha se mi strašně líbila. Nelituji,že jsem si ji přečetla až teď naopak.. Kdyby mi bylo těch 11-13 let určitě bych se knihy totiž bála,obzvlášť té obálky (která mi teď přijde naprosto úžasná) ... Příběh je to strašně čtivý,prostě mi prokouzl pod očima jako nic. Oblíbila jsem si všechny postavy. Příběh panenky je v knize parádně popsán a propracovaný,dává to knize parádní hororový nádech.. Ilustrace se mi také strašně líbili,kniha je to opravdu vymazlena. . Za mě doporučuji. Jinak já se panenek s porcelánu docela desim,takže pro mě to byla opravdu taková hororová pohádka. Spokojenost.

Jass
Jass
16.08.2017 5 z 5

Mrzí mě, že jsem si Panenku z kostí nemohla přečíst jako desetiletá, protože tahle knížka je jednoduše nádherná, jen já už jsem na ni drobet stará. Stejně jsem si ale knížku maximálně užila, protože takové sympaťáky jsem jako ústřední trojici dlouho neviděla. Zachary, Alice i Poppy byli prostě naprosto skvělí. Bohužel strašidelné mi to až zas tak nepřišlo, mráz po zádech mi z toho ale trochu běhal, protože přeci jen panenka z kostí... No, a ještě musím pochválit odkazy na jiné knižní poklady, protože už jen to, že se Zach s Poppy seznámili díky knihám Roalda Dahla...

Neodolám a za mě asi nejvtipnější situaci sem přepíšu (obsahuje mini spoilery)
Nechtěl nevídat Alici. Než to v sobě stačil potlačit, vyhrkl: "Takže kdybych tě někdy pozval, abys šla se mnou do kina..."
Opřela se o linku, podívala se na něho, jeden koutek se jí zvedl v úsměvu. "Zveš mě na rande?"
"Jo," řekl a otíral si ruce o džínsy. Začaly se mu potit dlaně. "Ano. Šla..."
"Ano," přerušila ho, vyslovila to velmi rychle, ale nepodívala se na něho. Přemýšlel, jestli se cítí taky tak rozpačitě jako on. Byl rád, že se zeptal, a byl rád, že mu odpověděla ano, ale byl taky rád, že má domácí vězení, takže k tomu nedojde tak brzy.