Panelfix̌n

Panelfix̌n https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17668/panelfix-n-17668.jpg 4 11 1

Povídky o hloupých armádních důstojnících a občánkovi sídlišťákovi, ve kterém skutečnost přese všechno neubila sen o praštěných vynálezcích, pivu, holkách a ostatních věcech. Vybral a sest. Zdeněk Rampas. Název knihy je psán s háčkem nad x.

Přidat komentář

Laifaner
24.02.2021 5 z 5

Tahle kniha mne fakt bavila!
Jednak proto, že má ilustrace (kde to dnes potkáte), jednak fontem písma (z raných porevolučních dob, kdy byla snaha namačkat co nejvíc písmenek na stránku ‐ porovnej s dneškem, kdy víc stran znamená víc důvodů si říct o vyšší cenu za knihu) a jednak provázaností jinak nesouvisejících povídek (především přes jistého J.N.Kaprála, případně Ludvíka Rumplbrechta a jeho sličnou dceru Eriku).
Dalším spojovacím prvkem je sídliště (v textu často Sídliště), nejen jako lokace, ale i jako symbolika velkého přelidněného domova, kde se jeden člověk může mezi fůrou lidí cítit sám, ale kde také ve své samotě může najít spřízněné duše a vytvořit o to hlubší přátelství, anonymitě sídliště navzdory.
Kniha je zvláštní mix hravých hříček, melancholických zamyšlení z konce socialistické éry, lehkých nápadů, a to vše zakončeno fiktivní korespondenci spojující sci-fi povídku a fandom.
Dokonalost knihy jakožto medailonku pak dotahuje rozhovor (díky kterému poznáte, že autor je přesně takový jako jeho povídky) a bibliografie.