Pán Tragáčik a Templári

Pán Tragáčik a Templári https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261723/bmid_pan-tragacik-a-templari-261723.jpg 5 92 21

V tomto príbehu pán Tragáčik s trojicou mladých priateľov hľadá legendárny poklad templárov – rehole, ktorá pôvodne vznikla na ochranu chrámu Božieho hrobu vo Svätej zemi. Neskôr templári získali veľkú moc i bohatstvo a svoj poklad ukryli na území Poľska. Poklad hľadajú aj bohatí Petersenovci z Dánska, ktorí chceli pána Tragáčika získať za spojenca. Kto ho nájde ako prvý? Čitateľ sa nielen zabaví na pútavom príbehu, ale sa aj dozvie veľa zaujímavostí z dejín a architektúry dávnych stavieb.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Pan Samochodzik i templariusze , 1966


více info...

Přidat komentář

Maki229
21.01.2024 5 z 5

Ráda jsem se vrátila do dětství a vzpomněla si na tuto sérii. Na to, že je to pro děti, hodnotím i jako dobrou detektivku. V dětství 70. a 80. let jsme všichni chtěli prožívat podobná dobrodružství.

m2056
27.09.2023 4 z 5

Knihu jsem bral jako takovou odychovku nezklame vás dozvíte se i něco z historie Polska není to zase tolik moc že vás to bude nudit Kniha je na tu dobu 60 let minulého století napsaná velice dobře.


heavy66
25.02.2023 5 z 5

„Tam poklad tvůj, kde srdce tvoje.“
Další příjemný návrat do dětských let, kdy Československá televize vysílala černobílý polský seriál natočený podle této knihy. V hlavní roli Stanislaw Mikulski, známější svojí rolí špiona Hanse Klosse, v tajemném příběhu o hledání ztraceného templářského pokladu. Kniha je pěkně napsaná, má spád, napětí, a spoustu zajímavých informací o působení rytířských řádů na území východní Evropy 13. a 14. století.

Canniosh
24.04.2022 4 z 5

Velmi čtivý příběh, se skvělou detektivní zápletkou a taky hodně poučnými texty o historii templářských uskupení napříč celou Evropou. Seriál jsem neviděl, ale zkusím si jej sehnat, určitě bude stát za to si srovnat knižní předlohu s filmovým zpracováním, protože děj opravdu odsýpá, není tam moc hluchých míst a taktéž finální odhalení je překvapivé. Dávám na stejnou úroveň jako Pan Auťák a Vinnetou, a díky tomu budu asi pokračovat v dalších příbězích pana Auťáka.

RoBertino27
23.12.2021 4 z 5

Opět jeden z případů, kdy nejdřív bylo shlédnuto a posléze, tedy po mnoha a mnoha slezích, přečteno. Jak připomíná 8130, seriál se Stanisławem Mikulskim měl patřičný švih a některé knižní pasáže obešel, kniha je podstatně edukativnější, ale rozhodně nezabíhá do takových detailů, aby člověk přeskakoval. Prozatím jsem skončil u templářů a z dalších pokračování, nemile poučen dvojicí Kopyto & Mňouk, se prozatím obávám.

téravokudlaná
29.01.2021 5 z 5

Knížku jsem dostala přečíst od dědy a příběh je naprosto senzační

dolouš
23.01.2021 5 z 5

Občas nudnější pasáže s přemírou historických faktů, jinak zajímavá a svižná kniha pro mládež.

Sianka
15.11.2020 5 z 5

První se mi dostalo do ruky "pražské tajemství", které mě velmi zaujalo, a když jsem v komentářích našla tip na "templáře", hned jsem po nich zapátrala, a věřím, že do budoucna nezůstane jen u nich. Tento styl mi momentálně přesně sedl, mohu s klidným vědomím dát plný počet. Vzpomněla jsem si při čtení na Arnošta Vašíčka i Dana Browna a zírala, že čtu vlastně dílo jejich předchůdce, které ovšem alespoň zde se dá směle zařadit vedle, ne-li v něčem i před ně, nejen dobou vzniku. Knížka je sice pro mládež, psaná v době, kvůli které ji možná někdo raději ani nevezme do ruky, ale je to v tom případě škoda. Myslím, že dospělé osloví stejně jako mládež a skeptiky má šanci překvapit. Nepochybuji také o tom, že některé historické reálie dnes jsou prozkoumány lépe, ale vnímám za knihou poctivý základ, který neztrácí na autentičnosti ani dnes. Samozřejmě se ocitáme ve světě fantazie a fikce, ale jen do určité míry, a to mě zaujalo natolik, že se pustím i do dalších dílů. Asi trochu chápu, že v dětství mě toto téma míjelo a trochu závidím krásné slovo Samochodzik Polákům a Tragáčik Slovákům, zní mi zkrátka mnohem lépe než české pan Auťák. Pro mě jediné malé bezvýznamné mínus, za které navíc sám autor vůbec nemůže.

Milly1
19.09.2020 5 z 5

nejoblíbenější knížka z dětství, výborně napsaná...

Marian27
27.07.2019 5 z 5

Nádherné dobrodružstvo!!! Čítal som túto knižku ako chlapec, potom pubertiak, v dospelosti a teraz znova, takmer na prahu štyridsiatky. A stále ju milujem. Dobrodružstvá, dialògy, humor a aj historické fakty. Autor skvele toto všetko skĺbil a pritom čitateľovi nenásilne aj všetopoval myšlienku, že byť zlým sa nevypláca, podvádzať a klamať nieje správne a len čestnosťou, priateľstvom a súdržnosťou sa dá niečo dosiahnuť. Tragáčik je proste sympaťák a jeho dobrodružstvá a príhody sú nadčasové.
"Tam je tvoj poklad, kde tvoje srdce je."
Moje srdce jednoznačne patrí celej tejto sérii o Tragáčikových príhodach na ktorej vyrástli celé generácie čitateľov a tvoria skutočný poklad na poli hodnotnej literatúry pre všetky vekové kategórie.

pete13
03.10.2018 5 z 5

Jedna z nejoblíbenějších knížek z dětství, po které sáhnu velmi rád i dnes. Záživnou formou se snaží probudit zájem o dějiny a nabízí vyvážený mix vzdělání, napětí, tajemna, akce, taky trochu lásky a minilekci angličtiny („Are you pherhaps Mr. Malinowski?“).

TimeLord
30.08.2018 5 z 5

Čítal som to už dávnejšie, takže si to už moc nepamätám, ale viem, že sa mi to dosť páčilo.

8130
01.03.2017 5 z 5

nádherný příběh,ze kterého v Polsku natočili i seriál pro děti a mládež, pana Auťáka hrál - kapitán Klos :-D

Toffee
25.01.2017

Naprosto suprová knížka. Četla jsem ji opakovaně a mé vědomosti o templářích po celé dětství pocházely právě odtud. Nedávno jsem do ní po více desetiletích ze zvědavosti koukla a pořád nemá chybu.

JankoSvec
07.01.2017 4 z 5

Pán Tragáčik je jednoducho SUPER.
Čítal so to ešte ako decko na základnej škole ale baví ma to stále rovnako ak nie viac.
Napínavý príbeh plný záhadných stretnutí a odhaľovanie tajomných miest. Cesta za poznaním, že skutočný poklad sa dá nájsť len srdcom.

metrolog
09.07.2016 5 z 5

Řekl bych, že autor přesně věděl, jak, a to i v rámci tehdejšího režimu, správně napsat poutavou a dobrodružnou knihu pro mládež, v rámci domácích reálií. A příběh vzbudí nejenom zájem po dobrodružství, ale i po studiu historie. A pozor, to nejhlavnější, nenásilnou formou. No, někteří současní autoři by se z této osnovy mohli učit, jak na to. Dávám plný počet hvězdiček.

Etilik585585
07.03.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem četl jako dítě, ale dodnes ji mám v paměti. Skvělé vypravování o partě kluků ,,proložené " zajímavou historií Templářského řádu a jeho pokladu. Skvělé čtení pro starší děti ,které se zajímají o historii.

Koza3
23.02.2016 4 z 5

Přečteno v rámci čtenářské výzvy - kniha mého dětství. Jedná se v podstatě o první knihu, kterou jsem v životě četl a vždy jsem na ni rád vzpomínal. Když jsem ji po mnoha letech přelouskal, uvědomil jsem si, že tady vznikla moje touha po dobrodružstvích a zájem v templářském řádu a jeho tajemstvích. Že tady jsem začal rozlišovat rozdíly mezi blondýnkami a brunetami :-) A mnoho dalších aspektů, které jsem si jako dítě odnesl do dalších let. Další čtení mi přineslo usměvavé momenty a chvilky nostalgie. Trošku skepticky jsem se díval na některé naivní situace v knize, ale je to kniha pro mládež, proto jí leccos odpustíte. Zaujalo mě, jak je kniha i 40 letech od vydání stále čtivá a aktuální. Chvílemi jsem měl pocit, že čtu knihu vydanou před rokem. Určitě stojí za přečtení nejen mládežníkům, ale třeba i těm, kteří by se rádi dozvěděli něco o templářích a třeba rádi hledali jejich poklad... třeba v Polsku ;-)

Kluvo
26.02.2015 4 z 5

Vsetkych Tragacikov som si zopakoval po zhruba 25 rokoch. Uplne zivo sa mi pripomenula atmosfera, ked som ich po nociach citaval pod paplónom pri lampasi. Aj po tolkych rokoch su Templari, Tajomstvo nad tajomstvami, ci Zahady Fromborku knihami, od ktorých sa neda odtrhnut. Obdivuhodna je tiez schopnost Nienackeho vysvetlit historicke realie aj jeho nehynuci polsky antinemecky postoj (nuz, tazko sa im rastlo s Nemcami na jednej a Rusmi na druhej strane). Ale ze ten pan Tragacik ziadnu z tych kociek, co sa okolo neho tocili nikdy ne......ol, tak to sa mi zda teda hodne patologicke.

miczoken
14.06.2012 4 z 5

Tuto knihu o panu Auťákovi jsem teď četla poprvé, bylo to pohodové čtení. Navíc se týkala Templářů, jejichž tajemství stále nepostrádá své kouzlo.