Pán prstenů: Souborné vydání

Pán prstenů: Souborné vydání https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324843/bmid_pan-prstenu-souborne-vydani-hQS-324843.jpeg 5 126 9

Pán prstenů série

Společenstvo prstenu, Dvě věže a Návrat krále. Souborné vydání nejslavnější fantasy trilogie všech dob v novém kabátě a v jediném úctyhodném svazku. J.R.R. Tolkien se narodil roku 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu, dětství však strávil v Anglii, kde rovněž absolvoval středoškolská a univerzitní studia. V roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury a po pěti letech se ve stejném oboru stal profesorem. Tolkienovými prvními publikacemi byly Slovník střední angličtiny (A Middle English Vocabulary, 1922) a kritické vydání středověké romance Sir Gawain a Zelený rytíř (Sir Gawain And The Green Knight, 1925), čtenářský úspěch mu však přinesl až pohádkový příběh z fiktivní dávné Středozemě Hobit (The Hobbit, 1937, česky 1979). Po čtrnáctileté práci, započaté již před vydáním Hobita, dokončil koncem 40. let 20. století rozsáhlé, v dějové i myšlenkové složitosti i jazykové invenci nesrovnatelně bohatší pokračování v trilogii Pán prstenů (The Lord Of The Rings, 1954–1955, česky poprvé 1990–1992), jež vzbudila mohutnou vlnu zájmu zejména mezi západní mládeží ve druhé polovině 60. let a dočkala se nesčetných vydání v mnohamilionových nákladech. O osudech národů v Ardě a jejich historii a vzniku pojednává epos Silmarillion (The Silmarillion, 1977, česky 1992), který čtyři roky po autorově smrti připravil k vydání jeho syn Christopher. Tolkienův literární odkaz doplňuje řada odborných literárně-historických studií a série drobnějších literárních příběhů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Lord of the Rings , 1954


více info...

Irikihawa
Irikihawa
09.04.2023 4 z 5

Miluju Jacksonovo filmové zpracování. Logicky muselo dojít k přečtení knižní předlohy. Je to úžasně propracovaný krásný příběh, samozřejmě mnohem obsáhlejší, než zmíněné filmy. Napětí v některých pasážích se dá skutečně krájet! Touto knihou (resp. knihami) jsem dostal nový úhel pohledu na prostředí Středozemě a život jejích obyvatel, který krásně doplnil filmy z počátku milénia i animované zpracování z roku 1978, které je rovněž skvělé vidět, ale spíš pro řemeslné zpracování. Nicméně nemohu opomenout složitost větné skladby Tolkiena, ačkoli v tomto překladu trochu zjednodušenou, jelikož v některých odstavcích nestačilo jediné přečtení, abych správně pochopil danou myšlenku. A samozřejmě délka, kvůli které mě již čtení nebavilo. Ale být to kratší, tak to zase není tak hezké.

boxas
boxas
06.10.2021 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, jaká kdy byla napsána.
Nejde o to, že Tolkien tu vytvořil naprosto originální svět, ani o jednotlivé postavy a jejich osudy, nejde dokonce ani o ten Jeden prsten, co vládne všem. A už vůbec nejde o ten mediální humbuk, co kolem Pána prstenů vznikl a trvá!
Poselství této jedinečné knihy je podle mne v něčem jiném. Tolkien napsal příběh o přátelství, pomoci, obětech, hrdinství, ale především o tom, že každý, i ten sebenepatrnější, má právo na štěstí.
Jak jsem napsala už u Společenstva prstenu:
Proti zlu musíme bojovat, i když je něco takového proti naší povaze, tak v tomto případě neexistuje jiná volba. A ještě něco. Nepodceňujme se. I ten zdánlivě nejmenší může zásadně změnit svět, ve kterém žijeme.


Lenny33
Lenny33
20.08.2021 5 z 5

Pokaždé když čtu sérii Pán prstenů, je to skvělý požitek. Vždy tam najdu tolik nového a zároveň s vděkem vítám vše "staré a známé". Sérii vždy dočítám zaplavená směsicí pocitů; od tísně a zármutku po radost, vděk a klid.

MOu598
MOu598
13.04.2021 5 z 5

Jednotlivé díly jsem již několikrát četla. Toto souhrnné vydání je trochu těžké do ruky, ale čtení jsem si užila víc než dřív. I jsem pochopila některé detaily.
Pěkné.

Halt468
Halt468
08.02.2020 5 z 5

Dokonalé!!

danny_21
danny_21
27.07.2019 3 z 5

Klasika, kterou by si měl každý fanoušek fantasy jednou přečíst, ale za mě určitě existují lepší knihy a náměty - chybí mi tu větší míra "dospělosti" postav, více osudovějších zápletek, krve a kouzel, nicméně rozumím tomu, že pro některé je to srdcovka a možná bych i já hodnotil výš, nebýt Jacksonových filmů - 70 %

Bediczek
Bediczek
18.04.2019 5 z 5

Prostě stará dobrá klasika. Bez Pána prstenů bychom tu neměli moderní fantasy.

azertaaz
azertaaz
08.05.2017 5 z 5

Jedna z nej knížek, co znám. Konečně vyšla s tou správnou obálkou i když je trošku těžší :)
Překlad je celkem dobrý, jen ty básně mi moc neseděli. Problém bude spíš ve mě, znám z paměti skoro všechny, ale jiný překlad, tak mi nesedí výběr slov.
Ale jinak je to jedno z nejlepších děl literatury a každý by si ho měl alespoň jednou přečíst.

KikinkaV
KikinkaV
22.03.2017 5 z 5

Celá trilogie byla mírně rozvleklá. Popis každého kamene kolem cesty mi připadalo trošku nadbytečné. Písně a básně jsem začala přeskakovat téměř okamžitě, protože to byla vlastně jen změť slov, která se ani nerýmovala... I přes to ale nutno říct, že mě kniha bavila, místy humorná a místy děj vyloženě letěl a nebylo možné se odtrhnout. Bohužel musím prvně v životě říct, že filmy se mi líbily více... Ale to že se jedná o souborné vydání s deskami od samotného Tolkiena mi připadá fakt cool :)