Jádro pudla

Jádro pudla https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28164/bmid_jadro-pudla-65c8c2a9a3893.jpg 4 107 12

Pán modrého meče série

1. díl >

Umělá a naveskrz prohnilá je společnost, která se vytvořila na Marsu. Co se s ní stane, když do ní vpadne Red Haager, možná lidojed, ale zcela určitě divoch, provázený věrným psem Terrem? Možná že zahyne, možná se vzchopí k novému životu. Po dvaceti letech znovu vychází první díl marsovské tetralogie Pán modrého meče.

Přidat komentář

Luigi1
25.04.2021 5 z 5

Děj od začátku má spád a rychlost.Je zde zajímavé pojetí děje na Marsu.Poučné.

NemmamSlov
08.05.2020 4 z 5

"Ako priateľstvo vzniká? Táto záhada je doteraz málo prezkúmaná. O láske muža a ženy boli napísané celé knižnice, no s priateľstvom zachádzajú spisovatelia a básnici opatrne. Snáď je to tím, že priateľstvo, skutočné, hlboko zakorenené v osobnosti, je vzácnejšie ako láska."

Celkom prekvapilo. Ďaľší príbeh z edície Pevnosť, ktorý sa odohráva v budúcnosti a ľudstvo si zobralo za príklad staroveký Rím, no tentokrát sa príbeh neodohráva na Zemi, ale na Marse. Obdivuhodné prostredie. Na Marse prežívali dve odlišné spoločnosti. Hlavný hrdina Red je divoch, ktorého som si hneď obľúbil. Nie je to extra super hrdina, ale prekvapivo využíval svoje inštinkty v spoločnosti a prostredí, ktorému nerozumel. Druhá spoločnisť sú Marťania-Rimania, ktorý sú technicky vyspelo zaobstaraný, ale ako v každej spoločnosti, aj tu sa odohrávajú politické boje. Red sa nečakane ocitá v tomto meste, kde je chtiac, nechtiac zapletený do týchto bojov. Osobne som bol spokojný. Záver možno trošku urýchlený, ale knihe to moc neublíži. Som zvedavý čo prinesie pokračovanie.


Miro.slav
14.11.2018 2 z 5

Dal som tomu šancu. Možno to má pre niekoho svoje čaro, mne to však nesadlo. Záver bol však vcelku vtipný a to je jediné, čo si z knihy pamätám.

Kniholom
03.11.2018 odpad!

Pardon, ale Jádro pudla je slátanina, pokud ovšem nemělo jít o absolutní parodii na žánr sci-fi jako takový. Od prvního odstavce je to celé naprosto psychologicky nevěrohodné.

!!! SPOILER !!!
Na prvních stránkách se dozvíme asi tolik, že kosmická loď ze Země kdysi přilétla na Mars, ale cosi se pokazilo a z posádky se stali divoši. Z nějakého důvodu si začali hrát zrovna na indiány, nosit „čapky z rudého sukna s ptačími křídly na znamení volnosti“ (str. 11) a kolem krku „náhrdelníky ze zubů a drápů divokých šelem Marsu“ (str. 10). Připadá vám to pravděpodobné? Potomci bývalých kosmonautů zřejmě úplně zdementněli...

Dál už jsem to číst nedokázal.

Malarkey
07.03.2018 5 z 5

Příběh Rad Haagera, mě ihned ze začátku knihy hodně zaujal. Člověk se postupem času dozvídá zajímavé věci ohledně minulosti a nestačí se divit. Každá postava v příběhu je velice originální a dodává příběhu patřičný šmrnc.

K.Mirek
21.04.2016 5 z 5

Jako dítě sem tuhle sérii miloval. Znovu to číst raději nebudu, ze zkušenosti vím že to není dobrej nápad.

Luvák
01.03.2016 2 z 5

Není to špatné, nicméně nelogičnosti i v rámci jednoho odstavce mě dost iritovali.

tenax
27.08.2015 4 z 5

V době prvního vydání (1984) zjevení. V těch časech vycházely především sovětské (a spřátelené) sci-fi typu „Odletěli do vesmíru, zachovali se hrdinsky, vrátili se na Zem“, se vzácnými výjimkami nějakého Lema, Clarka a Asimova. A najednou se tady objevil téměř fantasy příběh o divochovi a jeho střetnutí s civilizovanou, ale zdegenerovanou společností, vyprávěný kultivovaným jazykem, originálně, akčně, s lehkým humorným nádechem. Při tehdejší četbě bych neváhal dát pět hvězdiček, dnes – poučenější a podstatně starší – jednu ubírám, především za trošku uspěchaný a hektický závěr. Ale stejně jsem si zase „šmáknul“.

Melancholik
28.05.2015

Muj prubířský kámen,od té doby jsem začal snít :-)

pablovendat
17.11.2014 5 z 5

Je to prostě dobrý...

Ladys
28.02.2014 4 z 5

Klasika, kterou jsem si znovu koupil asi před 5ti lety. Včetně všech pokračování

MartyMcFly
21.08.2011

Oh, jedna z mých prvních exkurzí do světa SCI-FA. Osm let ? Devět ? Nápad barbara z fantasy změnivšího se ve sci-fi prostředí k horšímu, aby pak nalezl sám sebe mi přišel hezký, i když zas tak dobré to asi nebylo. Budu fér, za tři.