Pán krkavců

Pán krkavců https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418916/bmid_pan-krkavcu-MV1-418916.jpg 4 53 17

Milé, vtipné a zajímavé vyprávění správce londýnského Toweru, k jehož povinnostem patří mimo jiné péče o zdejší krkavce, k nimž se pojí pověst, že dokud budou v Toweru, britská monarchie nezanikne. Autor nabízí pohled do zákulisí Toweru a přibližuje jeho historii i každodenní chod. Líčí zábavné historky, které zažívá s turisty, zodpovídá dotazy, na které se ho nejčastěji ptají, a uvádí profily jednotlivých zdejších krkavců (momentálně je jich sedm, každý má jméno a v knize je uveden i jejich stručný životopis a charakteristika). Vyprávění je velmi dobře namíchaný mix historických podrobností, které se jinde v turistických ani historických publikacích většinou nevyskytují, a vtipných postřehů z běžného chodu této královské instituce.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Ravenmaster: My Life with the Ravens at the Tower of London , 2018


více info...

Přidat komentář

Katli
29.02.2024 5 z 5

Nenápadná knížečka na mě pokukovala v Levných knihách a nelituji. Začnu trochu zeširoka. Po letní návštěvě Londýna a obhlídce Toweru jsem chtěla víc proniknout do zajímavostí tohoto unikátního povolání a světa krkavců. V jednom z posledním dílů Crown se člověk dozví o opravdu kuriózních pracovních pozicích, že si nelze nevzpomenout na tuto knihu. Nechá vás proniknout do úplně jiného “vesmíru”, světa, kde se řeší, aby se krkavci nezaletěli, aby je člověk nenaštval tím, že udělá něco v jiném pořadí, než jsou zvyklí.
Fascinující povídání dlouholetého pána krkavců a ještě mnohem víc fascinující sonda do života a zvyklostí těchto jedinečných ptáků. Moc doporučuji, něco se dozvíte o historii a ještě je to odpočinkové čtení.

Shardlake
06.07.2023 4 z 5

Doporučuji všem čtenářům, kteří se chtějí dozvědět více o historii Anglie a Toweru.
Legenda vypráví, že dokud budou nad Towerem létat krkavci, anglická monarchie nezanikne.


zazvorka
02.12.2022 5 z 5

Příjemné čtení, dozvěděla jsem se řadu zajímavostí a moc ráda bych se podívala i na místo samé. A jak již zmínila v komentáři Vidlička, bylo by prima vidět v knize více fotek. Nicméně i těch pár je fajn, velmi silně na mne zapůsobila fotka Krví zalitá zem a moře rudé (ta se netýká krkavců, ale oceňuji, že ji do knížky zařadili, ten nápad je pozoruhodný a jeho realizace skvělá).

666Jitka
18.02.2022 4 z 5

Velmi pěkné vyprávění pána krkavců Christophera Skaifea nás nejenom detailně seznámí s towerskými krkavci, s prací jejich opatrovatelů a Towerem jako takovým, ale přináší také různé historky a příběhy z autorova soužití s krkavci a též z období, kdy ještě ani netušil, že se tito fascinující ptáci stanou nedílnou součástí jeho života. Příjemné oddychové a poučné čtení.

Madelisi
24.12.2021 3 z 5

Pěkné povídání o Toweru z netradičního úhlu pohledu.
Pána Krkavců jsem sledovala dřív na Instagramu, až později jsem narazila na tuto knihu. Líbí se mi zpracování - na popisu jednoho dne je popsán celý krkavčí svět minulosti a přítomnosti. K tomu jako bonus náhled na členy královniny gardy a to, kdo jsou.

dee7
21.12.2021 5 z 5

Tak tohle byla super pecka!
Dozvěděla jsem se spoustu věcí o krkavcích, ale žádná nudná četba! Milé, pohodové, místy vtipné vyprávění bývalého vojáka a gardisty vás přenese do londýnského Toweru, kde se Christopher s láskou stará o své „svěřence“.
Doporučuji k přečtení!

Bája89
06.11.2021 5 z 5

Tohle bylo něco neuvěřitelnýho. Nemůžu uvěřit tomu, že (bez urážky) dokáže bývalý voják a gardista tak krásně a poutavě psát. Autor je vtipný, umí vás rozesmát a zároveň dojmout. A navíc do vás velmi nenásilnou formou dostane přehršel informací o krkavcích, že pak máte pocit, že jste sami pomocníkem Pána krkavců. Jako milovník Londýna a všeho anglického jsem se v této knize doslova rochnila. Mimochodem díky rešerším během čtení knihy teď spolehlivě rozeznám krkavce od havrana.

Vidlička
03.11.2021 3 z 5

Must have (píše se to takhle?) pro každého krkavcofila. Dozvíme se mnoho o všech těch towerských černých princezňáncích (jsem ujetá, takže roštomiloušký tón je na místě!) a i vélmi mnoho o Pánu krkavců samém. Co do poměru bych to viděla raději obráceně. Ale proč ne, hlavně že jde o informace z první a zajímavé ruky. Dobře, že se autor rozhodl knížku napsat. Ale veliký ale!!! V takovéto knížce by mělo být nejméně desetkrát více fotek, než je!

n.ezn.amy
10.06.2021 5 z 5

Díky Databáziknih jsem objevil další skvělou knihu. Protože miluju Londýn a pevnost Tower jsem navštívil už asi pětkrát, s chutí jsem si přečetl povídání Christophera Skaifa, místního Pána krkavců o jeho životě nejen v Toweru, ale hlavně o místních krkavcích, ke kterým se váže legenda, že pokud Tower opustí, Anglie zanikne. Každodenní ustálené rituály krkavců, jejich jména, povahy a také legendy, která se vážou k této nádherné pevnosti. Už teď se nemůžu dočkat až skončí tato divná doba a opět vyrazím do Londýna, zajdu do Toweru a zkusím poznat Merlinu, Jubelii a další krkavce. Pokud i vy někdy v budoucnu bude chtít navštívit Tower, doporučuji si tuto knihu před tím přečíst.

petrzel
24.04.2021 5 z 5

Krásné,pohodové čtení.

petrarka72
19.03.2021 5 z 5

Vtipné a pohodové čtení, poučné tak akorát, několikrát jsem se zasmála nahlas - a rozhodnutí navštívit Londýn včetně Toweru zraje...

kolacky
21.02.2021 5 z 5

Moc příjemné počtení! Poučné a vtipné, doporučuju všem!

Jenom ještě technickou poznámku překladatelce - Tower Green není Zelená věž, ta v Toweru není. Je to towerský trávník, koukněte na Wikipedii na obrázky.

Schamila
14.05.2020 5 z 5

Mi se to moc líbilo, zase vím něco, co jsem doposud nevěděla, při čtení jsem si na netu prohlížena místa, která popisuje autor a určitě se si budu chtít na netu najít ještě více informací o krkavcích v Toweru, rozhodně doporučuji k přečtení....

bagel
29.04.2020 5 z 5

Vynikající kniha, která vám přiblíží Tower, službu v armádě i život krkavců, vše navíc s lehkým humorem. Určitě doporučuji!

Kozel
14.01.2020 5 z 5

A tohle je bomba! Spousta lidí slyšela nejeden příběh z Toweru - ať už je to třeba o Anně Boleynové, dvou princích, Marii Stuartovně. Ale tenhle příběh, ten je neznámý, přesto vrcholně zábavný, zajímavý, dostatečně podivný a podivuhodný. Jenom Británie může mít oficiální posty jako je Pán krkavců či oficiálně: člen královské gardy z paláce a pevnosti Jejího Veličenstva, Toweru v Londýně, a člen tělesné stráže panovnice a zvláštní stráže svobodných pánů. A snad jenom na ostrovech, zdá se, si veřejnost cení "domácích mazlíčků", ať jsou to nádražní nebo kostelní kočky a nebo v tomto případě: sedmero krkavců.

Chris svou práci dělá zatraceně dobře a tahle knížka pro příjemné odpoledne vás o tom jistě přesvědčí. Jednak se poučíte o - pro mě rozhodně - nejkrásnějších opeřencích; a co jich na planetě je. Jednak se něco dozvíte o Toweru od průvodce nejpovolanějšího. A v kombinaci s jemným usměvavým britským a poněkud krkavčím humorem. Tohle lze skutečně jen doporučit. Je to kniha jiná, o něčem jiném a jinak podaná. A věřím (když už jsme v digitální době), že jakmile knihu dočtete, začnete Chrise sledovat na fb a spolu s ním tu nezbednici Merlinu.

kneslova
25.12.2019 5 z 5

Takové zajímavé povídání. Hned jsem si pustila video o Toweru a byli tam i krkavci. Paráda,

maikie
19.11.2019 5 z 5

Velmi čtivá a místy i humorná knížka, kde se dozvíte (nejen) o krkavcích, Toweru a britské armádě. Rozhodně knížka, která mě mile překvapila.