Pán dvou zemí

Pán dvou zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12767/bmid_pan-dvou-zemi-kNL-12767.jpg 4 22 3

Historický román o dobyvatelském tažení Alexandra Velikého do Asie a Afriky. Fiktivní příběh o tom, jak se kněží Amonova chrámu rozhodli dovést do země Alexandra, aby byl Egypt chráněn před nájezdy barbarských národů. Na pozadí barvitého líčení intrik, žárlivosti a lásky se autorka snaží přiblížit některé skutečné události a hlavně reálie. To je asi na románu nejzajímavější, autorka je historička se zájmem o starověké říše.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Domino
Originální název:

Lord of The Two Lands , 1994


více info...

JessicaCorny
JessicaCorny
21.09.2023 5 z 5

Pokud máte rádi historii ale také fantasy a trochu té romantiky, tohle bude kniha pro vás. Autorka vytvořila svět protkaný magií starého egypta okolo reálných událostí Alexandrova tažení na střední východ a do Egypta. I přes to, že se v knize s postavou Alexandra Velikého setkáváme neustále, není tak úplně hlavní postavou. To spíše jeho činy a rozhodnutí, která ovlivňují všechny v jeho armádě. Čtenář se na Alexandra dívá očima egyptské kněžky, která je záhadou pro všechny - Alexandra, jeho armádu, jejího strážce a v mnoha momentech i pro ni samotnou. I když to všechno zní poněkud vágně, postava Meriamon mě baví, především proto, že je opravdu silným, i když občas podivným charakterem.

Osobně jsem tuhle knihu četla minimálně 4x. Je to pro mě klasika, ke které se každých pár let vracím a i přes to, že se na ni dívám s odstupem let mnohem kritičtěji, než kdy před tím. Ale jsem si jistá, že za pár let opět přijde čas, kdy si budu muset přečíst Pána dvou zemí. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih.

A jen tak mimochodem... Nikolaos byl moje první knižní láska. Vždycky pro něj budu mít slabost. xD

braunerova
braunerova
07.09.2014 1 z 5

Alexandra Velikého na jeho tažení do Egypta doprovází dcera posledního egyptského faraona Meriamon, která ovládá magii, její kočka Sekhmet a tajemný stín (vůbec jsem nepochopil co to má být). Dále se v knize vyskytují další tajemné postavy jako duch královny Nefertiti, hadí služebníci apod. Co je tohle proboha za historický román? Skutečná jsou jen jména několika historických osob a událostí, jinak je to všechno fikce, včetně té korunovace Alexandra na faraona. Prostě čistokrevná fantasy, kterou nečtu. Druhou půlku knihy jsem už jen prolistoval.


Kermisee
Kermisee
30.11.-0001 5 z 5

Všechny knihy od Judith Tarr jsou prostě kouzelné, skvělé, báječné.
Prožít celé životy s historickými osobnostmi jako Hatšepsut, Anchsenamon anebo v tomto případě s Alexandrem Velikým, to je prostě slast. Ale...o to horší je, když kniha skončí a najednou máte bez nich žít, je to zvláštní se k nim večer nevracet.
Ačkoliv období Alexandra zrovna moc v lásce nemám, tato kniha mě opět překvapila a velmi se mi líbila. :)

Štítky knihy

Egypt Alexandr Veliký

Autorovy další knížky

Judith Tarr
americká, 1955
2006  89%Král a bohyně
1997  83%Trůn bohyně Isis
1997  81%Sloup ohně
1998  78%Pán dvou zemí
2003  51%Válečný svět: Krevní msty

Kniha Pán dvou zemí je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce29x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech4x