Pan Biedermann a žháři

Pan Biedermann a žháři https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152890/bmid_pan-biedermann-a-zhari-vqr-152890.JPG 4 16 5

„Pan Biedermann a žháři“ je hra, která jej definitivně vyzvedla do pozice světového dramatika. Maloměšťák poskytne útulek pobudům a navzdory jasným indiciím nezasáhne, když podpálí jeho dům. Skicy ke hře jsou již v „Deníku 1946–1949“. Frischovou inspirací zde byly dojmy z převzetí moci komunisty v Československu. Po reakci švýcarského obecenstva, které hru přijalo jako varování před komunismem, autor pro německou premiéru hru doplnil o epilog, který měl být varováním před nacismem (epilog později odstranil).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Dilia
Originální název:

Biedermann und die Brandstifter , 1958


více info...

Přidat komentář

RADOST
15.03.2021 4 z 5

Doporučuji poslechnout si skvělou nahrávku tohoto zábavného a až neuvěřitelného příběhu človíčka Biedermanna. Určitě vás osloví i svým varováním - pozor na strach, slušnost, lhostejnost a apatii! Pozor na klid za každou cenu! Jsou věci, které je třeba řešit v zárodku a nenechat si je přerůst přes hlavu. Protože vás zahubí. Platí to v každé době.

hanavka
01.10.2020 4 z 5

Příjemný poslech na ČRo o muži, který odmítal věřit pravdě, přestože ji měl rozprostřenou před vlastníma očima. Hlavní myšlenkou je skutečnost, že ze strachu a pohodlnosti věříme raději vlastním konstruktům, než abychom šli do konfliktu a bojovali za svá práva.


sgjoli
26.09.2020 3 z 5

Vyposlechnuto v dramatizaci pro Český rozhlas. Byla to pro mne zcela neznámá hra od neznámého autora, tak jsem byla zvědavá, co od toho dostanu. A nakonec za sebe hodnotím průměrně. Tato hra nebude úplně tím nejlepším, co jsem kdy poslouchala/četla, ale rozhodně jsem ráda, že jsem měla možnost se s autorem a touto hrou seznámit. Je to pro mne zase další rozšíření literárního/kulturního obzoru.
Dílo bylo údajně inspirováno autorovými dojmy z převzetí moci komunisty v Československu. Já teda tuto motivaci ve hře vnímala jen velmi slabě. Spíš jsem to chápala jako psychologickou sondu do lidských vztahů a do toho, jak se ze sebevědomého člověka může stát ustrašená loutka, když se dostane do kontaktu se zkušenými lháři a manipulátory. V tomto ohledu se mi hra zdála hodně silná a přinesla mi pár podnětů k zamyšlení (Dá se manipulátorovi vůbec ubránit? Pokud ano, tak jak? A co vůbec vede manipulátory k tomu, aby se chovali tak, jak se chovají? Atd.)
Nakonec hodnotím třemi hvězdami. Námět skvělý, myšlenkově zajímavé dílo, líbilo se mi herecké obsazení do rolí (hlavně Viktor Preiss). Ale přesto jsem tam postrádala něco, co by mne více připoutalo k těm postavám samotným. Navíc z těch postav manipulátorů se mi dělalo poněkud úzko, což mi nebylo vůbec příjemné. Upřímně nevím, jestli bych knihu dočetla, kdybych ji měla v tištěné podobě.

Ellen16
31.12.2018 5 z 5

Četla jsem do školy a nic moc jsem od toho nečekala. Knížka mě překvapila, je nadčasová a zpracování převzetí moci komunisty v Československu pomocí žhářů a žhářství je opravdu zajímavé. Svěle popsány jsou i charaktery postav, které dělají jako že se nic neděje a nechají situaci dojít tak daleko, že už je pozdě.

Hanka_Bohmova
19.02.2018 4 z 5

"Ten, který bojí se změn
víc nežli zla,
co může dělat
proti zlu?"

Ačkoli autor byl inspirován komunistickým převzetím moci v Československu, píše o univerzálně lidských/společenských zkušenostech. Smířlivost ke zlu, které máme pod střechou, ospravedlněná obavou ze ztráty výhod a klidu nebo obavou ze zla údajně číhajícího kolem. A horlivě podlézavý smích tváří v tvář slovníku silnějšího hajzlíka, protože si prostě nelze připustit, že to myslí vážně. Ne, situace je určitě úplně v pohodě, vždyť je to všechno legrace. I na samém konci ještě pokusy se utěšovat, že to zlé se naštěstí neděje přímo mně. Že když se budu lísat ještě o něco víc, dobře to dopadne.

"Kdyby to byli opravdoví žháři, myslíš, že by neměli zápalky?"


Zásadní výhradu mám k Epilogu - hra samotná má drajv, který je závěrečnou částí narušen.

Štítky knihy

švýcarská literatura

Autorovy další knížky

Max Frisch
švýcarská, 1911 - 1991
1967  80%Homo Faber
1964  84%Andorra
1970  83%Stiller
1969  84%Pan Biedermann a žháři
1967  67%Mé jméno budiž Gantenbein

Kniha Pan Biedermann a žháři je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x