Paměti: Vzpomínky francouzského jezdeckého důstojníka z napoleonských tažení

Paměti: Vzpomínky francouzského jezdeckého důstojníka z napoleonských tažení https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256271/bmid_pameti-256271.jpg 5 16 5

Famózní paměti francouzského jezdeckého důstojníka z období napoleonských válek v překladu odborníka na slovo vzatého Jiřího Kovaříka. Autor se nechal naverbovat do armády v 17 letech, valnou část válek strávil jako maršálský pobočník, konec války jej zastihl v hodnosti generála. De Marbot byl nejen vynikající voják, ale i spisovatel, který vás dokonale vtáhne svými mnohdy až neuvěřitelnými dobrodružstvími do víru napoleonských tažení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Elka Press
Originální název:

Memoires du géneral baron de Marbot , 1891


více info...

Přidat komentář

Igor1311
29.04.2020 5 z 5

Obsiahle, vyčerpávajúce a vynikajúce. Také sú spomienky Marbota na svoje pôsobenie v Napoleonových službách. Marbot popisuje v podstate všetky Bonaparteho ťaženia, od jeho prvého talianskeho až po katastrofu pri Lipsku a cisárovu abdikáciu. Bez prikrášlenia opisuje svoje dobrodružstvá, svoje úspechy, statočnosť svoju, svojich vojakov či nepriateľovu. Bez hanby hovorí o Napoleonových prešľapoch, o veľkom strádaní počas ťaženia na Pyrenejskom polostrove a v Rusku.
Bola to doba, kedy sa bojovalo čestne, kedy sa zajatci púšťali na čestné slovo, ktoré porušiť znamenalo hanbu. Presne takto to Marbot opisuje. Mnohokrát s nadšením hovorí o odvahe nepriateľa, kritizuje svojich veliteľov, ľutuje civilné obyvateľstvo. Svojmu súkromnému, nevojenskému životu venuje minimum priestoru, určité kapitoly venuej zas životopisom vojvodcov.
Marbotove Paměti sú unikátnym zdrojom poznatkov o živote napolenského vojaka, o jeho úspechoch a sklamaniach, o odvahe a honbe za slávou. Ať žije císař!

Dant76
16.10.2019 5 z 5

Podrobně a čtivě napsané paměti francouzského jezdeckého důstojníka z období napoleonských válek. K knize jsou popsána takřka všechna tažení francouzské armády v tomto období.


braunerova
21.07.2019 5 z 5

Musím se přidat ke komentářům níže. Kniha mě uchvátila od první stránky. Generál Marbot vypadá na podobizně jako mladík a stejná byla i jeho duše. Paměti píše s nadhledem a vtipem, přičemž mu nedělá problém dělat si legraci i sám ze sebe.

"Pak se tedy žeňte za slávou, nechte se zabít a nějaký přírodověděcký poděs si vás pak dá do knihovny mezi roh z nosorožce a vycpaného krokodýla!"
Tělo generála Morlanda naložené do sudu s rumem

gawert
16.10.2017 5 z 5

Skvělé počtení, obzvláště pro někoho, kdo už o problematice něco ví. Čte se to jedním dechem a člověk má kolikrát problém se od knihy odtrhnout. Jedny z nejlepších pamětí co jsem kdy četl.

ManželéMannovi
02.07.2016 5 z 5

Velmi čtivé paměti i když trochu zavádějící v některých oblastech. Popis života v napoleonské armádě je velmi pěkné napsán.

Štítky knihy

napoleonské války Napoleonova Velká armáda důstojníci

Autorovy další knížky

Marcellin de Marbot
francouzská, 1782 - 1854
1999  98%Paměti: Vzpomínky francouzského jezdeckého důstojníka z napoleonských tažení
1908  100%Madrid-Wagram-Torrès-Védras paměti
1909  100%Berezina-Lipsko-Waterloo
1907  %Janov - Slavkov - Jena - Jílov: Paměti

Kniha Paměti: Vzpomínky francouzského jezdeckého důstojníka z napoleonských tažení je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce14x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x