Paměti trpaslíka Gnostika

Paměti trpaslíka Gnostika https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64566/pameti-trpaslika-gno-64566.jpg 4 5 4

Pod pseudonymem D. Madsen se skrývá britský filosof a teolog, který se ve svých studiích zabývá především zkoumáním gnosticismu. Román má však daleko k suchému filosofickému traktátu: jedná se o pozoruhodný pohled na život a smrt nechvalně proslulého renesančního papeže Lva X. Vypravěčem, který s drsným, avšak teologicky poučeným humorem líčí perverzitu papežského dvora, je muž, jehož prací je předčítat papeži pasáže ze svatého Augustina ve chvílích, kdy si Lev X. nechává natírat hojivými mastmi svou bolavou zadnici. Kniha nabízí groteskní směsici historického románu, detektivky a erotiky.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Memoirs of a Gnostic Dwarf , 1995


více info...

Přidat komentář

ERIK 2
20.04.2020 5 z 5

Hodnotím tuto knihu plným počtem bodů i přesto že tato kniha má nízké hodnocení. Zde platí tisíc lidí, tisíc chutí.Giuseppe Amadonelli, člověk od narození s hrbem a pokřivenou páteří, slouží u papeže Lva X.(vlastním jménem Giovanni de' Medici). Počas jeho působení ve službách papeže, píše své paměti.Kniha je napsaná čtivím způsobem a je doplněna historickými fakty. Dozvíte se o vpádu Francouzů na území Itálie, dozvíte se kdo byl mistr Andrea de' Collini a jak ovlivnil život hlavního hrdiny. Jsou zde osoby jako inkvizitor Tomaso della Croce, dále dominikánský reformátor Girolamo Savonarola a dozvíte se i něco o gnostické víře. Jelikož mám těžce nemocnou mámu, nemohl jsem se v některých pasážích pořádně soustředit, ale to byla pouze moje nepozornost a musel jsem se vracet v textu k některým větám aby mi to dalo souvislost. Vřele doporučuji.

OdvaznyMladyMuz
01.03.2020 3 z 5

Nehledejme za touto knihou učebnici dějepisu nebo historii gnosticismu, ačkoliv autor je dle informací na danou tématiku odborníkem. Podezřívám jej, že se nás snažil malinko šokovat zvrhlostí postav, z nichž mnohé jsou z historie známy. Kniha se mi však četla lehce, i přes poměrně živě líčené lidské utrpení, či mnohé až nechutné poznámky plné lidského vyměšování a vášní.


Venezia
12.09.2014 2 z 5

Krutosť, násilie, zvrátenosť, sex, orgie a zase sex. A o gnosticizme som sa nedozvedela nič.

Salai
26.03.2013 5 z 5

Krásná kniha, mě naprosto uchvátila.

Štítky knihy

trpaslíci Itálie papežové kacířství, hereze 15.-16. století

Autorovy knížky

2004  76%Paměti trpaslíka Gnostika

Kniha Paměti trpaslíka Gnostika je v

Přečtených5x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x