Paměti pražského kata

Paměti pražského kata https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86970/bmid_pameti-prazskeho-kata-86970.jpg 4 10 2

Řekne-li se kat, obvykle si veřejnost vybaví osobnost jednoho z nejslavnějších katů v našich dějinách, tedy Jana Mydláře. Kromě něho však v minulých staletích žili i někteří další mistři popravčí, kteří si zasluhují pozornost. Byl to například sečtělý chebský kat Karl Huss, písecký popravčí Antonín Nimburský, po němž nám zůstaly zajímavé zápisky a v neposlední řadě i Jan Křtitel Piperger, popravčí mistr Království českého. Jeho životní příběh se začíná odvíjet až v 19. století, tedy v době, kdy katovské řemeslo už mělo trochu lidštější podobu, než v minulých dobách, plných krvavých exekucí. Nicméně i v této době byl kat se svou šibenicí stále ještě častým posledním milníkem na cestě zločinců do pekel. Jan Křtitel Piperger pocházel z proslulé katovské rodiny, původem ze Štýrského Hradce. Vyučil se sice počestnému řemeslu čalounickému, ale okolnosti jej brzo donutily, aby se i on stal katem, nejprve ve slavonském Osijeku a poté v Praze.... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
20.11.2016

Kniha se četla dobře. Příběh vraždy hodináře v Braníku mně vyprávěla moje babička, která se s rodinou osobně stýkala a měla u hodináře v opravě staré hodiny, které viděly vraždu, jak říkala. Dřevěné hodiny jsou v naší rodině stále, ale potřebovaly by opravit, nejdou.

Lev
22.09.2014 4 z 5

Kniha je založena na vzpomínkách Jana Pipergera, který na území Rakouského císařství a později R-U působil jako popravčí. Kromě jeho životních zkušeností z několika míst Evropy, zde najdeme především výčet zločinů a následných poprav. Popisy zločinů jsou na této knize ale nejzajímavější a čtenář rázem pochopí, že se toho v lidské společnosti od 19. století moc nezměnilo a brutalita vražd spolu s motivem, má stále stejný charakter ať už je hrozba trestu smrti aktuální nebo ne.