Pád Bastily II

Pád Bastily II https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43797/bmid_pad-bastily-ii-rsR-43797.jpg 4 31 5

Statkář Billot a vesnický chlapec Pitou se dostávají do Paříže v době počátků revoluce. Billot se rozhodne osvobodit svého přítele doktora Gilberta , který je uvězněn v Bastile a vede vzbouřence při jejím dobývání.

Přidat komentář

Dédečko75
28.03.2020 5 z 5

Jednim dechem jak se říká

BabaJaga11
10.09.2019 5 z 5

Tuto knížku jsem původně vzala v dobročinném bazaru (kde ji nikdo nechtěl) pro moji maminku. Jenže ona celou tu sérii už kdysi dávno četla. A tak, v "porevoluční náladě" po přečtení Stendhalova Luciena Leuwena, jsem se do knížky pustila sama.

Předesílám, že první díl Pádu Bastily jsem nečetla, protože ho nemám. Ale vůbec mi to nevadilo, příběh je velmi napínavý a člověk s jeho pomocí pochopí nejen mnohé historické souvislosti Velké francouzské revoluce, ale i historii zcela nedávnou, ba dokonce se může zamyslet nad budoucností. Vždyť jak známo, historie se opakuje – protože člověk je tvor nepoučitelný a opakuje i chyby, které už tu nejednou byly. Jednou z nich je revoluční nadšení a představa světlých zítřků – to samo o sobě by bylo krásné, kdyby to nebylo tak často zneužito k pouhému vraždění. Ač Pád Bastily II popisuje začátek revoluce, Pitou a zejména Billot jsou i tak otřeseni tím, co všechno může z původně ušlechtilých myšlenek vzejít, kdo je může zneužít a co to všechno udělá s člověkem, který si o sobě myslí, že je normální a slušný a ani si neuvědomí, na čem se vlastně podílel... Nakonec ty krásné, světlé zítřky až tak světlé nebývají, naopak bývají zbroceny krví spousty nevinných obětí...

Knížka je napsaná velmi čtivě – jak by také ne, když vyšla z rukou mistra. Zarazil mě sice až příliš otevřený konec, ale předpokládám, že v dalších knihách série možná bude nějaké vysvětlení, byť třeba skryté v úplně jiném příběhu. A tak, ač historické romány nejsou mojí parketou (no, ale možná se jí časem stanou :-)), si určitě časem přečtu i další knihy této série.


niki-chan
17.07.2019 5 z 5

Skvělý i tento díl, jenom konec mi přišel trochu náhle ukončený.

astroweb
14.09.2018 5 z 5

Pochopitelně, že neméně se mi líbil i druhý díl Pádu Bastily.

vitavita
11.03.2012 4 z 5

Další dávka napětí a především romantiky.