Joseph Balsamo 1. díl

Joseph Balsamo 1. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41139/pameti-lekarovy-jose-41139.jpg 4 112 12

Historický román z Francie, jehož ústřední postavou je známý alchymista Cagliostro, zvaný též Joseph Balsamo.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Pravda
Originální název:

Mémories d´un médecin - Josef Balsamo I-II , 1846


více info...

Přidat komentář

Zemlja
24.09.2023 3 z 5

Mám ráda příběhy, ve kterých hrdina žije věčně, nebo déle než je obvyklé, a díky tomu jaksi ví, umí víc, má zkušenosti. Vytváří to příjemné napětí.

Paulika419
04.04.2023 5 z 5

Alexandr Dumas.Co bylo francouzské v době mého dětství a mládí bylo dokonalé.O to se právě tento spisovatel postaral.Josef Balsamo bylo trochu náročnější počteníčko jak Tři mušketýři ale o to dokonalejší.


Luciiis
05.08.2020 4 z 5

Rada jsem se ke knize vratila, ale je pravda, ze nadsenym vzpominkam z dospivani se soucasny ctenarsky zazitek nemohl rovnat. Tajuplna atmosfera kolem hrabete Balsama me vsak bavit neprestava.

Kája95
09.12.2018 4 z 5

Historické romány mám ráda, toho jsem se zpočátku bála, ( rozsáhlost díla i komentáře) nic méně, první díl jsem dočetla a zanechal ve mě rozporuplný dojem Slečna Andrée působí hodně rozmazlená, namyšlená ačkoli v té době a v jejím postavení to asi tak bývalo. A Gilbert? Ten zas podle mne nestojí nohama úplně na zemi, prakticky pronásleduje někoho, kdo o něj nejenže nestojí, ale neví ani, že existuje. Nic méně Balsamo samotný je určitě zajímavý a nutí mě číst dál, jsem zvědavá na druhý díl

martinaandulka
01.02.2018 5 z 5

Alexandr Dumas je pro mě hlanvě Hrabě Monte Christo a Tři mušketýři,Robin Hood mě knižně zlamal,ale Balsamo se mi líbilo,ráda bych ještě jsi přečetla pokračování.

ketvin
08.12.2017 5 z 5

Úžasná a dlouhá série plná zvratů, lásky, nenávisti.... Už jsem ji četla dvakrát a moc se těším na opakování!

ChristineDaee
01.07.2017 5 z 5

Príbeh o láske, intrigách, priateľstve, politike, Paríži, Ľudovítovi XV a Ľudovítovi XVI, Márií Antoinette, hypnóze, mágií, tajných spolkoch, šľachticoch, žobrákoch, filozofoch, nenávisti, bohatstve, tituloch, kráse a chudobe prečítate jedným dychom. Joseph Balsamo má rovnako ako ďalší spisovateľov obľúbenec gróf Monte Cristo veľa mien, identít a titulov, ktoré mení spolu so svojimi kabátmi a parochňami. Len on má moc nad množstvom postáv, ktorých životné nitky sa navzájom stretajú, prekrižujú, zauzľujú a rozmotávajú a dokáže s nimi manipulovať podľa svojej vôle. Veľmi sa teším na druhý diel tohto pôvabného historického románu.

R.E.M.
31.01.2017 4 z 5

Čtivý román s krásně intrikánským a děsivě bezohledným Balsamem, který má, navzdory všem charakterovým vadám, nepochopitelné kouzlo a šarm. Dumas st. umí poskládat velkolepý, působivý příběh s úžasnou fantazií.

Sahalea
28.10.2014 3 z 5

Nějak nevím jak knihu hodnotit... Dumase mám ráda, ale Balsamo je na mě trochu moc intrikánský.

machatova
08.03.2013 4 z 5

Jako vždy..uchvatné čtení. AD je prostě jednička.

kika 13
25.01.2013 3 z 5

Četla jsem již dávo,ale nelituji.

pet-kyval
17.02.2011 5 z 5

[001/11] V 80% případů si ke knize nečtu popisku. Buď znám autora a nebo otevřu knihu na libovolné straně a uvidím jestli mě text dokáže zaujmout v dialozích. Nedávám na doporučení, protože cizí vkus je ošemetný. 'Josef Balsamo' mi byl do rukou vložen jen tak. Řekli: ,,Čti!“ A tak jsem četla. Příjemné plácnutí do vody, řekla bych.

(128) ,,Srdce je jenom pumpa, která vhání krev do končetin. Přečtěte si o tom ve Filosofickém slovníku heslo Srdce."

U Duma obdivuji tu schopnost kombinovat charaktery. Nebere ohledy na líbivost čtenářů a dělá postavy takové, jaké je chce mít. A to je dobře. Přiznávám, že Gilberta nesnáším, protože na mě působí jako duševně narušený zvrhlík s jistou úchylkou, který ženu pronásleduje málem až… tam kde slunce a hvězdy nesvítí ani za nejjasnějších dnů.

(308) ,,Byl jsem zavražděn, pane, ano, zavražděn! Uznáte sám, že něco takového nemohu jen tak přejít. Ať nás hanobí, ať o nás zpívají, ať nás očerňují, to všechno se dá přežít, ale ať nás nemordují, mordyjé, na to se umírá."

Toliko oblíbené intriky, milenci a milenky, urážky, pro dnešního čtenáře bez znalosti historie mírně nepochopitelné, hrdina a antihrdina, místy skvostná zápletka… celý Dumas. Nejvíce mě pobavila pasáž s první novomanželskou nocí korunního prince a dcery Marie Terezie. Celá ta tradice u francouzského dvora, kdy první souloži přihlíží nejvýše postavení členové královské rodiny… No, kdo by to nebral všemi deseti, že?

(352) ,,Králům se pomníky nestavějí, Sartinesi, králové si je stavějí sami."

Co bylo pro mě překvapení, tak surovost s jakou nám autor líčí paniku v pařížských ulicích, při které zahynuly tisíce lidí, popravení psa a manipulace s jeho mrtvým tělem a vůbec celá dějová konstrukce protknutá magií a kouzelnickými triky.

No, pane Duma, s chutí budu pokračovat v ději dál.

(348) ,,Čert aby vzal podpisy i s těmi, kdo je vyžadují!"