Paměti katovské rodiny Mydlářů. Díl 1, Z magistra medicíny pacholkem katovým

Paměti katovské rodiny Mydlářů. Díl 1, Z magistra medicíny pacholkem katovým https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134808/pameti-katovske-rodiny-mydlaru-134808.jpg 5 103 24

Kat Mydlář série

1. díl >

První svazek čtyřsvazkového vydání Pamětí katovské rodiny Mydlářů v Praze. Ocitnete se v temném světě těch, kteří dělají krvavou práci v zájmu spravedlnosti. Nic vám nezůstane utajeno. Prohlédnete si šibenice, pochopíte katovy slabosti a (ne)budete litovat jeho oběti. Paměti kata Mydláře nejsou obyčejnou knihou. Archaická čeština způsobí, že váš propad hrdlem dějin bude o to působivější. Kati vždy patřili k rozporuplným, opomíjeným osobnostem české společnosti. V zájmu veřejného pořádku občas zakročil a posekal pár hlav podvratných živlů. Knížka barvitě popisuje nejen tuto katovu každodenní rutinu (mučit, sekat, popravit), ale líčí životní příběhy dvou katů. Autorovi se podařilo vytvořit úžasnou, historicky věrnou atmosféru. Nikdy nesklouzne do kýčovitosti, žádná pasáž knihy není zbytečná. Série knih, která je působivá, důvěryhodná, poučná... celý text

Přidat komentář

John6900
10.02.2022 5 z 5

Zajímavý náhled do kousku naší historie z trochu jiné strany. Díky jakési verzi staročeštiny, v které jsou knihy psány, je to zase o kus zajímavější. I když pravda, 1-2 stránky mi vždy trvalo, než jsem se začetl, ale pak už to šlo samo. Příběhově takový průměr, ale moc hezky a celkem detailně popsány různé druhy mučení a poprav.

icezero
07.10.2020 4 z 5

Za mě zajímavý exkurz do historie poprav v Čechách, mohlo by být pěkné téma pro filmové zpracování. Trošku těžší pro mě byl začátek, ale když si člověk zvykne na jazyk autora, už je to v pohodě. Vlastně by mě zajímalo do jaké míry je podle skutečnosti a naopak co je fikce. Pro mě osobně je spíš většina literární fikcí, ale to knize rozhodně neubírá na zajímavosti


haki34
21.03.2020 5 z 5

přečteno jakou soubor Paměti kata Mydláře. Můj koment tamtéž ;)

sokolí oko
02.02.2020 5 z 5

Nádhera. Až to někdo zfilmuje jako historický seriál bude pecka :-)

VladkaBU
30.01.2020 5 z 5

.... velmi zajímavý příběh. Útrpné právo mě zajímá. Dřív se se zločinci nemazlili, nad některými tresty zůstává rozum stát. Otázkou je, zdali nedocházelo k justičním omylům, neboť i způsoby mučení byly kruté, že se snad každý musel přiznat.

Jirinamac
07.08.2019

Při likvidaci knihovny po mojí babičce jsem objevila tuto knížku a nejspíš to je 1. vydání. Je psaná trošku starou češtinou a moc se mi to líbilo. Četla jsem paměti kata Mydláře nové vydání a dá se říct, že je i tam dobře popsaný život J. Mydláře, ale moc se mi líbí i popis, jak se tenkrát žilo a jak vypadala Praha.

rlupinek
22.05.2019 4 z 5

Velmi zajímavý příběh, kterak se z magistra medicíny stane věhlasný staroměstský kat pražský. Autenticitu vyprávění dodává staročeský sloh, což se mi též velmi líbilo. Myslím, že je tato kniha pěkným okénkem do Prahy a jiných okolních měst 16. a 17. století.

InaPražáková
16.11.2018 4 z 5

Víc fikce než historický román, lehké čtení své doby. Svátek nakládá s daty i fakty vcelku volně a účelově, vybírá si dramatické a romantické střípky, aby mohl hrdiny líčit jako romantické vyvrhele morálně čnějící nad své okolí, příběh koření podrobnými popisy práva útrpného, nezastřeně straní Čechům a češství proti všemu ostatnímu.
Pokud ale nežádám historický realismus, má knížka velké kouzlo starých časů, také díky záměrně archaizované češtině (i na svou dobu, ale autor přesně odhadl hranici, kdy jazyk neruší, jen dodává na zajímavosti). Že jsou postavy černobílé? A co, vždyť ty kladné mluví opravdu moudře a jsou to sympaťáci k pohledání, ne jen papírem šustící figuríny. Že nesedí datace a text občas popírá sám sebe, jako by autor odeslal nakladateli kapitolu, nenechal si opis a zapomněl, co vlastně napsal? A co, když mě to přimělo ověřit si některá fakta, takže jsem zjistila věci, o které by mě jinak nenapadlo se zajímat.
Na mém hodnocení se asi dost podepisuje, že jsem četla v době, kdy jsem si potřebovala odpočinout – to se mi splnilo měrou vrchovatou a nad očekávání příjemně. Uvidím po dalších dílech, jestli se nepřesytím.

Komentář po přečtení všech dílů: https://www.databazeknih.cz/knihy/pameti-katovske-rodiny-mydlaru-4-neuprosna-kola-osudu-9589

Analady
08.03.2018 3 z 5

Kniha je psaná krásným starým jazykem, díky kterému dostává celý příběh příjemný nádech,ač nepopisuje zrovna příjemné věci. Příběh kata Mydláře mě místy bavil (hlavně jeho životní příběh), místy byl dost drsný ( při popisování mučení a poprav to bylo dost náročně čtení) a místy mi přišel psaný až naivním způsobem. V těchto místech mi připadal jako příběh pohádkový. Nebylo špatné čtení, ale druhý díl už se číst nechystám.

michal666
04.10.2017 5 z 5

První díl ze čtyř dočten. Stačí si zvyknout na archaismus a čte se to samo. Veškeré mučící úkony/popravy jsou v knize perfektně popsány. Člověk má tak pocit, jako by byl přímo u toho. Velice pěkně popsán život katů. Je zajímavé, jak lidé katy vnímali a to jak se jich štítili a báli se jich jen dotknout, jelikož by se sami stali "nečestnými". Už u kladiva na čarodějnice jsem byl ohromen lidskou hloupostí a pověrčivostí. Příběh Jana Mydláře je poutavý. První díl se mi líbil od začátku do konce.

Kozel
27.03.2017 3 z 5

První díl knih o staroměstské katovské rodině Mydlářů musím hodnotit pouze průměrem. Obávám se, že její příběh - u jehož formy vlastně nevím, jak k němu přistupovat - mi v paměti dlouho nezůstane. Když k tomu připočtu, že autorova čeština byla i pro mě, který často bere do ruky jazyk tehdejší doby, místy dost komplikovaná slovosledem, mnoho pozitiv nezůstává. Přesto je to příběh ryze náš, což z něj dělá skvost, ať už se čtenáři líbí míň nebo víc. Detailní popisy brutálních poprav, kontrast mezi obavou obyvatel ze styku s mistrem popravčím a zároveň libování si v divadle poprav, obyčejný život na katovně, společenské postavení a život katů ze všech úhlů. Jsem zvědav na další díly, ačkoliv mě asi nenadchnou tolik jako (opravdové) paměti "kolegy" Sansona.

slunicko.98
16.02.2017 5 z 5

Byla jsem úplně unesena,přečetla jsem ji jedním dechem,těším se na další díl

SiuxBeast
01.02.2017 5 z 5

Moc pěkně napsané, bavilo mě to. Člověk se dozví spoustu detailů z katovského řemesla a o jednom z našich nejznámějších katů :)

tiger721
21.01.2017

Kde sa dá tá kniha kúpiť?

tomas3272
13.05.2016 5 z 5

Skvělá kniha, která vás vtáhne do tehdejší doby. Z knihy si člověk dokáže představit, jak to tehdy vypadalo a chodilo. A archaická čeština dodává všemu správnou atmosféru. Vyplatí se přečíst.

ivakola
21.01.2016 5 z 5

Všechny díly se mi moc pěkně četly. Příběh kata je zde popisován od jeho nejútlejšího mládí až po jeho nejslavnější období kdy působil jako pražský kat. Pěkně jsem si doplnila mezery v historii našeho národa a vůbec mi nevadil jazyk jakým byly všechny díly psány. Po pár stránkách čtení si ten rozdíl vůbec neuvědomujete.

error555
04.12.2015

Nádherný průřez, částí naší historii. Knihy( 4 svazky) se nádherně čtou. Všem mohu jen vřele doporučit.:-)

Hezy
20.10.2015 5 z 5

Román nádherně líčí zvyky katů, jejich vnímání svého řemesla a jejich následné proměny ve společnosti. Tato knížka a její další pokračování nejsou pouze historickým románem, ale umožňuje nahlédnout do tehdejších zvyků a ukazuje na city zločinců ale i lidí, kteří se na popravy zločinců chodili dívat. Josef Svátek čtenářům otevírá historický pohled do tehdejší Prahy a daří se mu to krásně. Knihu jsem četl jedním dechem, jelikož je krásně čtivá a rád jsem pokračoval ve čtení ostatních dílů.

trudoš
04.08.2015 3 z 5

Díky archaické češtině zábavné, ale jinak žádný zázrak. Poměrně předvídatelný děj o tom, jak nešťastný chudák ke štěstí přišel, mě nějak nedokázal chytnout. Samotné představení katovského řemesla je zajímavé, ale nepřineslo žádnou novou informaci, ke které bych se nedostal jinde. Ovšem uznávám, že to je spíš můj problém než autorův.
Ve výsledku první díl Pamětí katovské rodiny Mydlářů nenadchl ani jako dobrodružný román - protože téhle linie se drží jen do doby, kdy hrdina získá post katovského pacholka - ani jako román informační, protože po první kapitole je zbytek knihy výčtem různých poprav, mučení a změn ve společnosti. Ale v rámci toho je fajn si ověřit, že lidstvo se ani po stovce let nijak zásadně nezměnilo.

namoki
12.09.2014

Knizka moc zajimava a to nejen kvuli osudum rodiny samotne, ale pro me hlavne proto, ze mi priblizila dobu, ve ktere katovska rodina pusobila a dost veci mi to pomohlo pochopit i z hlediska historie. Doporucuji precist, neni to rozhodne ztrata casu :-)

Štítky knihy

řemesla popravčí, kati

Kniha Paměti katovské rodiny Mydlářů. Díl 1, Z magistra medicíny pacholkem katovým je v

Přečtených170x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených11x
Knihotéce105x
Chystám se číst35x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x