Paměti kata Mydláře (= Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze)

Paměti kata Mydláře (= Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze) https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141693/bmid_pameti-kata-mydlare-6489776c9ad21.png 4 48 9

I knihy mají své osudy. Některá oživne po mnohaletém spánku, jiná zapadne do závěje času a nikdo ji už nevzbudí. Jsou knihy slavné i opomíjené, jsou knihy zapomínané i zapomenuté. K těm posledním patří i knihy Josefa Svátka, které svého času, v psolední třetině 19.století, měly neobyčejný čtenářský ohlas. A přece jsme sáhli do závěje a rozhodli se pro nové a úplné vydání tohoto rozsáhlého svátkova díla. Paměti katovské rodiny Mydlářů mají mají v české literatuře zvláštní postavení. Představují zároveň jakýsi staročeský pitaval a zároveň originální pragenzii. I tato kniha je poplatná autorově romantickému pojetí, oblibě v napínavém ději a v melodramatických scénách. Avšak zároveň je v ní cenný archivální objev, autentický doklad, kulturně-historický detail značné poznávací hodnoty. Dotisk r. 2014... celý text

Přidat komentář

hana4834
12.04.2021

Naprosto skvělí příběh všem doporucuji

Andy1111
14.05.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už několikrát a vždy si všimla něčeho nového. Jakmile jí začnu číst, propadám se v čase a vidím vše jak film


666Jitka
21.04.2020 4 z 5

Poutavé vyprávění o pražské katovské rodině Mydlářů, o provádění exekucí v té době, o životě ve staré Praze, ale i v Čechách. Poslouchala jsem jako audio verzi.

Trijan
21.01.2020 4 z 5

Ze začátku mi vadilo, že je kniha psaná "starou" češtinou, ale po začtení jsem to přestal vnímat, a knize jsem zcela propadl :) ...Kam může dohnat mladého muže slepá láska?.. někdy i do náruče katovského řemesla, z kterého už není cesty zpět.

Šnek86
27.09.2018 5 z 5

Život staré Prahy, přiblížení obyčejů katovského řemesla a skvělé vykreslení tehdejší doby v příběhu nejznámějšího českého kata Jana Mydláře a jeho potomků.Skvěle zpracovaná kniha.
(Aneb jak nešťastná láska učinila člověka nečestným)

frantisek8863
03.08.2017 4 z 5

Hledal jsem knihu, která nebude zkrácena jako jiné .Příjemný román a pohled do středověké České historie, kdy se vystudovaný lékař rozhodne stát nečistým vykonavatelem katovské řemesla. Svým přístupem se ze svého opovrhovaného povolání dostal k víceméně váženému postavení svého jména a řemesla, které jeho syn ještě více povznesl. Byl jsem mile překvapen příběhy dvou generací katů, vyprávění o jejich životě, práci a jejich době.

narcisonanis
05.10.2014 5 z 5

O povolání kata jako takovém se toho moc neví, moc jsem o něm nikdy neuvažoval jako o kdysi běžné (nadsázka) práci, člověk jej zná spíše z pohádek či historických filmů a podobně. Paměti kata Mydláře vás však donutí přemýšlet o tomto netradičním řemeslu v trochu jiném světle. Mohl to být člověk slušný, studovaný, přesto kat ve společenském žebříčku zastával výjimečnou pozici "stranou" od všech lidí. Mydlář nám však ve svých příbězích ukazuje, že i přes mučení a popravování lidí může být člověk šťastný ve svém životě. Zvláštní, když se nad tím zamyslíte, co?

P.S. – Poslouchal jsem také audioknihu čtenou Miroslavem Táborským, který z některých historek udělal svým hrobovým hlasem doslova hororovou záležitost. Zkuste si jít temným lesem domů v noci s výkřiky děsu a bolesti v uších. Už nikdy víc :D

Radůz
08.10.2013 5 z 5

Tuhle knihu mám velmi rád. Líbí se mi, jak je v knize pěkně popisován život ve staré Praze.

JelizaRose
11.03.2013 4 z 5

Po pár stránkách jsem se srovnala se starou češtinou, kterou je kniha psaná, a pak se mi Mydlář četl sám :) Nevýhodou je formát-počet stran, tím pádem se moc na cestování nehodí, ale jinak zajímavý a fascinující zpestření!