Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24363/mid_pameti-ceskeho-krale-jirika-z-podeb-frU-24363.jpg 4 68 14

Jeden z nejlepších českých historických románů 20. století, jehož autorem je nikoliv historik, ale český mistr detektivky, proslulý ústřední postavou kapitána Exnera. Podobně jako ve světové literatuře například A.Dumas, R Graves či M. Waltari zvolil Václav Erben formu fiktivních pamětí a stylizoval se do role jejich nálezce. Ve svém košatém a akčním vyprávění se soustředil na dobu Jiříkova mládí a vzestupu k moci za poručnictví všeho schopného intrikána Hynce Ptáčka z Pirkštejna. Jiřík je vykreslen jako typický politik renesance, schopný si poradit ve složitých poměrech tehdejších Čech.... celý text

boxas
boxas
01.01.2023 5 z 5

"Pokud to jen jde, nedělej špinavou práci vlastníma rukama. Můžeš si je znečistit. Může se ti stát, že špínu nikdy nesmyješ."
Takto radí Václav Erben prostřednictvím pana Hynce z Pikrštejna budoucímu českému králi Jiříkovi.
A není to jediná rada, která je přinejmenším sporná. A sporné jsou i mnohé další skutečnosti obsažené v knize. Václav Erben totiž přistupuje k českému králi podobojí Jiříkovi z Poděbrad a Kunštátu velice netradičním způsobem. Kniha se tváří jako historický román, ale myslím, že autora historická věrohodnost moc nezajímala a s fakty nakládá velice volně. Tak např. nechal z bitvy u Lipan potají zmizet živého Prokopa Holého, nebo nechal Jiříka rodinným zlatem podplatit hned několik českých šlechticů. Na čtivosti knihy se tím ovšem nic moc zásadního nemění. Jen nesmíme v duchu tradic historického realisty Jiráska hořekovat nad tím, že takhle to tedy rozhodně nebylo!

Heralt
Heralt
21.03.2021

Václav Erben byl člověk obdařený talentem, který se projevil nejen literárních předloh, jež byly zfilmovány, ale také velkým smyslem pro zápletku okolo příběhu a postavu zkoumat z její psychologické stránky....Fikce je v tomto románu nejen základem, ale napomáhá ho utvářet.....Poklad kláštera stojí na počátku dětství jediného dědice poděbradského panství a na scéně se objevuje poručník Hynce z Pikrštejna (Ve skutečnosti budoucího dědice vychovávali jeho příbuzní ( Boček na Kunštátě a na Poděbradech Heralt Lesnický z Kunštátu). důležitou stránkou románu je pragmatismus, jak hlavní postavy románu vystupují i když Poděbrad věří ve svou hvězdu, která však
je smutná, jako je i Jiříkova uzavřenost..Výborně napsaný román...


sgjoli
sgjoli
17.05.2020 5 z 5

Vyposlechnuto v audio verzi upravené pro Český rozhlas v rámci četby na pokračování. A musím říct, že jsem si to fakt velmi užila. Od první minuty jsem byla vtažená do děje a skoro jako bych cítila, že jsem tam s těmi postavami přímo v tom ději jako nějaký nestranný pozorovatel. Zpracování bylo vynikající - skvělá narace příběhu okořeněná skvělou hudební i zvukovou kulisou. Asi neumím přesně do detailů určit, co všechno je původně autorova fabulace a co už jsou skutečné historické události, ale toto dílo mne zaujalo. Určitě někdy sáhnu i po původní tištěné verzi z pera V. Erbena.

Luigi1
Luigi1
26.04.2020 5 z 5

Moc krásně popsaný historický román popisující osudy Jiříka od mládí až k moci krále.

joachim36
joachim36
22.04.2020 5 z 5

Slyšel jsem ve formě rozhlasové dramatizace a byl jsem naprosto uchvácen! Je to poučnější než Vladař od Machiavelliho. Zábavnější než Hra o trůny. A ještě se člověk přiučí o naší historii. Těším se na četbu v knižní podobě.

Kerberos
Kerberos
13.04.2020 4 z 5

Velmi obsáhlý historický román popisující život Jiřího z Poděbrad od let jinošských až po dobu kdy na sklonku života vzpomíná a bilancuje.Po smrti otce a strýce se jeho výchovy ujímá poručník Hynce Ptáček z Perštejna a z pomocí ukořistěného bohatství a politických intrik vede Jiříka až ke zvolení králem.

Kuža007
Kuža007
27.03.2020 5 z 5

Václava Erbena považuji spíše za autora detektivek a tvůrce legendárního kapitána Exnera, ale toto je velice kvalitní historický román o Jiřím z Poděbrad.

greyw9278
greyw9278
19.03.2020 4 z 5

Velice sofistikovaně napsané, s množstvím zajímavých reálií. Na můj vkus tam J. z K. a Poděbrad potkává moc slavných lidí, veze se v pěkně oportunistickém kšeftu (což pak shazuje jeho historický úspěch v landfrýdech...) a ten konec s Prokopem Holím se mi vůbec nelíbil.

DraculasLady
DraculasLady
19.01.2020 4 z 5

Miluji tlusté knížky, takže tahle devítiset stránková bichlička byla něco pro mě. Poměrně dost podrobné vyprávění o poměrech v českých zemích v 1. polovině 15. století Vás do sebe vtáhne, ani nevíte jak. Jiřík z Poděbrad je mnohým z nás sympatickým vladařem, který dosáhl skorem nemožného - stal se českým králem bez příslušnosti k vladařskému rodu. Sledovat děj událostí a jeho myšlenkových pochodů v době, která tomu předcházela, bylo napínavější tím víc, čím víc intrik nám bylo odhaleno. Místy mi přišlo, že postavu Jiříka dost zastiňuje jeho poručník Hynce Ptáček. Ale když si uvědomíme, nakolik jeho intriky a pletichy hýbaly tehdejší politikou, asi to nejde mít panu Erbenovi za zlé. Do doby, než jsem otevřela tuhle knížku, jsem o Hynce Ptáčkovi mnohé neslyšela. Hejtman sirotků, jedna z nejvýznamnějších osob strany podobojí, nejvyšší hofmistr a přitom takový "hajzlík". Dokázal neuvěřitelné věci, předvídal dopředu a nemohu se ubránit dojmu, že nebýt jeho, Jiřík z Poděbrad by se českým králem nikdy nestal...
Ale kdo ví, třeba to jsou jen představy pana spisovatele Erbena a celé to bylo jinak?
Jen mě možná mrzí, že Paměti končí událostí smrti císaře Zikmunda, tedy ve chvíli, kdy ještě stále nebylo nic rozhodnuto a budoucnost českého království byla nejasná. Vzhledem ke čtivosti románu mě překvapilo, že konec přišel zrovna zde... Sledovat následné události, které se v českých zemích udály do zvolení Jiříka z Poděbrad, touto cestou vyprávění pana Erbena, by bylo určitě ještě víc vzrušující...
OMNIA VERITAS VINCIT!

Damato
Damato
19.07.2015 5 z 5

"Co to máš za encyklopedii, to jako buděš ty číst? " zeptala jsem se jak nejvíc ironicky jsem mohla -doma jednoho pozdního pátečního odpoledne, když jsem uklízela a protějšek mi pomohl tím, že zvedl na gauči nohy, abych mohla pořádně vysát. Ovšem to jsem netušila, že další týden zcela dobrovolně uklízet nebudu a tu "encylopedii " si ráda přečtu. A aby mě nikdo nerušil, vzala jsem si ten pátek dovolenou. Ohromná, úžasná prostě super kniha. A to že je to 350 stránek formátu A4- alespoň jsem se nebála, že za chvilku bude dočtená. No představte si situaci-ráno všichni odejdou do práce a do škol, vy zůstanete sami doma, uvařite si kávu ( já k tomu ještě cigarety) a můžete nerušeně skoro 9 hodin na balkoně číst - no prostě bomba.

maryzka
maryzka
09.07.2015 3 z 5

Kniha je zajímavá a v současné době kdy se slaví 600 let upálení Jana Husa by se měla číst. I když jsem měla určité problémy, neboť tuto dobu nijak zvlášt nemiluji. Ale kniha je asi velikým překvapením díky jménu autora, který je znám především svými detektivními romány.

jiri2737
jiri2737
25.05.2015 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Ať mi autor dodatečně odpustí, ale byl jsem jí v době vydání tak ohromen že jsem měl pocit, že ji napsal některý z disidentů a Vaclav Erben ji vydal pod svým jménem.

Bránolog
Bránolog
06.02.2012 5 z 5

Podle mého velmi inteligentně napsaná životopisná fikce.

WEIL
WEIL
16.08.2011 3 z 5

Václav Erben si zkusil něco, co od něho možná čtenáři nečekali, historický román.

Ale V. Erben se rád zabýval historií, takže si to prostě zkusil a pro mě úspěšně, že se to někomu nelíbí, to je možný.