Pady

Pady https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389804/bmid_pady-GNx-389804.jpg 5 60 12

Výtvarný klenot – podobenství o porozumění a toleranci Magický příběh o síle slov a o tom, že být jiný vůbec neznamená být špatný „Vrána ho zahlédla jako první. Podivného bílého tvora, kterého temné vlny unášely ke břehu. Nepodobal se ničemu, co zvířata z divokého lesa kdy viděla.“ Ve chvíli, kdy mladý lední medvěd na své rozpouštějící se kře dopluje k pevnině, způsobí tím mezi divokými zvířaty naprostou paniku. Nikdo neví, co je zač a jak se tam dostal. S jistotou ví ale jedno. Bojí se ho. Ve svém domově by se ale neměl nikdo bát! Od ostatních zvířat se tvor liší prakticky ve všem – je celý bílý, mohutný a při běhu vydává děsivé zvuky. Má také jednu zálibu, které ostatní zvířata nerozumí. Sbírá roztodivně barevné listí a pokrývá si jím kožich. Podle spadaného listí mu proto začali říkat Pady. Taky ale proto, že si mnozí z nich přáli, aby vypadl zpátky tam, odkud přišel. Nikdo si však neuvědomuje, že on tam nechce být. Že tam být musí. Jediné, po čem touží, je vrátit se za svou medvědí rodinou do zemí věčného ledu, ale prostě neví, jak na to. Po několika jeho marných pokusech za rodinou doplavat, zvířatům dojde, že si s Padym budou muset promluvit. Nebude trvat dlouho, aby všem došlo, že být jiný vůbec neznamená být špatný. Jen díky společnému úsilí se totiž Padyho návrat domů může povést. V příběhu ledního medvěda Padyho který odkazuje na nesnáze ledních medvědů v měnícím se podnebí, ilustrátorka Sandra Dieckmannová upřímně vypráví o pomoci neznámým a ukazuje, že jak ve světě zvířat, tak ve světě lidí by se mezi jednotlivci neměly dělat rozdíly.... celý text

Přidat komentář

Egertová
31.10.2023 2 z 5

Lední medvědi mají hnědé oči. Jinak ilustrace pěkné, příběh poplatný době.

bibi.r
17.04.2023 5 z 5

Pro děti 3+.

Medvídci jsou naši oblíbení a tohle čtení se mně i dětem moc líbilo.

Bohaté ilustrace, kde je možné hledat mnoho různých detailů a příběh k povídání.


TerJac
17.08.2022 5 z 5

Není to první kniha, která mne uchvátila. Nejen svými ilustracemi ale i zaměřením. Autorka si vybírá citlivá témata, a to hodnotím velmi pozitivně. Kniha Pady není výjimkou. Tahle Vás donutí zamyslet se nad tím, jak je lehké někoho rychle odsoudit, aniž bychom se ptali proč, a zkoumali, proč někdo vystupuje tak či onak. Moc se mi to líbilo!!

mataaskorice
24.12.2021 4 z 5

Nádherné ilustrace, poetický, textově úsporný příběh, ze kterého se dá vytěžit nejedno poučení, pokud knihu pojmeme jako odrazový můstek pro následnou diskuzi s dítětem. Vizuální stránka je ovšem to hlavní, kvůli čemu jsem po Padym při výběru knížky pro mé dvouleté dítě sáhla. A nezklamala.

Víí
03.10.2021 5 z 5

bila to hezká knížka.

Lili2020
30.09.2021 5 z 5

nádherné.

smrtonos4157
31.05.2021 4 z 5

Krásně ilustrovaná i příjemně napsaná kniha , je hodně důležité neřídit se předsudky a druhé poznat a případně jim pomoct .

blackoutzuzi
14.05.2020 5 z 5

Naprostá nádhera, zamilovala jsem se a doporučuji moc! Nejnádhernější dětská kniha loňského roku!

Litocha
03.02.2020 4 z 5

Překrásně ilustrovaný příběh o touze po domově a strachu z odlišnosti. Moc hezké. Oceňuji i povedený překlad jména (bylo asi docela těžké se vypořádat s originálním Leaf).

Ajinka79
29.01.2020 5 z 5

Nádherné ilustrace, krásný příběh, který by si měl přečíst každý, nejen děti.

anetka.repova
21.04.2019 4 z 5

Nádherná knížka a ty ilustrace jsou překrásné.

Luciiis
12.03.2019 4 z 5

Nádherné ilustrace. Ideální formát pro malé děti, tj. spousta obrázků a krátký doprovodný text na každé stránce. Náš dvouletý syn podobné provedení vždy vítá. Nicméně k této knížce se nevrací tak často, jak bych očekávala. Buď ho neoslovil samotný příběh (který má trochu enviromentální přesah- tání ledovců) nebo příliš pestré ilustrace, v kterých se dětské oko ztrácí. Další autorčinu knížku pořídím tedy sobě :)