Padnout a vstát

Padnout a vstát https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496946/bmid_padnout-a-vstat-3AW-496946.jpg 4 220 41

Novinka od autorky bestsellerové série DIMILY. MacKenzie Riversová moc dobře ví, jaký dopad má smrt někoho blízkého na ty, kteří zůstanou. Sama si takovým ničivým smutkem prošla, takže když při autonehodě zemřou rodiče jejího kamaráda, nechá ho raději být. Možná to není správné, ale soužití s alkoholickou matkou a netečným otcem ji vysiluje natolik, že další problémy raději ignoruje. Po několika měsících ale na Jadena náhodou narazí. A dřív, než stihne znovu vystavět svou obrannou zeď, jsou zpátky staré vzpomínky a city. Málem spolu před nehodou začali chodit, a i když se to snažila vytěsnit, o to víc si nyní uvědomuje, jak moc jí chyběl. Bude mít ale odvahu otevřít se člověku, jehož blízkost v ní jitří staré rány?... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Dare to Fall , 2017


více info...

Přidat komentář

Kristy.Seb
20.01.2024 4 z 5

Dost emotivní příběh. Čtivé, docela i drsné a hlavně romantické.

KateTheBlogger
07.10.2023 4 z 5

Po knize jsem sáhla ze tří důvodů:
1) Má nádhernou obálku. A ano, patřím k lidem, kteří si občas vybírají knihy podle obalu. (Nesuďte mě.)
2) Od autorky už jsem četla knížku Druhá tvář Kaie a bavila mě.
3) Z anotace bylo jasné, že kniha se bude zaobírat tématem smrti blízkých a jejím přijetím.
Knížka se mi četla opravdu snadno a rychle. S hlavní hrdinkou jsme měly občas trochu sporný vztah, protože někdy mi přišlo její chování zcela zcestné. Ale okay, je to puberťačka, nemůžu očekávat zcela dospělácké chování.
Na druhou stranu mi dokonale sedla postava Willa. To je totiž ten typ kamaráda, kterého každý ve svém životě potřebuje. Dál jsem si oblíbila postavy Jadena a Dani, protože jsou skvělou ukázkou toho, jak může probíhat smíření se smrtí a ukazují, že žal a smutek mají různé podoby a nic není špatně.
Za mě se jedná o skvělou oddechovku, která se zaobírá těžšími tématy, ale ne nijak drasticky a dopodrobna. A rozhodně jsem nečekala konec. Za ten přidávám hvězdičku navíc!


Ann98
10.07.2023 3 z 5

No. Nevím jak to uchopit. Moje prvotní nadšení z knihy nebylo absolutně žádné. Měla jsem problém s hlavní hrdinkou, vůbec mi nesedla. Vůbec jsem nechápala její myšlenkové pochody. Proč se s někým přestat vídat, protože prochází těžkým obdobím? Proč?!
V knize bylo plno nudných nezáživných a dlouhých pasáží. Námět byl fajn, poměrně smutný .. alkoholismus, smrt rodičů. Ale to pojetí. Absolutně špatně. Autorka to nedokázala uchopit tak, jak by si tyto témata zasloužila a klouzala hodně po povrchu až to všechno působilo nereálně a nevěrohodně.
Postupem času, jsem si MacKenzie docela oblíbila, oblíbila jsem si i Jadenovu rodinu a kamaráda Willa. Zbytek postav mi přišel absolutně zbytečný. Hlavně Darren, postava absolutně beze smyslu. Romantická linka mezi hlavními hrdiny žádná. Chemie taky ne.
Jediné, co bylo fajn, tak ten konec. To byl šok. Ale.. zase to mohlo být někde uprostřed knihy a hned by to působilo jinak. Hlavně by ubylo tolik nudných pasáží a otázek co bylo dál.
Jednu hvězdičku navíc za nádhernou obálku. Ta je vážně pecka.

Krlu
11.03.2023 1 z 5

Knížka mě vůbec nebavila. Dočetla jsem ji jen proto, že jsem ji četla v ramci štafety. U čtení jsem se nudila, posledních cca 70 stránek se konečně něco dělo. Žádná z postav mi nepřirostla k srdci, možná Jaden, u něhož mě však iritovalo jeho jméno. Autorka nešetří slovními obraty, kdy neustále někdo kroutí očima. Uprostřed knihy není snad jediná stránka y kde by to nebylo zmíněno. Tohle mi zkrátka nesedlo.

sara4032
05.02.2023 5 z 5

Kniha je úžasná, doporučuji pro mladé čtenářky od 13ti let. Kniha je krásně zpracována :D

Zuzana215
28.08.2022 1 z 5

Série DIMILY je pro mě srdcovka. Vím, že knihy nemáme srovnávat, ale tady jsem necítila ani ň... Nesedla mi ani jedna postava, bohužel tomu něco chybělo.

natkazakova
13.08.2022 4 z 5

Nejdříve jsem si myslela, že kniha bude klasická romanťárna. Začátek mě moc nebavil a byl o ničem, ale pak se příběh rozjel. Líbilo se, že nedůležité části nebyli tolik brány do detailů. Knihu jsem přečetla z 4 dny a bylo to strašně rychlé. Kdyby vyšel druhý díl, ihned bych si ho koupila. Moc pěkná kniha, která není jen o klasické lásce, ale jsou tam zapletené i těžké životní situace.

katee21
20.02.2022

Toto je poprvé, kdy nedávám hodnocení pomocí hvězdiček... Tak nějak totiž nejsem schopna říct, jestli by kniha měla dostat pět, tři nebo žádnou... Ono se to má takhle:
Pokud knihu berete jako romantickou oddechovku mezi "těžšími žánry" (toto je můj případ, chtěla jsem vsuvku mezi fantasy knihy) - oddechovka to je, ale vlastně není...
S tímto typem knih jsem poslední dobou měla problém typu "juva na toto už jsem ve dvaceti stará, kdyby mi bylo patnáct a míň žrala bych to" - tady je to zase pravda, ale vlastně ne...
Poprvé se mi stalo, že vlastně nevím, jsem tak nějak uprostřed mezi tím, že se mi to líbilo a tím, že ne...
Na tohle si asi bude opravdu každý muset udělat názor sám...
Ale, musím podotknout, že podle anotace jsem si myslela, že kniha bude jiná, asi trochu vyspělejší a ne jen knihou ze školního prostředí, i když nesla těžší a hlubší téma...

6591
16.01.2022 3 z 5

Kniha mě nijak moc nezaujala, konec byl protahovaný až to začalo být nudné.
Hlavní postava dělala věci, které by normální člověk neudělal a nebo by nad tím nepřemýšlel 2 kapitoly.
Obal je hezký a za to dostala víc bodů než by si zasloužila.
595/1000 bodů

whiolet
19.12.2021 3 z 5

Motiv knihy byl celkem vzato dost křehké a citově těžké téma, bohužel jsem z autorčina stylu psaní necitila ty emoce, které bych cítit měla. Možná to bylo tím, že tahle kniha je psaná pro jinou věkovou kategorii, nebo tím, že se to prostě jen vcelku nepovedlo.
Ústřední dvojice mi přišla sympatická, ale od takového tématu bych čekala prostě neco víc do hloubky.

Vknihách
04.11.2021 3 z 5

Na túto knihu sa vzniesla vlna kritiky. Bola som zvedavá prečo. Musím povedať, že väčšina recenzií bola skôr negatívneho rázu. No nedivím sa. Hlavná hrdinka nemala ľahký život,na druhej strane bola až neuveriteľne zahľadená do seba, aj keď sama seba presviedčala o tom, aká je empatická. Autorka sa zahryzla do naozaj vážnych tém. Úmrtie miminka, autonehoda, alkoholizmus, láska… všetky tieto témy sú náročné na spracovanie, autorke sa to však vôbec nepodarilo. Písala dosť nezáživne, niektoré situácie boli až neuveriteľné v tom, aké boli nereálne, rovnako, ako správanie postáv. Každý sa so svojimi problémami a traumami vysporiadava po svojom a je pre mňa dosť neuveriteľné, keď- dajme tomu- zo dňa na deň prídem na to, že vlastne život je krátky, mám okolo seba ľudí,na ktorých mi záleží a proste ide sa ďalej. Už nebudem viac smútiť,nebudem prepadať melanchólii a depresii. Podľa mňa je to dlhodobejší proces a určite to nie je ako lusknutím prsta preč. Čo však celý príbeh zachránilo v mojich očiach, bola trošku zamotaná romantická linka medzi Jadenom a Mackenzie. Bolo to síce kostrbaté,ale fandila som im. Z čoho mi išiel mozog vybuchnúť, tak to bol záver! Nechápem prečo autori takto týrajú čitateľov! Toto sa fakt nerobí! Takýto záver si nepredstavujem ani v najhoršom sne a chcem vedieť čo sa nakoniec stalo! V konečnom dôsledku,kniha je priemerná, páčilo sa mi, že autorka práve takto ťažké témy zasadila do žánru young adult, no nepopasovala sa s tým najlepšie.

hlentilka
11.08.2021 3 z 5

Neurazí ani nenadchne. Pěkně rozběhnutý příběh, potom 150 stránek nuda a posledních 30 stránek zase zajímavých, neočekávaných, kdy pocit viny a svědomí udělá své. Vše vyústí ve "správné rozhodnutí"? Byl tam pro mě rozpor v otázce ztráty... Ztratit rodiče nebo ztratit nenarozenou sestřičku, kterou Kenzie ještě nepoznala, je sakramentský rozdíl. Autorka tyto dvě ztráty a tento smutek staví na stejnou úroveň.

Ronnie37
15.07.2021 3 z 5

Ehm... Jak to říct, takhle kniha je pro mě hodně komplikovaná. Začátek se mi líbil, ale postupem času jak jsem knihu četla dál se to začínalo měnit, a to z jediného důvodu - MacKenzie. Nejen že mi je tato hlavní postava nesympatická, její chování a rozhodování je třešničkou na dortu. Jako co prosím? Rozhodnout se jestli ublíží svému klukovi ( zase ) nebo nejlepšímu kamarádovi ? Tak snad jasný ne? A co takhle možnost neříkat to nikomu jak ji o to prosil Holden? Ale ne, ona je tak chytrá že to řekne jejímu ex, kterej je úplnej debil a ublíží tak oboum ;)) Jako jasný, Holden prostě udělal chybu že to nikomu neřekl, ale tak buďme upřímní, kdo by se v jeho situaci zachoval líp? Hádám že moc lidí teda ne. Ale to ještě není to nejhorší, nebojte. Věc co mě extrémně naštvala je ten konec. Ty dvě hrdličky nečekaně spolu, mucky mucky ale jak to dopadlo s Holdenem? To je to co mě nejvíc zajímá a není to tam! Když konečně sebral odvahu a šel se sám přiznat, tak jak to s ním skončilo? Šel do vězení? Upřímně doufám že ne... Jako oukej, není to zrovna andílek ale berte ohled na to, že to jak se choval bylo z toho důvodu co musel prožívat a co tajil. Každopádně, ty 3 hvězdy strhávám kvůli Kenzie, otevřenýmu konci a tomu jak to dopadlo s mojí oblíbenou postavou Holdenem. Yop. A abych taky řekla i něco pozitivního, tak ostatní postavy jsou celkem dobré, nejlepší je z nich asi Will. Nestojí na ničí straně a chová se tak jak se kámoši mají chovat. Takže tak, můj komplikovaný a dlouhý názor je opět tu, užívejte :)

TessBlackCat
12.06.2021 3 z 5

(SPOILER) Upřímně, mě knížka trošičku zklamala, abych řekla pravdu, tak je to ale trochu i moje vina, jelikož jsem se primárně zaměřila na hezkou obálku a stručný popis zezadu jsem až tak moc nezkoumala.
Každopádně, knížku bych asi doporučila mladší věkové kategorii, i když koncept se mi celkem líbil a i ta vážnost. Jedna z věcí, u který jsem ale fakt nemohla, byla ta scéna s hádkou u večeře, kdy Kenzie Jadena vysloveně poslala do hajzlu, i když měl pravdu a následný den, kdy po absolutním ignoru, vypráví ve škole spolužačce, že spolu choděj, když se ještě ten den ani nepotkali, aby proběhl rozhovor, o tom, co bude následovat po večerní drama show.
Celkově nápad příběhu a průběh byl fajn, akorát já nevím, prostě mi některý pasáže přišly jako hrozný drama, který se pak ale v obrovském kontrastu hrozně jednoduše vyřešily, teda až na úplný konec, který mě dost odpálil.
Ještě bych možná dodala, že z některým slaďáren jsem skoro zvracela duhu.
Beru to ale s nadhledem a příběh jako takový nebyl špatný.

lusitta05
23.02.2021 3 z 5

Dosť vážna téma, spracovanie asi pre mladšie ročníky, ale vždy si rada prečítam o mladých a mladej láske. Nebolo to zlé,na dva večery celkom fajn. Len ten koniec ma trochu zaskočil.

happy19
04.02.2021 4 z 5

Pro mladší ročníky ideál...
Četla se pěkně...jen mi tam to "něco"chybělo...čtvrtá☆je za obálku

„Žádná bolest se nesnáší hůř než vzpomínky na štěstí v době neštěstí.“

Lucynell
19.01.2021 5 z 5

Narozdíl od série DIMILY má tato kniha mnohem vážnější náladu po celou dobu, setkáváme se zde s tématem smrti, ale zároveň i s láskou, která překonává překážky, jež jí osud nastražil. Kenzie a Jadena jsem si oblíbila hned na začátku a celý příběh mě pohltil tak, že jsem knihu přečetla doslova jedním dechem. Estelle Maskame patří mezi mé oblíbené autorky a já už se moc těším na její další tvorbu.

Luc.i
26.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Četla jsem od autorky celou DIMILY sérii a nepoznala bych že je to od stejné autorky. Tohle bylo poněkud vážnější a líbil se mi ten námět. Knížka mě ze začátku bavila a dobře se četla. Co mě zklamalo byl konec... Něco takového jsem sice předpokládala ale nelíbilo se mi to. Už když šla Kenzie za Darrenem bylo jasný co se stane a naivita hlavní hrdinky mě v tu chvíli naproto vytáčela. Celkově ikdyž mi Kenz nevadilo tak se občas chovala dost otravně,hlavně když ostatní moralizovala. Autorka nepíše úplně sympatické hrdinky. Celkem 3,5/5*
PS: Moc se mi líbí originální název a trochu mě mrzí že český název není podobnější

Luci.han
24.09.2020 4 z 5

Celý příběh je určitě super a zajímavý, nejvíce mne překvapila hlavní zápletka, kdy bylo prozrazeno tajemství, kterou jsem vůbec nečekala, a až do konce knihy jsem neměla ponětí, jak celý příběh vůbec skončí.
Bohužel, na knížce mne lehce štvaly neustále opakující se fráze, které se objevovaly skoro v každé kapitole - např. “Podíval se na mne zpod svých tmavých řas”, “upřel na mne své pronikavě modré oči”, “usmíval se na mne svým pokřiveným úsměvem” ...
Jinak hodnotím jako fajn počtení, hlavní hrdinové jsou sympatičtí, líbil se mi i vedlejší příběh rodiny hlavní hrdinky a MacKenzie a Jadenovi jsem fandila až do konce.
Určitě mladším čtenářkám doporučuji. :)

petulkapeta
10.08.2020 4 z 5

No přiběh zajimavy,znovu si najde cestu ke sve lasce,ale dozvi se tajemstvi,...a ted co zradit přitele a nebo kamarada...no