Pád nebes

Pád nebes https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301278/mid_pad-nebes-Ghk-301278.jpg 4 62 17

První dobytí Matterhornu je příběhem o přátelství, které se rozpadlo, o souboji dvou výprav, o zklamání i o velké tragédii. O zdolání této populární hory se jako první pokusil v roce 1857 italský horolezec, lovec a průvodce Jean-Antoine Carrel. O jeho snahách se dozvěděl Whymper, který do Alp původně odjel jako ilustrátor horských panoramat. Oba muži se spřátelili a na počátku 60. let 19. století spolu nebo každý zvlášť podnikli několik neúspěšných pokusů o dobytí Matterhornu, o což se na přelomu 50. a 60. let pokusila i řada dalších horolezců. Úspěchu dosáhl až roku 1865 Whymper se svou družinou, jejíchž několik členů při sestupu zahynulo. Carrel dobyl vrchol o tři dny později. Do dnešních dní si tato ikonická a oblíbená hora vyžádala kolem 500 obětí. Mimořádně poutavá kniha nejslavnějšího horolezce současnosti se dotýká témat spojených s lidským bytím a základními etickými hodnotami, jako jsou odpovědnost, důvěra a zrada.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Jota
Originální název:

Absturz des Himmels , 2015


více info...

betička
betička
26.02.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu načtenou Martinem Stránským.
Byl to zážitek ... nechala jsem se vtáhnout do děje a protože jsem ji poslouchala v zimě při běhu, tak jsem spolu s horolezci a dobyvateli Matterhornu funěla, klopýtala, chránila se před deštěm a mrazem ... prostě jsem si dopřála ten správný 5D zážitek :-)
Moc hezky napsán příběh o odvaze, touze, obětování, trpělivosti ale hlavně o schopnosti převzít zodpovědnost.
Mám neskutečný obdiv ke všem horským vůdcům - převážně v té době poloviny 19.století.
A Whymper ... těžko říct, odvaha a tah na branku mu jistě nechyběl, ale ta schopnost jít doslova přes mrtvoly a pak hlavně naopak ta neschopnost příjmout odpovědnost, mě dost vadí.

E_Lan
E_Lan
19.02.2024 4 z 5

Veskrze velmi zajímavé dílo. Hodně detailní a někdy se babrající ve zbytečných popisech událostí, které nebyly až tak důležité. Přesto ale celkové poselství z tohoto dobývání jedné neskutečně zajímavé a krásné hory je jasné. Sláva nemůže nikdy přebýt lidskost a zodpovědnost. Moc hezké poučení ze skutečné historie. To potěší! A že je někdy takhle krásná hora je další bonus, který se člověk dozví a naučí


Janadvorackova
Janadvorackova
14.12.2023 4 z 5

Jak jde o souboj člověka a přírody, hádejte kdo vyhraje?
Příběh dobývání hory se mi líbil. Sice mentalitu horolezců nechápu, ale držím jim palce a knihy o jejich úsilí si vždy ráda - v teple - přečtu.

Horal123
Horal123
13.05.2023 4 z 5

Pro Messnera docela netypická kniha, protože nepsal o své bohaté horolecké kariéře, ale o historii dobývání Matterhornu v 19.století.

Renca.ch
Renca.ch
27.02.2023 5 z 5

Poutavé vyprávění, zajímavý příběh, i když se autor často opakoval a měl na tragédii svůj názor, kniha mě bavila.

Blanche77
Blanche77
05.01.2022 5 z 5

I když nejsem fanoušek horolezectví, tato kniha mě chytla. Poutavé vyprávění.

Péťa1950
Péťa1950
09.03.2020 5 z 5

Historie dobývání Matterhornu .Pokusy z různých stran, význam horských vůdců. Samolibost prvního pokořitele hory, neštěstí při prvním úspěšném pokusu a jeho soudní řešení. Velké množství zajímavých ilustrací doplňuje atmosféru dobývání hory. Nástup komerce, tak jako do všech činností člověka. Morální povinnost horského vůdce zajistit klientovi bezpečnost i za cenu vlastního života. Doporučuji všem, kteří mají o historii horolezectví zájem.

majnos
majnos
06.12.2019 5 z 5

Dobrá kniha. Udržela můj zájem celou dobu.

Pasadenka
Pasadenka
05.09.2019 3 z 5

Literárně docela průměr, tematicky lehce nadprůměr. Historický popis toho, jak se Matterhorn zdolával s přesahem do osobní roviny je celkem zdařilí. Bohužel se autor, mě na škodu, až příliš drží při zemi, a příběh navzdory výšce, kterou musejí protagonisté zdolat, je docela plochý.

Co bylo zajímavé, tak to bylo vyprávění obtíží, jenž prvovýstup se sebou nesl. Komerční část, která se postupně zvyšovala mi zas přišla až příliš odbytá. :( Celkově mě knížka až tak nebavila, i když J-A Carrel, je dobrý hrdina. :)

I mě po přečtení přepadla touha po návštěvě Matterhornu, ale stud mě přinutil přehodnotit mé odhodlání. Některé místa by měli zůstat jen v rukách přírody a měli by je navštívit jen jednotlivci, pro které je to ohromná výzva i nevšední poslání. Já v tomto případě spadám do stáda hloupých turistů, kteří by toto výjimečné místo jen pošpinili. :) Spokojím se s fotkou. :)

petaSk
petaSk
08.07.2019 3 z 5

[audiokniha]
O horolezectví nic nevím, a nevěděla jsem ani, že autor R. Messner je populární horolezec a dobrodruh. Kniha mě při poslechu nechávala chladnou a zájem o událost ve mně vzbudilo až přečtení článků a shlédnutí dokumentu. Příběh je to hodně zajímavý a zakončený tragédií. Interpretace audioknihy výborná. Jen styl psaní mi nepřišel moc poutavý, těžko se v ději i kvůli přeskakování v čase orientovalo a autor stranil jednomu z průvodců, který z celého příběhu vystoupil jako klaďas a hrdina, ale je to jen autorova interpretace. Nicméně, pro vyznavače horolezectví nebo lidi už znalé příběhu výstupu na Matterhorn bude Pád nebes asi skvělým zážitkem.

mgeisselreiter
mgeisselreiter
11.05.2019 4 z 5

Zajímavé a také poutavé líčení zdolávání Matterhornu. Messner dal poctivě dohromady spousty podkladů a podařilo se mu nenásilně vše skloubit v nadprůměrnou knihu, a to myslím i v oblasti horolezectví. Kniha samotná je kvalitně provedená, nevšiml jsem si jediné chyby v textu, je doplněna spoustou černobílých kreseb, fotek a reprodukcí. Především Whymperovy dřevoryty a kresby jsou opravdu moc pěkné. 85%, 11. 5. 2019.

konicekbily
konicekbily
15.01.2019 4 z 5

Nejslavnější horolezec všech dob nás seznamuje s počátky horolezectví v Alpách. Vybral si k tomu historii dobývání nejslavnějšího "kopce" v Evropě a soudím, že se mu román podařil.

Simona99
Simona99
01.09.2018 4 z 5

Bezva, bezva, bezva. Opet mi bylo priblizeno spoustu dalsiho z oblasti vysokohorske turistiky. O Matterhornu jsem toho doposud prilis nevedela, tak jsem rada, ze jsem se mohla dozvedet o teto hore vice. Prislo mi velice zajimave cist o tragedii z roku 1865 z ruznych uhlu pohledu. Takze knihu mohu jen doporucit :)

niknikita
niknikita
17.10.2017 5 z 5

Matterhorn je moje srdeční záležitost - to znamená, že každá zmínka o této hoře hor je pro mne zážitek. Proto dávám i tohle vysoké hodnocení, ale taky z úcty k osobě Reinholda Messnera, Edwarda Whympera a Jean-Antoine Carrela.
O tragédii v roce 1865 by se ale sotva mělo soudit, proto mám z poslední věty v knize špatný pocit: "...odpovědnost za své konání nechtěl nést." To zaznělo na adresu ambiciózního mladého angličana, který jako první dosáhl vrcholu této magicé nebeské pyramidy.
Do hor, jde především každý sám za sebe a není jednoznačné dodatečně hledat něčí vinu, přestože tato cesta stála čtyři lidské životy při sestupu. Bohužel.
Další velké zklamání je skutečnost, že ani nádherný a monumentální Matterhorn není ušetřený komerčnímu zneužívání.

Silmarien
Silmarien
16.04.2017 3 z 5

Príbeh o dobývaní Matterhornu z 19. storočia pretkaný jemne filozofickými úvahami o zodpovednosti na horách. Nesedel mi úplne štýl, samotný príbeh bol zaujímavý, videla som tam určité stotožnenie sa autora s Carrelom (možno to tak nemyslel, ale ja som v celej knihe mala ten pocit). Po dočítaní o osudoch všetkých hlavných aktérov tých najdôležitejších dní mi ostala kdesi na podnebí trpká pachuť a trošku paralela so zdolaním K2, kde sa z triumfu stala vlastne tragédia niekoľkých ľudských osudov...

Po sérií množstva výborných z tejto oblasti, táto kniha trochu zaostávala.

dobras
dobras
03.01.2017 5 z 5

Souhlasím, že text je kostrbatý, ale použil bych přívlastek mírně. Určitě je v knize napětí, které k horolezectví patří. Byl to hezký vánoční dárek

metrolog
metrolog
20.09.2016 3 z 5

Kniha asi nejvíce zaujme příznivce historie horolezectví, ale i ty ostatní rozhodně neurazí. Nicméně, ač je psána chronologicky, často jsem měl pocit, že se přeskakuje sem a tam, některé pasáže jsou v popisu děje a pak znovu jako citace atd. Jak dalece se povedl překlad nemůžu posoudit, ale text je místy dost "kostrbatý". Ale to se může zdát třeba jen mně. Krásné jsou kresby i fota, které jsou dobře zobrazovány i ve formátu mobi pro Kindle. Takže bohužel za mě jen 3 hvězdičky.