Pád Anne Boleynové

Pád Anne Boleynové https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254120/bmid_pad-anne-boleynove-wS2-254120.jpg 4 90 23

Uvěznění a poprava Anne Boleynové, druhé ženy Jindřicha VIII., v květnu roku 1536 neměly nikdy předtím v anglických dějinách obdobu. Staly se ve své době senzací a dodnes bezmezně fascinují mysl historiků, romanopisců, dramtiků, básníků, výtvarníků a filmařů....

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Lady in The Tower: The Fall of Anne Boleyn , 2009


více info...

morienhithwen
morienhithwen
17.08.2023 5 z 5

Fantastické čtení. Styl psaní autorky si mě okamžitě získal, mám dojem, že bych dokázala "vdechnout" cokoliv z jejího pera na jakékoliv téma. (Anglicky.)

mira.l
mira.l
15.07.2022 5 z 5

Myslel jsem si, že to bude možná místy nudné. Ale i když se občas v těch šlechticích trochu ztrácím v tom, odkud který lord, hrabě či vikomt byl, tak nezbývá než konstatovat, že Alison Weir opět nezklamala. Těch několik týdnů rychlého a prudkého pádu Anne Boleynové je zpracováno do nejmenších detailů s obrovskou pečlivostí a až na několik málo "pomalejších" míst se tento příběh o jedné z nerozporuplnějších kapitol britské historie i velmi dobře čte. Je na čtenáři, aby posoudil míru vinny či nevinny Anne Boleynové.


Atanone
Atanone
17.11.2020 5 z 5

Knihy Alison Weirové jsou zárukou dobře napsaného příběhu na základě historických faktů. Už jen její jméno je pro mě vždy doporučením, abych si knihu přečetla, případně koupila.

Měňavka
Měňavka
06.11.2018 5 z 5

Výborně propracované drama o životě Anny Boleynové. Doporučuji!

NymphMaeve
NymphMaeve
06.07.2018 4 z 5

Kniha opravdu nabytá fakty, i tak ale krásně napsána. Opravdu cenné dílo nám dává nahlédnout do posledních týdnů Anny Boleynoveé a celkové situace na královském dvoře. Úchvatné komplexní dílo podložené a doplněné mnoha prameny a zdroji. Sice mi trvalo opravdu dlouho, než jsem se jí prokousala, ale moc se mi líbila. Teď potřebuji něco jednoduššího a odlehčenějšího :)

Morgaine07
Morgaine07
12.02.2018 5 z 5

Nejlepší kniha o Anně Boleynové nabitá historickýma faktama.

Sparkling
Sparkling
10.06.2017 5 z 5

Příběh Anny Boleynové je natolik poutavý, že nepotřebuje, aby ho někdo přikrášloval románovým zpracováním. Nechybí v něm vyhrocené emoce, nečekané zvraty, situace budící dojetí či zlost. A už vůbec se nedá říct, že by postrádal výjimečné hlavní postavy, které nelze zařadit do určité škatulky, popsat je jedním slovem nebo pár vlastnostmi, protože jsou na to příliš složité a jednají různorodě, takže jejich slova či činy ihned vyvrátí ty, které jim předcházely.

TinaFr
TinaFr
23.05.2017 3 z 5

Od Alison Weirové jsem zatím četla spíše její historickou beletrii - kterou v 95% případů považuji za velmi povedenou. Ani tato kniha mě nezklamala, přestože se jedná o literaturu populárně - naučnou, ne - li přímo odbornou. Neměla jsem problém se do knihy začíst, jen ze začátku mi připadala trochu zmatená. Nicméně je velice dobře rozpracovaná, a přestože v podstatě popisuje jen 4 měsíce Annina života, ubíhá velice rychle. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu v sérii Šest tudorovských královen, který má být věnován právě Anne Boleynové.

Soofi
Soofi
27.01.2017 5 z 5

Komplexní a historicky věrný pohled nejen na Annu Boleynovou, ale i zkaženou dvorskou politiku tudorovské doby. A. Weir naštěstí nemá tendenci osobnost Anny Boleynové černobíle zjednodušovat a nabízet prvoplánové závěry. Ačkoli jsem si myslela, že o tématu vím už téměř vše, překvapila mě skutečná role Jindřicha VIII. v celém "procesu."
V knize jsem sice objevila několik nepřesností, ale ty nemusely být přímo chybou autorky.

TheMelorry
TheMelorry
29.04.2016 5 z 5

Kniha byla úplně úžasná. I přesto, že předkládá jen fakta, nechyběl ani příběh a kniha se mi velice rychle a dobře četla. O dobu Tudorovců se zajímám už dlouho a dost jsem o nich přečetla, tuhle knihu mužů řadit k těm velice povedeným. A i pro někoho, kdo se v historii nevyzná, tahle kniha bude jistě víc nez srozumitelná. Velice doporučuji.

lapagerie
lapagerie
19.04.2016 5 z 5

Nečte se jednoduše, ale faktů zas není tolik, aby se člověk, který něco málo o Anně a Jindřichovi ví, neorientoval. Objasňuje některé legendy, vyvrací ustálené názory a předkládá důkazy.
Jen bych raději upozornila milovníky historických příběhů Alison Weir, že tohle není román :)

buschka
buschka
05.08.2015 5 z 5

Mé velmi oblíbené období Tudorovců. Autorka si dala určitě velkou práci s napsáním této knihy, je plná faktů, místy se hůře čte, ale určitě doporučuji. Výborný popis dějin, kde buď Annu zobrazují jako zrádkyni a jiní jako nevinnou oběť.

Roanna
Roanna
04.08.2015 4 z 5

Velmi těžká kniha na čtení, u které je potřeba ji občas odložit a trošku se nad fakty zamyslet. Smekám před autorkou, která si dala obrovskou práci se sbíráním a ověřováním historických faktů o Anně, a nabízí nám tak úplně jiný pohled na poslední měsíce Annina života. Nejde si nevšimnout jisté zaujatosti autorky, díky které je Anna vyličena spíše jako nevinná oběť, než jako zrádkyně jejího Veličenstva, nicméně některá fakta uvedena v knize se mi zdají opravdu svědčící spíše v její prospěch. Osobně si myslím, že čistá jak lilie určitě nebyla, ale některá obvinění proti ní byla naprosto nesmyslná. Jak to skutečně s Annou bylo a zda se alespoň některá obvinění zakládala na pravdě, se již s jistotou nedozvíme, každopádně kdo má rád Tudorovce, měl by si knihu určitě přečíst, a možná pak třeba i trochu přehodnotí (jako já) názor na tuto významnou postavu anglických dějin, který je mezi historiky spíše negativní.

Vojslava
Vojslava
07.05.2015 5 z 5

Fundovaná historická studie se čtivostí beletrie - a objasnila mnohé výmysly a legendy, které o Anně kolují. S chutí jsem přečetla a doporučuji!

Wilik
Wilik
16.03.2014 3 z 5

Historicky určitě patří k těm hodnotnějším.Vzhledem k obsáhlosti a náročnosti se čte pomalu, na text je potřeba se soustředit. Pokud se chcete dovědět pravdu a nezkreslené informace z posledních dnů Anne, pak si ji přečtěte.

Barunka339
Barunka339
30.11.2013 5 z 5

Knížka pro mě byla náročnější na čtení...ve smyslu,že se člověk musí soustředit co čte :-)...jinak je nabitá informacemi! Není to klasický román, ale spíš litratura faktu.

AURIL
AURIL
26.11.2013 4 z 5

Období tudorovské Anglie mě z nějakého důvodu fascinuje, takže tahle kniha je pro mě více než zajímavá, jelikož Weirová se nebojí uvést i ty sebemenší detaily, které se jí podařilo vypátrat. Možná je dobré se zmínit, že se rozhodně nejedná o oddechové čtení a člověk se musí soustředit, aby vše vstřebal a pochopil.

Lilithen
Lilithen
26.11.2013 5 z 5

Poté, co jsem si přečetla knihu Šest žen Jindřicha VIII. od téže autorky, rozhodla jsem se vyzkoušet, zdali mě zaujme i titul Pád Anne Boleynové. Rozhodně jsem nebyla zklamaná. Není to sice zrovna lehké čtení na dvě noci (knihu jsem četla po malých dávkách delší dobu) a historií nepolíbený čtenář by mohl dokonce říci, že místy jsou autorčina líčení až nudná a zbytečně dlouhá, přesto knihu hodnotím jako úžasné a přínosné čtení. Autorka prošla vskutku velké množství pramenů a literatury, aby čtenáři přinesla nové poznatky ohledně popravené královny a zároveň napadla zažité chybné mýty o její osobě. Přestože se mi občas zdálo, že autorka svůj objekt zájmu až příliš obhajuje (kdo však umí být 100% nestranný?), kniha se mi jevila v rámci možností objektivní. Rozhodně nejde o adoraci nebo naopak o dehonestaci osoby Anne Boleynové. :-)

Nefi
Nefi
25.04.2013 4 z 5

Když jsem otevřela tuto knihu, tak jsem se lehce zděsila toho, že to není klasická románová forma, na kterou jsem byla doposud zvyklá. Avšak tady by románová forma ani nešla a kniha je skvělá přesně tak, jak se prezentuje. Přibližuje to krásně dobu Anniných posledních dní.Nemohu říct, že bych knihu přečetla na jeden zátah, trvalo mi to poněkud déle, ale i tak je zpracování velmi kvalitní a i když jsem s tímto žánrem nikdy neměla co do činění, líbilo se mi to. Ovšem asi jen v tomto případě. Stojí za to přečíst!

Majulinek
Majulinek
05.04.2013 5 z 5

Zajímavá kniha o Anně Boleynové. Ale musím rozhodně souhlasit, že na některých místech se to trochu hůře četlo. Ale rozhodně doporučuji všem milovníkům historie, kteří se zajímají o Annu Boleynovou :)