Pacifický vír

Pacifický vír https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43532/bmid_pacificky-vir-pgN-43532.jpg 4 107 23

Dirk Pitt série

1. díl >

Úspěšný autor Clive Cussler uvádí v této knize poprvé na scénu svého hrdinu Dirka Pitta, muže „poněkud neotřelého typu“. Pitt se v tomto poutavém příběhu stává jedinou nadějí nejen pro americké námořnictvo, ale i pro celý svět. V závodě s časem a s cizími velmocemi prokazuje nejen svou odvahu, zdatnost a vynalézavost, ale i lidskost a humor. Dirk Pitt je však sympatickým hrdinou snad právě proto, že rozhodně nepředstavuje ideální předlohu dokonalosti. Jeho osobnost je velice vhodnou součástí dramatického děje, který se před čtenářem odvíjí od první do poslední stránky tohoto románu.Dirk Pitt, dobrodruh pohrdající smrtí a expert na oceánskou problematiku, je postaven před rozhodující úkol. Čeká ho potopení do nebezpečných vod v oblasti Pacifického víru – mlhou pokrytém úseku moře, kde beze stopy zmizely již desítky lodí. Poslední obětí se stala nejnovější americká nukleární superponorka a plující arsenál Starbuck. Její ztráta znamená jisté ohrožení americké národní bezpečnosti. Pittův úkol zní: nalézt ji a zachránit dřív, než dojde k explozi. V zoufalém závodě s časem se Pitt ocitne v souboji s podvodními vrahy – a také v náručí Summer Morganové, nejexotičtější a rovněž nejnebezpečnější ženy, jakou kdy Pitt za svůj život poznal. Odpočítávání katastrofy spěje k nevyhnutelnému konci, když se hrdina Clivea Cusslera ocitá na starobylém potopeném ostrově, v úžasném prostředí dramatického vyvrcholení tohoto románu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

Pacific Vortex! , 1972


více info...

Přidat komentář

rafan65
20.02.2024 5 z 5

Taková akční pohádka ale mě osobně hodně bavila. Nad příběhem který autor dokázal napsat, nesmí člověk moc přemýšlet a nechat se unášet dějem. Tady je možné úplně všechno a to mě prostě baví. Těším se na čtení dalších příběhů Dirka Pitta.

renefer
17.01.2024 5 z 5

Tak to byla jízda. První kniha z této série nastavila dost vysoko laťku, jestli ostatní díly o Dirku Pittovi budou ve stejném režimu, tak mám asi plán na celý víkend :)


Luigi1
13.09.2023 4 z 5

Velice jsem si počet moc se mi líbil konec

ludek.n
11.04.2022 3 z 5

Ředitel zvláštních projektů Národní podmořské a námořní agentury NUMA hledá v Pacifiku zmizelou atomovou ponorku Starbuck a zachraňuje svět před nebezpečím, hrozícím z potopeného světa Kanoli. Jak uvádí Clive Cussler v předmluvě románu, jedná se o první dobrodružství Dirka Pitta, který není ani tajný agent a už vůbec ne policejní nebo soukromý detektiv. Nedozvíme se tu, kde se vzal, co dělal, ani kým ve skutečnosti je a jaké jsou jeho vazby na ostatní. Prostě ho tu máme, odvážného dobrodruha, sympatického chlapíka, experta na oceánografii, který je s každou krásnou ženou hned jedna ruka, jedna noha a žádná postel nezůstane dlouho nezahřátá. Jeho milostné eskapády však nejsou to, co poutá zájem veřejnosti a vlastně jsou zde zmiňovány jen okrajově a jaksi mimochodem. Pro Dirka Pitta ta nejdůležitější věc pod sluncem je splnění ÚKOLU. V tomto případě zabránit zloduchovi v páchání jeho ohyzdných ziskuchtivých činů, ohrožujících v konečném důsledku bezpečnost světa a amerického národa především. Jedná se o jednoduchý, nekomplikovaný, dobrodružný příběh (nutno brát v potaz, že vznikl už před půlstoletím), který si nehraje na velkou literaturu, ale dokáže přiměřeně zaujmout a pobavit.

cantona
13.08.2021 4 z 5

První setkání s Cusslerem a jeho hrdinou Dirkem Pittem a musím napsat, že hodnocení je pro mě lepší průměr. Akce zde bylo dost, ale místy byl román dost nudný. Příběh byl fajn. Rozhodně si přečtu i další díly....

hana4834
15.04.2021 5 z 5

Skvělí příběh už jsem přečetla skoro všechny díly s Dirkem tak jsem byla zvědavá na první a nezklamal

TeaPeter
07.02.2021 3 z 5

(SPOILER) Byla to dobrá pohádka pro dospělé klasického střihu. Dirk Pitt je o něco bondovatější než 007, o něco bournovatější než Jason Bourne, a tak by se dalo pokračovat. Je ale neodpustitelné, že autor připustil ten strašlivý konec, kdy letní princezna nebyla zachráněna. Hrdinovi nezbude než po ní tesknit a s mořským vánkem v zádech se ubírat vstříc dalším dílům velmi dlouhé série.

Krastyx
23.01.2021 4 z 5

Moje první kniha od Clive Cusslera (nejsem velký milovník agentů a tajných operací) a celkem rána do černého. Dopředu je jasné, že to všechno dobře dopadne, ale klobouk dolů před autorem, že i tak dokáže příběh napnout v pochybnostech, jestli to opravdu dobře dopadne :) Vrstvené dobrodružství i s částečně vědeckými fakty, fajn doslov k realitě příběhu. Moje kniha "do vany" a už se těším na další Cusslerovku.

hanjarda
22.09.2019 4 z 5

Parádní kniha , četl jsem ji rád, zajímavě - i poutavě napsaná kniha dobrodružství.

soukroma
04.07.2019 3 z 5

Pár "Cusslerovek" mám za sebou, tak jsem tušila, do čeho jdu. Prvotinou z roku 1982 uvádí autor na literární scénu svého po všech stránkách (záměrně) sympatického nezdolného hrdinu, takového přímořského polovojenského Bonda. Mne ty jeho eskapády jak s dívčinami tak zbraněmi nechávaly klidnou, víc mě těšilo vyprávění o velkém "klidném" oceánu, ponorkách, Havaji a její legendě - protipolu Atlantidy. Nejvíc mi utkví kratičká zmínka o melodičnosti havajštiny založené na minimu souhlásek (všeho všudy 7) a pravidlu do jedné slabiky vkládat maximálně souhlásku jedinou.

pipa36
03.04.2019 3 z 5

V originálu román poprvé vyšel v roce 1983, v českém překladu pak v roce 2004 - bohužel, tímto je dán i samotný příběh. Neohrožený chlapík alá polonahý Bond, jemuž na prvních stránkách příběhu zamotá hlavu neznámá kráska s tak fantastickými kvalitami, že si je po třetím setkání (každé v délce cca 15 min) naprosto jistý, že našel životní lásku. Aby toho nebylo málo, tak se jakoby náhodou připlete do zapeklitého případu hledání nejnovějšího typu americké ponorky, která se před 6 měsíci záhadně ztratila na volném moři a nejen celé námořnictvo USA, ale i celý svět (rozdělený na ty dobré a ty zlouny) ji prostě nemůžou najít. Takže náš hlavní hrdina se do toho pustí s vervou sobě vlastní, a během 2 dnů je ponorka na světě...
Několikrát jsem se ujišťovala, že se nejedná o nějakou sešitovou řadu na téma "dobrodružství" – ne, nejedná.
Chápu, že je to kniha stará cca 35 let a tehdy se prostě psalo jinak – příběh vystavěný na úžasných drsňácích podléhajících neskutečným kráskám a řešícím problémy světa v podobě studené války. Ale bylo to až příliš klišoidní a fádní, takže za 3*.

Tazz1
07.09.2018 5 z 5

Dirk Pitt, hrdina bez bázně a hany. Napínavé a dobře se to četlo.

bekule
19.08.2018 3 z 5

Velmi příjemné nenáročné čtení, připomíná mi knihy Andyho Mc Dermotta. S radostí se pustím do dalších dobrodružství Dirka Pitta.

trudoš
27.06.2018 4 z 5

Přiznávám, že tady jsem si zase jednou maličko nadhodnotil, čistě proto, že mi Dirk Pitt coby neotřelý hrdina všeho druhu příjemně padl do noty. Taková kombinace James Bonda a Indiana Jonese, balící dívky na potkání a padouchy likvidující na počkání.
Ovšem zápletka samotná je vážně dost pofidérní, i když vzhledem k tomu, že Clive Cussler tvořil román na počátku osmdesátých let, dá se celá ta hurá osnova docela chápat. V té době se ještě nosila americká dobrodružství plná akce, vtipu i nápadů, okořeněná jistou dávkou chlapáckého machismu. Hledáte-li však propracovanější thriller s uvěřitelnými aktéry a jejich osobními problémy či démony, budete s největší pravděpodobností zklamáni. Tohle není literatura, která by se dala brát nějak vážně. Ale šestáková díla nečtu proto, abych hořekoval nad morálním úpadkem nebo lidskou zkažeností. Chci si odpočinout u nekomplikovaného příběhu v exotických lokalitách a se sympatickými postavami. Právě v tomhle ohledu funguje Pacifický vír na jedničku.

Atanone
13.11.2017 4 z 5

Taková milá oddechovka..a pokud chcete slušný dobrodružný relax, nedumejte nad detaily..Vlastně vůbec moc nedumejte..protože o tom to asi je

Elea
04.09.2016 4 z 5

Příjemná zábava, děj je napínavý a má spád, hlavní hrdina je sice příliš dokonalý, ale ještě to lze přežít.

Ladinek
11.09.2015 3 z 5

Trochu moc klišé. Skoro dokonalý hrdina, padouch jako z verneovek nebo bondovek. Drobet infantilní. Ale pobaví to slušné.

pikacka
24.03.2015 5 z 5

kniha se mi velmi líbila . Měla děj, napětí od začátku až do konce . Čtenář se určitě při čtení nebude nudit. Mohu vřele doporučit

Maarty.J
16.02.2014 5 z 5

Po pár knihách na přeskáčku jsem si sehnal kompletního Dirka Pitta a jedu ho za sebou jednu knihu za druhou. Tohle je první ze série (I když některé prameny uvádějí knihu The Mediterranean caper jako úplně první "Pittovku") a má-li fungovat jako pilotní díl k seriálu, tak funguje dokonale. Nedoporučuju číst před brzkým ranním vstáváním...

aychend
19.04.2013 5 z 5

Musím říct, že po trochu dlouhém začátku mě to začalo hodně bavit a nakonec jsem od toho nemohla odejít (dočteno o čtvrt na 2). Jen si říkám, jak Pitt a Giordino mohou přežít ty spousty zranění? Normální člověk by už byl mrtvý... No jo, kladný hrdina vždycky kulhavě odchází z boje jen s prachem na mírně roztrhané košili a šrámem na tváři. :-DDD

Štítky knihy

záhady tajemství dobrodružství námořní katastrofy dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Clive Cussler
americká, 1931 - 2020
2004  78%Pacifický vír
1998  80%Vyzvedněte Titanic!
2012  85%Džungle
2002  84%Sahara
2002  79%Opeřený had

Kniha Pacifický vír je v

Právě čtených1x
Přečtených183x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce117x
Chystám se číst28x
Chci si koupit5x