Boj o Filipíny

Boj o Filipíny https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70092/mid_boj-o-filipiny-yBh-70092.jpg 5 85 7

Pacifická sága série

< 4. díl >

Čtvrtá část ze série knih, které mapují historii námořních bojů v Pacifiku za druhé světové války. Vylodění na atolu; Bitva o Leyte; Překvapení u San Bernardina; Odsouzené loďstvo; Tajfun; Kamikaze útočí; Tanky míří k Manile V polovině roku 1944 ztrácely japonské armády v Tichomoří jednu pozici za druhou. Po dobytí strategicky významných ostrovů v Marianách bylo ve spojeneckých štábech rozhodnuto, že příští úder bude směřovat proti Filipínám. Pro Japonce se měla očekávaná pozemní a námořně letecká bitva změnit v rozhodující pokus zvrátit celkovou nepříznivou situaci. Přes masové nasazení sebevražedných pilotů kamikaze prohráli Japonci na souši a v největším námořním střetnutím všech dob i na moři. Za bojů o Leyte byl zničen výkvět japonských ozbrojených sil a po třech letech od Pearl Harboru již Japonci nedokázali materiální a lidské ztráty takového rozsahu nahradit. Mapy zhotovila Milada Zpěváková. 1. vydání... celý text

Žánr:
Válečné , Historie , Vojenství

Vydáno: , Panorama
více info...

Přidat komentář

Kabuky
02.06.2022 5 z 5

Palec nahoru.

Inozuka
12.12.2021 5 z 5

Boj o Filipíny je kláda o více než pěti stech stranách ... ale je psaná lehkým hubáčkovským stylem a tak se čte jedna báseň. Je to sice dáno charakterem operací, ale lze říci, že Boj o Filipíny je z dosavadní Pacifické ságy nejvyváženější z hlediska poměru popisu námořních, leteckých a pozemních akcí. Hubáček dokazuje, že zvládá stejně dobře popsat agónii japonského Spojeného loďstva, jako i vleklé boje ve vnitrozemí libovolného filipínského ostrova a čtenář má dojem, jako by u toho byl. U literatury faktu veliký dar. Tahle kniha nemá chybu, snad kromě rozpadající se vazby prvního vydání ...


KAREL6725
16.02.2018 5 z 5

Vrchol Hubáčkovy tvorby , díl od dílů lepší . Plné popisu bojů , mapek , fotografií , technických detailů . Čtivě , zajímavě a odborně napsána kniha . Plný počet hvězd. Kdo to nečetl vřele doporučuji , po přečtení autorových knih se dozvíte plno informaci o válce v Pacifiku a nemusíte shánět jiné knihy. Tohle Top série.

Finskej
03.12.2017 5 z 5

Všechny Hubáčkovy knihy o bojích v Tichomoří jsou dobré a čtivé, specialitou této je, že - víc než ty ostatní - donutí jednoho k zamyšlení nad tím, jak velkou úlohu na obou bojujících stranách sehrála ješitnost některých generálů, admirálů a dalších velitelů. Když se čtenář zamyslí nad tímto aspektem napříč celou pacifickou ságou, je to někdy na pováženou, ale právě na Filipínách vyvstane tento problém zvláště ostře a jasně.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Vrcholem této knihy je bezpochyby celá kapitola popisující přípravy na vylodění a bitvu o Leytský záliv. Historka o tom, jak Halsey odplul stíhat "neškodné" letadlové lodě a nechal otevřená zadní vrátka japonskému protiútoku by si zasloužila podrobnější rozpracování - i když asi v žádném vojenském archívu nebude zcela popravdě a nestranně zazanamenáno, jak mohl Halsey udělat takovou botu, ani to, proč admirál Kurita ujel od skoro proražené clony doprovodných letadlových lodí a od svého hlavního zadání - napadnout vyloďující se jednotky.

pupak13
24.07.2015 4 z 5

Neznám autora, a to myslím i ze zahraničních, kteří by tak poutavě a odborně dokázali psát své knihy. Jeho každá kniha se čte sama a přitom si autor nic nevymýšlí a drží se skutečných faktů. Nejinak je tomu i u této knihy. Kniha popisuje boje o Filipínské ostrovy a ostrůvky. Snad až na závěrečnou část knihy, kde se popisuje dobývání jednotlivých malých ostrůvků - kde je na pár stránkách uvedeno až moc názvů jednotlivých bojových skupin a jejich rychlý postup až se v tom člověk těžko orientuje (asi by to chtělo podrobnější a samostatnou knihu), je jinak kniha velmi poutavá. Co však hodnotím nejvíce je fakt, že u každé bitvy je doloženo schématické zakreslení bojových akcí, což není u mnoha jiných knih vůbec zvykem. (To se mi stalo například u knihy Charkov 1942 - kde jsem musel u knihy sedět i s mapou, kterou jsem si pracně vyhledal na internetu). Zkrátka to shrnu - kniha je čtivá, doplněná mapkami bitev, jsou zde dobové fotografie, a toto vše dohromady tvoří mimořádnou knihu.

svickop
26.03.2015 5 z 5

Píšu asi za všechny Hubáčkovy knihy pojednávající o válce v Pacifiku a myslím si, že nikde ve světě zatím nevyšlo nic, co by s takovou přesností popsalo pacifické bojiště od prvního výstřelu až po hořký konec, a to v několika knihách, čímž autor vytvořil vyjímečnou sérii. A stejně jako u pana Hrbka si cením i tady nestrannosti autora.