Pacient nula

Pacient nula https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55263/bmid_pacient-nula-OYC-55263.jpg 4 80 20

Joe Ledger série

1. díl

Joe Ledger pracuje u policie a nedávno se stal členem zvláštního komanda. To slibovalo spoustu vzrušení, jenže Joe – jelikož umí persky a arabsky – pořád sedí jen zavřený v odposlouchávací dodávce. Nuda. Dokud ovšem nezachytí hovor, při kterém padne jméno obávaného teroristy El Mudžáhida. Dojde k razii v přístavním skladu, Joe střelí do zad agresivního teroristu Javada, jenže… Javad nezemře. Mrtví ožívají a mají hlad. Stačí jedno kousnutí a jste také nakažený. Nakažený Mečem věrných, kterému v laboratořích v Afghánistánu říkají Seif al Din. Nákaza putuje lodí do Ameriky, El Mudžáhid spolu s ní. Pokud se ji teroristům podaří vypustit, padne svět do osidel živé smrti, ze kterých se nejspíš už nikdy nevymaní. Dokáže Joe Ledger, najatý tajnou vládní organizací, katastrofu odvrátit? Dokáže se svým týmem drsných hochů od námořnictva a armády zlikvidovat El Mudžáhida a s ním i pěknou řádku zombies?... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Patient Zero , 2009


více info...

Přidat komentář

hnusák
19.01.2022 5 z 5

Tak to byla jízda ... perfektně dávkované odstíny napětí, řežba a dokonce profilované sondy do mysli aktérů. Psáno tak, že jsem měl dojem, že je to skutečná hrozba a pokud se nákaza dostane do ven, tak je s lidstvem ámen a šáteček. Joe Ledger, jakožto hlavní aktér protizombí hrozby, se mne jevil docela sympaticky, nebral si servítky a kdejaký hlavoun mu byl v řiti. Dokonce došlo i ( ale opravdu lehounce ) na červenou knihovnu, ale pranic to neubralo na sakra čtivosti. Dobrý.

sgjoli
14.03.2021 4 z 5

Tato kniha mi v knihovně ležela už léta a konečně jsem se dostala k jejímu přečtení.
Přiznám se, že mi chvilku trvalo, než jsem se do knihy dostala a pořádně se začetla. Hlavní hrdina je dost svéráz a jeho povaha nemusí úplně sednout každému. A mně chvilku trvalo, než jsem si zvykla na jeho způsob chování a vyjadřování. Taky mi úplně nesedlo pár podle mne sexisticky laděných narážek, které se objevily v počátku knihy. (Později už se pak naštěstí neobjevily.)
Nicméně pak jsem se do knihy začetla a vyšel z toho pro mne velmi svižný a čtivý příběh plný akce, zvratů, stříleček a hlavně plný děsivých představ, které kdyby se proměnily v realitu, bylo by to fakt strašidelný. Autor pojal celou tu hrozbu zombie dost přesvědčivě, že mi z toho docela mrazilo. To musím autorovi rozhodně připsat k dobru.
Hlavní hrdina Joe mi nakonec také docela dost sedl, když jsem si na něj zvykla. Je to takový ten typický drsňák, co čas od času utrousí nějakou tu zábavnou a sarkasticky/cynicky/ironicky laděnou hlášku, ale hlavně se s ničím nijak nemaže a v akci jede na plné obrátky. V souvislosti s tím se mi ale líbilo, jak se autor snažil vykreslit, že i takovýto drsňák má v sobě duši a své svědomí, o které je třeba se postarat, aby se hlavní hrdina nezbláznil - vzhledem k povaze jeho práce.
Nakonec hodnotím 4 hvězdami. V rámci žánru mi to přišlo jako solidní čtivo, které stojí za přečtení.


ThomasRuhe
27.02.2020 5 z 5

Pacient nula je výborná kniha a skvěle se četla. Trefila se mi do vkusu. Použít zombie nákazu jako zbraň teroristů byl neotřelý nápad. Fandil jsem i hlavní postavě Joe Ledgerovi. Místy pěkný nářez, přesto příběh není pouhá střílečka, je mnohem víc rafinovaný. Právě pasáže bez přímého boje mě bavily nejvíc, kvůli dobré atmosféře. K něčemu mám lehké výhrady, ale to nepadá na váhu...
Proto tedy přesnější hodnocení 90%.

LeDock
26.12.2017 4 z 5

Kto má rád akčné príbehy tak odporúčam. Kto má rád príbehy so zombíkmi tak odporúčam. No a kto má rád akčné príbehy so zombíkmi tak odporúčam každým jedným zhnilím, pomaličky odpadnuvším, prstom. Slušná akčná jazda, i keď by nebolo na škodu trochu to skrátiť. V každom prípade by som rád videl aj ďalšie časti z tejto série v českom jazyku. (Príbeh je ale uzatvorený).

Alena_S
15.11.2017 5 z 5

Čtivé, napínavé a úderné. Inteligentnější zpracování zombie zápletky, než by bylo s použitím ječících roztleskávaček (či co; asi víte, co myslím ;-)). Jen z jednoho mi cukalo oko, a to z Dr Rudyho, který (malý spoiler) měl být rukojmím, ale brzy se do společnosti tolika pro něj 'krásně' traumatizovaných lidí začlenil rád a všem co pár stránek nezapomínal zdůraznit: "Ale je vám jasné, že se z toho už nikdy nevzpamatujete, že jo?"

Princezna22
14.05.2017 5 z 5

Pecka!! Jaká škoda,že nakladatelství nevida další díl/díly této knižní série. I když tato kniha byla poměrně dobře zakončena, ráda bych věděla jak se bude příběh vyvíjet dal. Ale nejspíše mám smůlu,nebo si maximálně přečíst knihy v angličtině. :-D... No to je jedno,tahle kniha je prostě pecka. Akční, místy děsně brutální. Chodců jsem se místy i děsně bála a to mám zombiky ráda. Tato kniha me rozhodně nezklamala. Akorát mě v knize mrzelo to neustále odkazovaný na 11.zari.. Ale...Určitě doporučuji k přečtení.

Lokina
10.05.2017 4 z 5

Zombíky ty já můžu. Tohle byla krutě dobrá akčňárna. Bylo to čtivý, napínavý, prolínání scén i osob tomu dávalo spád. Hlavní hrdina byl zatraceně vymazlený, se vším si věděl rady, jeho bojový schopnosti byly špičkový. Prostě takový hrdina, kdy si říkáte, že není možný, aby někdo takový existoval. Ale co, já si to maximálně užila, zombíci byly vykreslený děsivě (někdy jsem se i bála :D), akční scény byly dobře vymyšlený, až jsem měla i chuť do příběhu vpadnout a postřílet nebo nakopat pár zombíků osobně. Někde jsem zahlédla na netu, že měl být i seriál, ale asi to vyšumělo do ztracena, je to škoda, protože bych to ráda zkoukla.

Archa
12.03.2017 3 z 5

Takový zábavný zombii akčňák. Škoda jen, že časem přestane být hlavní postava vtipná a už je jen jako cool bojovník. A taky mě štvali neustálé poznatky na 11.září.

Kapucinka
19.02.2016 5 z 5

Skvělá knížka.Příběh je velice napínavý,plný akce,sympatické postavy.Nešlo mi se od knihy odtrhnout.

evca7271
13.02.2016 1 z 5

kniha me docela zklamala.cekala jsem vic

FleurAddy
14.10.2015 5 z 5

Knihu jsem koupila jen proto, že mě zaujal název a za 70kč by mě nemrzelo, kdyby to byl odpad. Jaké překvapení bylo, když jsem už po pár prvních stránkách byla vtažena do děje tak, že jsem nevnímala okolí a přečetla ji téměř jedním dechem. Děj byl napínavý, proložený vtipem hlavního hrdiny Joea. Na konci i slza ukápla a nakonec mě i mrzelo, že příběh skončil. Zajímaly by mě další 2 knihy z pokračování série, mrzí mě, že nejsou k dispozici v českém překladu.

trudoš
13.06.2015 4 z 5

Akční romány mají svoje klady i zápory. Často slaboduchou akci, založenou na střelbě a lámání kostí (kdo by taky chtěl víc, že?), vyvažují sympatičtí hrdinové a jejich cynický humor. Jonathan Maberry splňuje v tomto případě vše na jedničku. Jasně, je to trochu americky patriotní, ale je to americký román, takže čemu se divit. Zápletka nabírá obrátky od první stránky a sviští neskutečným tempem. Autor má schopnost ponořit vás přímo do akce, až slyšíte svistot kulek kolem hlavy, slintající zombie za krkem a cákající krev všude kolem. Přitom - přestože víte, kam scéna směřuje - se zadrženým dechem postavám do posledního výstřelu držíte palce.
Pacient nula připomíná výlet do osmdesátých let, kdy hrdinové byli nadupaní, nahláškovaní a naprosto neohrožení. Postava Joea Ledgera je přitom jako stvořená pro Arnolda Schwarzeneggera, takže je až člověku líto, že to není jako biják.

ProstePaja
09.03.2014 2 z 5

Já se omlouvám, že autorovi budu u této knihy kazit hodnocení, ale přibližně od druhé třetiny jsem si začínal uvědomovat, že čtu knihu, která... jak to říct originálně - to zřejmě nejde, jelikož Otto von Pluto to napsal naprosto výstižně - jedná se o velice přeefektovaný příběh ve všech rovinách. Ať už z hlediska chování postav, různých situací, dialogů či strašně přeplácaných akčních scén (tím nemyslím, že jsem je nepochopil, jen mi přijde, jakoby se autor snažil o co nejdrsnější vyjádření boje stejným způsobem jako to dělají v Hollywoodu - nekonečně mnoho nepřátel, všichni dementní, klaďasové terminátoři, absurdní ale co nejakčnější scénky).

Přiznám se, že zpětně jsem začal hodnotit i začátek a první třetinu knihy, která mne skutečně bavila a došlo mi, že jsem se nechal oblbnout a ty díry "ve scénáři", které jsem tam začal vidět byly bohužel moc velké na to, abych nad tím mávl rukou. A pak mi došlo, že tato kniha o tom vlastně je - v polovině knihy jsem se nad tou hromadou klišé, absurdity a neautentického chování postav stejně jako přímočarého vyprávění, kdy se autor pokouší o jeden zvrat za druhým a vy o tom víte už o 10 stran dříve, zamyslel a to jsem neměl dělat. Přesně o tom ta kniha je. Člověk musí vypnout a nepřemýšlet nad detaily a zkrátka užít si to akční počtení s napůl vypnutým mozkem. Tak jako je to zapotřebí při sledování většiny akčních filmů. Jenže tohle já u knihy nepřekousnu a zatímco u filmu dokážu skutečně vypnout a nad věcmi, které jsem popsal já a Otto von Pluto v hodnocení zkrátka mávnu rukou, tak tady na mě koukají na každé stránce a zkrátka se přes to nedokážu přenést.

Autor píše kvalitně, zajímavě, ale extrémně naivně neautenticky a snaží se psát co nejvíc na efekt. Asi něco ve stylu Mission impossible - je jedno jak to bude na hlavu padlé, hlavně když se to bude blyštit jako zlato... Jak jsem ale řekl, u knihy tohle "chování" nejsem ochoten přenést přes srdce a jestli se mi dostane do ruk v budoucnu nějaký výtvor Jonathana Maberryho, zřejmě ho zase odložím zpět do knihovny.

Důvody knihu číst: Akce střídá akci, sarkastický hlavní hrdina, jste bojovníkem proti terorismu, sbíráte vše ohledně zombíků
Zajímavé komentáře se kterými se ztotožňuji: Otto von Pluto 09.01.2013

Vendiii1
03.05.2013 4 z 5

Hh. Tak tohle byla jízda!
Předně.. Joe byl naprosto parádní hrdina!! Fakt.
Kniha, která je naprosto, absolutně a až po okraj nabitá akcí. Poslední čtvrtinu jsem ani nemohla dýchat, nestíhala jsem otáček strany, protože se tam stalo tolik věcí, že jsem z toho ještě teď.. skoro týden po přečtení úplně mimo.
Zombíky můžu:)

Vlasta610
16.04.2013 5 z 5

Tento styl o "zombie" zrovna moc nemusím, na film bych se asi nedívala, ale kniha mě nakonec tak strhla, že jsem ji četla se zatajeným dechem. Přečtěte si ji, stojí to za to.

petka-2007
29.03.2013 5 z 5

Za mě parádní počtení!
Děj vás nenechá ani chvilku v klidu, dobré dialogy, neustále se něco děje. Výborně napsáno.
K přečtení rozhodně doporučuji

Otto von Pluto
09.01.2013 3 z 5

Při četbě této knihy jsem měl pocit, jako bych projížděl filmový scénář pro akční zombie horor dnešního formátu: kupící se „dějová“ klišé, šablonovité charaktery, nelogičnosti, nadstandardně krvavé akční scény a jako bonus nechutný patos (všichni se můžou při vzpomínce na 9/11 ubrečet). Knize však nelze odepřít, že je psána čtivým stylem, kapitoly jsou krátké a úderné, bez zbytečné omáčky kolem a celé je to hodně napínavé, místy i krásně cynické. Škoda, že se z počátku seriozně tvářicí příběh postupně zvrhává do strašné hovadiny.

Jujkyna
05.01.2013 5 z 5

No, musím říct, že i když byla kniha takového katastrofického rázu..tak to na mě udělalo dojem. :) Je trochu morbidní tvrdit, že se mi to líbilo, ale svým způsobem ano :) ..trochu mě jen děsí, že by se to mohlo stát reálně..

Viviana
09.07.2011 5 z 5

Tak tohle byla nakonec pecka (i když nevím, jestli to taky není tím, že jsem dlouho měla knižní dietu, tak jsem se vrhla na první čtivo, co mi přišlo pod ruku, jako hladová... zombie? :D). Chvílemi mi styl psaní připomínal Kulhánka v jeho nejlepší formě, i když pravda, ne tak vtipného... a přece jen je celá kniha až moc americká, ale to nic nemění na tom, že je to fajn jízda. Vřele doporučuji včem fandům zombiárem, filmových nebo komixových... Jak už tu bylo zmíněno, ta knížka je jako film. Dokáže vtáhnout do děje, akce střídá akci, a člověk se ani pořádně nenadechne, a je konec. Ten konec je místytrochu... hmmm, řekněme přeslazený, ale není to nic akutního.
Jinak se mi hodně líbilo, že většina věcí, od těchnických, přes zdravotní, až po popisy pocitů a chování lidí, byla aspoň pro mě hodně uvěřitelná. Perfektní důkaz, že ani akční příběh se nemusí spokojit s prkenými postavami bouchačů, zlounů a krasotinek, které nedokáží vybočit ze své šablony.
Takže... vážně dobře se mi tahle knížka četla a doporučuju. :)

fbravo1
18.06.2011 4 z 5

Když jsem si knihu kupoval,moc jsem od ní nečekal,ale nakonec se ukázalo,že mně kniha opravdu překvapila,je tam hodně napětí a i super děj,ta kniha je jako film.Na závěr chci říct,že jí všem doporučuju,stojí opravdu za to si jí přečíst

Štítky knihy

zombie

Autorovy další knížky

Jonathan Maberry
americká, 1958
2010  82%Pacient nula
2018  74%Noc oživlých mrtvol
2017  77%Akta X - Nikomu nevěř
2018  71%Vetřelci - Hon na brouky
2017  74%Akta X - Pravda je někde tam venku

Kniha Pacient nula je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených7x
Knihotéce53x
Chystám se číst52x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x