Ozvěny bojů

Ozvěny bojů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208020/mid_ozveny-boju-kJD-208020.jpg 4 12 5

Přidat komentář

JelloBiafra
02.04.2023 5 z 5

"Ano, poušť! To nejsou jen pevnůstky ve skalách, špatná voda, konzervy, písečné blechy a chamsin, zima a vedro. Je to mnohem více, cosi nedefinovatelného, co si musí zažít každý sám - porvat se s pouští a nepodlehnout!"................Unikátne vojnové pamäti Pána Generála Klapálka približujú jeho osudy za druhej svetovej vojny od dramatického úteku z Protektorátu až po príchodu do Palestíny a neskôr až po formovanie 11. východního československého praporu. Jeho subjektívny pohľad na dejinné križovatky, život a boj v púšti či spomienky na stretnutia s historickými osobnosťami len dotvárajú túto unikátnu mozaiku. V druhom dejstve nám autor približuje boje v duklianskom priesmyku až po oslobodzovanie Slovenska a finálne boje na Morave. Kupodivu mi tu menšie ideologické výlevy ať toľko nevadili aj záverečný doslov, ktorý už však nepísal autor sa dá vydržať. Veľmi hodnotná kniha, ktorá by nemala ujsť žiadnému fanúšikovi vojnovej histórie.

UweKugelsack
07.11.2021 2 z 5

Vsadím boty, že vím, které pasáže knihy nepsal Karel Klapálek, ale redaktor závodního časopisu Rudá vatra, toho času "editor" nakladatelství Naše Vojsko. Kniha má na svou dobu obligátní hodnotové ukotvení, kde Britové jsou protivní pedantští byrokraté, kteří sice prohrají každou bitvu, ale kupodivu vyhrají válku. Zato pod Sověty, to se to panečku bojovalo. Editor nezapomněl do popisu autora doplnit jména všech soudruhů exulantů z KSČ, kteří hrdinně přežili válku na dače za Moskvou a jejichž největším příspěvkem k vítězství bylo povzbuzování politického školení mužstva, když se jednotka ocitla v hlubokém týlu. Škoda, že se autor, který každopádně zaslouží velký respekt, nedočkal dob, kdy by mohl knihu vydat bez těchto příkras.


SalomeH
21.05.2015 3 z 5

Dokud to bylo o poušti, tak to bylo velmi zajímavé vyprávění. Potom jako by to už místy psal někdo jiný. Jak se dostal k SNP a k tomu, že sovětský člověk vystoupá do kopce rychleji než místní, tak jsem knížku málem odložila. Ale dobře že jsem to neudělala. Až na těchhle pár vět, kde má člověk tendenci kontrolovat rok vydání, byla knížka poutavě napsaná. Je třeba nezapomínat.

michal9632
09.11.2014 5 z 5

Příběh o přísném, ale čestném Karlu Klapálkovi, který osvobodil Tobrúk od Němců. Moc dobře napsaná kniha.

Rocker007
22.11.2013 4 z 5

Musím říct, že tuto knihu jsem přečetl během pár dní. Byl jsem překvapen, jak otevřeně mluví autor o západní, respektive africké frontě při druhé světové válce. Autor občas pobaví zmínkou, jak si nikdo nevěděl rady s německým dělostřelectvem, ,,až tam tedy přišli naši kluci a protože to byli kluci ze škodovky, tak hned věděli co dělat a do pár dní jsme měli vlastní dělostřelectvo". Moc se mi líbila část, kdy popisuje svůj odchod z protektorátu tajně, přes lesy atd. Hezky popsané jsou detaily o komárech v Africe u Al Alameinu atd. Vůbec, v knize se o Africe čte moc pěkně. Daleko hůře snesitelná byla část o působení K. Klapálka na Ruské frontě, ale i tak je to čtivé a myslím, že i psané s nadhledem.
Tuto knihu jsem četl snad v deváté třídě, což už je asi 7 let, a stále na ní rád vzpomínám a patří na čestné místo v mé knihovně. Mimochodem, babička jí chtěla vyhodit a jsem rád, že jsem jí zachránil. Vřele každému doporučuji, i když se občas musíte nad celý děj povznést. Jde to snad ale jinak nad ,,ofi" literaturou 80. let? :)

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Tobruk

Autorovy knížky

Karel Klapálek
česká, 1893 - 1984
1966  83%Ozvěny bojů

Kniha Ozvěny bojů je v

Přečtených19x
Doporučených2x
Knihotéce40x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x