Ozvěna viny

Ozvěna viny https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13245/bmid_ozvena-viny-tRU-13245.jpg 4 78 34

Psychologický román s kriminální zápletkou se odehrává ve Skotsku a Anglii v 90. letech 20. století a v roce 2006. V srpnu roku 2006 se v prostředí ostrova Skye v souostroví Vnitřních Hebrid osudově protnou životy dvou manželských párů. Německý spisovatel Nathan s manželkou Livií zde na týden přerušili svou dobrodružnou plavbu kolem světa na plachetnici. Mladá žena si našla práci jako pomocnice v domácnosti v anglické rodině Quentinů, která prožívá dny prázdnin v domku na pobřeží. Němečtí manželé se nečekaně ocitnou v cizině úplně bez prostředků, když se jejich plachetnice v noci srazí s nákladní lodí a oni ve člunu zachrání jen holé životy. Virginia Quentinová jim nabídne pomoc. Šestatřicetiletá uzavřená žena, vychovávající sedmiletou dceru Kim, trpí častými depresemi a záchvaty paniky. O několik dnů později se s Nathanem opět setká ve starobylém odlehlém sídle ve východoanglickém hrabství Norfolk, kde žije během roku, zatímco její manžel Frederik, bohatý bankéř a politik, pracuje v Londýně. Přitažlivý Němec si získá její důvěru a osamělá Virginia se mu svěří s traumatizujícími vzpomínkami na minulost a pocitem viny, který negativně ovlivňuje celý její život. Prohlubující se vztah dvojice naruší zpráva o dvou znásilněných a zavražděných děvčátkách, která byla nalezena v blízkém okolí. Tíživá situace se ještě více zdramatizuje, když je náhle pohřešována i Kim.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Das Echo der Schuld , 2009


více info...

leona223
leona223
11.03.2024 5 z 5

Napínavý román s dobře vykreslenými postavami, prostředím a celkovou atmosférou se dobře čte, i když chyby v překladu jsou hodně časté. Takže se mi jako obvykle nepodařilo vytipovat pachatele. Skvělé čtení, ostatně jako zatím vždy u Ch.Link.

m_martina
m_martina
14.02.2024 5 z 5

Tato paní spisovatelka má opravdový dar napsat výborný příběh, který nepustíte z ruky. Také tato její kniha mne vtáhla do svých tenat a já jsem nemohla přestat číst, dokud jsem se neocitla na poslední stránce. Za mne tedy velká spokojenost.


berila
berila
02.10.2023 5 z 5

Já jsem nadšená, autorka je skvělá vypravěčka, od čtení se těžko odchází. Hlavní hrdinka mi ale pila krev. Od autorky mám přečteno více knih a vždy jsem byla spokojená.

Hella
Hella
24.08.2023 2 z 5

No - ne, nelíbilo. A i když vím, že z velké části za to může moje obrovská antipatie k nesympatické Virginii a otrávenost z Livie (čili autorka odvedla dobrou práci, když mě příběh takhle "vzal"), tak ani tak nedokážu hodnotit nijak vysoko, protože ve srovnání se špičkovými novějšími příběhy Linkové je tohle pouhý slabý odvar.

Micha-Él
Micha-Él
25.01.2023 5 z 5

Velké plus této důmyslně vystavěné knížky spočívá v tom, že dokáže zaujmout od prvních stránek, a pak už čtenáře jednoduše nepustí. Tentokrát jsou naprosto výstižná slova na obálce - román je napínavý, tajemný a rafinovaný. Autorka dovedně kombinuje prvky psychologického románu s kriminální zápletkou, a přitom to nepůsobí vůbec rušivě. Nakonec do sebe všechno hezky zapadne. Mně osobně se moc líbila detailně zpracovaná psychologie každé postavy, takže každá působila věrohodně. Styl psaní paní Link tohle všechno jen úžasně podtrhl a už podruhé mě přesvědčil o jejích mistrovských spisovatelských kvalitách. Čtení jsem hluboce prožívala, často bylo velmi emotivní, protkané nejen otázkou viny, ale také toho, jakou roli hraje v úsudku člověka zdání, jak dětem zdůrazňovat nevěřit cizím lidem, ať se chovají sebemileji, nebo co vlastně znamená být rodičem... Pro mě to byla fantastická kniha a na mé hodnocení nemá žádný vliv množství chyb a překlepů, které jsem s ohledem na děj téměř nevnímala. Jsem opravdu ráda, že jsem autorku objevila, a už teď se těším na nějaké její další dílo!

anezur33
anezur33
31.10.2022 3 z 5

Byla to zajímavá kniha .

Babo
Babo
31.05.2022 5 z 5

Další příběh,který mě bavil. Takové to tušení,že nic není jak vypadá.
Víc psychologie než akce a to mám ráda,takže za mě určitě stojí za přečtení.

astroweb
astroweb
18.03.2022 5 z 5

Velmi zdařilé, opět jedna z autorčiných nejlepších prací.

SambaRumba
SambaRumba
14.06.2021 4 z 5

Obsahově se mi kniha moc líbila. Vykreslení postav, zápletka, děj, napětí i konec mi sedl . Ale musím říct, ze tolik chyb a překlepů jsem v jedné knize ještě nevidela.

Jiparis
Jiparis
21.11.2020 4 z 5

Ač místy trochu moc rozvleklé, pro mě nepochopitelné a zmatené chování Virginie, nebylo to špatné čtení. Mám Ch. Link ráda, ale už jsem četla lepší.

AlenaF
AlenaF
24.09.2020 5 z 5

Skvělý psychologicko-kriminalni román. Nemohla jsem knihu odložit.

a.k
a.k
07.06.2020 5 z 5

Virginia žije se svým manželem a dcerou životem, který by jí mohl leckdo závidět. Šťastná ale není. Užírá ji tajemství z hluboké minulosti. Ze strnulosti ji vytrhne až manželský pár, který ztroskotá v blízkosti jejich prázdninového sídla v oblasti Hebrid.
A pak je tu ještě jedno téma. Kolikrát už rodiče říkali svým potomkům, ať nevěří cizím lidem. A jaké mohou být žalostné důsledky, když na to děti zapomenou.
Román s vedlejší krimi zápletkou je moc dobře napsaný a výborně se čte. Autorka si hraje s psychologií postav, pomalu odkrývá charaktery (některé zůstanou nečitelné až do úplného závěru) a nechybí ani napětí a dramatické zvraty. Výborně vystavěný příběh, který nestojí jen na jedné dějové linii. Tohle mě moc bavilo.

Leona333
Leona333
16.04.2020 4 z 5

Velice čtivá a napínavá kniha. O pedofilii a zneužití dětí - holčiček mne při čtení v knize nepříjemně mrazilo v zádech. Je spousta varovných informací, jak od rodičů, tak i z médií a stejně se některé, dětské dušičky nechají přesvědčit, zlákat... Virginii, stejně jako i jiným, bych doporučila kus z jednoho přísloví: ,, Mlčeti zlato".
Kniha si zařazení do psychologického románu i detektivky jistě zaslouží.

kannibal28
kannibal28
09.02.2020 4 z 5

Sakra je to možné že neviem kto zabil amy millsovú to sa mi stalo prvý krát . Kniha mohla byť aj kratšia o volačo malo by to vačší spád a dostala by asi 5 hvezdičiek takto dám 4

sarkaditt
sarkaditt
12.08.2019 5 z 5

Další skvělá kniha od této autorky. Ještě mě nezklamala :)

Mirrites
Mirrites
09.08.2019 5 z 5

Skvělé psaná kniha. Bohužel musím říct, že překlepy, chyby a kostrbatý překlad ruší plynulost.. to ale není chyba autorky.

Andie022
Andie022
02.08.2019 3 z 5

Knížka se táhla, bylo tam plno zbytečných pasáží... krom toho mě neuvěřitelně rušil ten šílený překlad. Opravdu se v češtině oslovujeme Miss Albyová? Nebo Haló? ... kdykoliv knížka nabrala nějaký napínavý spád, tohle to úplně zkazilo.
Hvězdičky za to, že jsem dočetla. A opravdu jsem byla překvapená.

i.stefany
i.stefany
13.04.2019 4 z 5

Temný dramatický příběh o vztazích a vině. Příběh je napínavý a všechny situace, které prožijeme se na konci knihy pěkně spojí a vytvoří dokonalý zážitek z četby. Tentokrát mi ale vadil kostrbatý překlad a hodně chyb.

koudelu
koudelu
21.02.2019 5 z 5

Autorka opět nezklamala.Čtivé, napínavé, do poslední chvíle jsem nevěděla, jak vše bude.

Mandlevest
Mandlevest
15.02.2019 5 z 5

CH. Link prostě umí psát. A to ne jen žánr psycho krimi, jako v případě této knihy. Po delší době se mi stalo, že jsem vraha neodhalila a byl pro mě velkým překvapením. Obdivuji všestrannost této autorky, knihy typu thrilleru/krimi hlavně pro ženy píše skvěle. Ale kdo má rád rodinné ságy, neměl by si nechat ujít její trilogii Bouřlivý čas, Divoké lupiny a Hodina dědiců. Úplně jiný žánr, ale je v něm také skvělá.

Štítky knihy

vraždy německá literatura

Autorovy další knížky

Charlotte Link
německá, 1963
2013  83%Zapomenuté dítě
2013  82%Šmírák
2014  83%V údolí lišek
2017  85%Podvedená
2020  84%Zmizení

Kniha Ozvěna viny je v

Přečtených109x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce60x
Chystám se číst54x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x