Ovčácká chajda

Ovčácká chajda https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483525/bmid_ovcacka-chajda-o8V-483525.png 4 13 5

Příběh Jaxieho Clacktona, brutálního venkovského mladíka, která prchá z místa násilné smrti svého otce do divočiny západní Austrálie. Má s sebou jen pušku a džbán na vodu. Chce jen mír a svobodu. Život v drsné solné poušti je ale tvrdý. Když zjistí, že tam není sám, všechny jeho plány se zvrhnou. Potkává zničeného kněze Fintana MacGillise, muže, o kterém si nikdy není jistý, zda mu může věřit, přesto ale bude jeho život na něm záviset. Pastýřova chata je napínavý příběh nepravděpodobného přátelství a touhy, brutální a lyrický. Tim Winton (4. 4. 1960) je nejoblíbenější australský romanopisec. Byl dvakrát nominován na Bookerovu cenu a je vítězem rekordních čtyř literárních cen Milese Franklina za nejlepší australský román. Jeho knihy jsou tvrdé, něžné a nové. Vždy odhaluje surové, instinktivní polohy, které má člověk v sobě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Shepherd's Hut , 2018


více info...

Přidat komentář

bob0985
18.06.2023 3 z 5

V hodnocení bych souhlasil s mgeisselreiterem. On dal 4 hvězdy a hodnotil byl 70%, takže dávám 3 hvězdy, abych to vyrovnal. Vzpomněl jsem si na knížku z dětství, Ota Hofman: Útěk. Podobná témata jsou také od Davida Vanna: Srub nebo Ostrov Sukawan

netopýr088
27.10.2022 5 z 5

Kniha biblických rozmerov, aj keď objemovo je len zlomkom biblie


Zara
15.05.2022 5 z 5

Dávám přednost literatuře komponované autory/muži a u tohoto dílka slavilo maskulinum hned hattrick: autor + dva hlavní protagonisté.
Neotřelý děj a přitažlivé popisy australské divočiny spolu s pragmatickým, věcným a přesto svým způsobem lyrickým jazykem daly základy velmi čtivé próze.
Pevně doufám, že autor nepřestane psát a že seženu jeho momentálně ve všech antikvariátech beznadějně vyprodanou prvotinu "Tep prachu"

mgeisselreiter
07.01.2022 4 z 5

Dobře napsáno, napínavé, ale mám pár výhrad. Trochu hůř se četlo, protože bylo psáno nespisovně, hovorově, navíc přímá řeč nebyla uvozována. Volvox Globator opět "nezklamal" a v textu zanechal poměrně dost chyb. Kdy už se konečně tento vydavatel polepší? Dále tak asi ve dvou třetinách jsem najednou získal pocit, že to je román pro náctileté, i když to před tím tak nevypadalo. No a závěr hodně nedokončený, sice se dá říct, že to skončilo, ale Winton si evidentně nechal prostor pro pokračování. Z 80% tak kvůli zmíněným nedostatkům dávám 70%, i když ve výsledku 4* a nic to nemění. 7. 1. 2022.

puml
23.12.2021 5 z 5

Působilo to na mě jako kombinace Bukowskiho a Cormaca McCarthyho. První část je hlavně o klukově víceméně neradostné minulosti na okraji společnosti, jeho fotrovi, rodině a zakázaný lásce. Ten styl (především první půle) asi nebude sedět každýmu a dost jsem s tím zezačátku bojoval (nutno říct, že to bylo taky tím, že jsem to četl uprostřed "Vánoční rodinné pohody" a s tím je tenhle příběh zvostra v kontrastu); ale i tak je hlavně první třetina docela slabá a trvalo mi nějakou chvíli, než jsem se na kluka (přes občasně proznívající hudbu z pohádek) "naladil". Ta první půle mi částečně připomněla Šunkový nářez. Ale zhruba od druhý půlky, od doby, kdy se na scéně objeví stařec, to jde kvalitativně nahoru a to především díky dialogům, který jsou jak od McCarthyho. Anotace je poměrně přesná, je to brutálně lyrické. Celkově moc dobrá knížka. Doporučuji.

Štítky knihy

Austrálie přátelství muži boj o přežití útěk australská literatura pouště divočina opuštěná místa

Autorovy další knížky

Tim Winton
australská, 1960
2005  82%Tep prachu
2021  82%Ovčácká chajda

Kniha Ovčácká chajda je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst27x
Chci si koupit5x