Otroci raket

Otroci raket https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269990/bmid_otroci-raket-SaT-269990.jpg 5 4 2

Němečtí badatelé za rudým ostnatým drátem V noci na 22. října 1946 zajali příslušníci Rudé armády v sovětské okupační zóně téměř dva tisíce Němců, mezi nimi i Kurta Magnáše. Technici, inženýři a vědci byli i se svými rodinami odvezeni do Sovětského svazu a umístěni ve speciálních táborech. V jednom z nich byli shromážděni především odvlečení pracovníci z Peenemünde, centra vývoje německých raketových zbraní. Autor se opírá o deníky a dokumenty a vypráví o zkouškách ukořistěných raketových systémů V-2 na okraji kazašské stepi i o namáhavých snahách vyvíjet stále výkonnější rakety. Přibližuje čtenářům běžný život v internačním táboře, který se vyznačoval napětím i utrpením: 170 odborníků – s rodinnými příslušníky to bylo téměř 500 Němců – žilo celé roky za ostnatým drátem na ostrůvku Gorodomlja o ploše necelých tři čtverečních kilometrů. Z německého originálu Raketensklaven / Deutsche Forscher hinter roten Stacheldraht/, vydaného nakladatelstvím Deutsche Verlags-Anstalt ve Stuttgartu roku 1993 přeložili Zdeňka Marečková a Rudolf Řežábek. Odborná terminologie Vladimír Kodeš.. Fotografie Kurt Magnus. 280 stran, 16 stran fotografií. Vydání 1.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Raketensklaven , 1993


více info...

Přidat komentář

kamilk
25.06.2022 5 z 5

„Zvon svobody zvonil v pátek večer posledním vědcům, kteří se vrátili do vlasti. Bola tím ukončena smutná kapitola výprodeje německých mozků v poválečném období.“
V štyridsiatych rokoch mali nemeckí vedci v raketovej technike pred svetom desaťročný náskok. Víťazným vojenským ťažením sa Sovietom podarilo tento náskok ukoristiť nie len vo forme hotových rakiet V-2, dokumentácie potrebnej k ich výrobe či výskumného prístrojového vybavenia, ale aj internovaním takmer dvoch tisíc nemeckých odborníkov a ich rodín. Toto je pravdivý príbeh jedného z nich, vedca Kurta Magnusa.
Autor nie je spisovateľ a je to na texte poznať, no slabší rozprávačský štýl je bohato vyvážený faktom, že autor rozpráva svoj skutočný osobný príbeh z pohnutého obdobia povojnových rokov. Dozvedáme sa o necitlivom prístupe Rusov, ich svojskej povahe a spôsobe fungovania Sovietskeho zväzu miestami až do mrazivých podrobností. 90%

jarda155
06.03.2021 4 z 5

Příběh německého vědce, a jeho kolegů, "využívaného" v poválečném období Sověty, od jeho odvlečení, přes pobyt na různých místech až po návrat zpět.
Zajímavé čtení a pohled na poválečný systém a fungování Ruska.
Kromě asi 10 stran textu autor nepopisuje technické podrobnosti, toužíte-li po detailnějších informacích o raketách, tak zde je nenajdete.
Na začátku druhé třetiny je kniha trochu zdlouhavá a děj neplyne, ale plně to koresponduje s atmosférou, a stavem ve kterém se autor nachází.
Pokud by někdo chtěl knihu odkládat před dočtením, doporučil bych alespoň závěr, ve kterém autor nabízí svůj pohled na to v jaké míře Němci ovlivnili a dopomohli ruskému raketovému programu, je popsán na posledních asi 5 stranách knihy.