Otka: Ošklivá tlustá kamarádka

Otka: Ošklivá tlustá kamarádka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260492/bmid_otka-oskliva-tlusta-kamaradka-3AG-260492.jpg 4 437 106

Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezouna Wesleyho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když jí dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje. Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Wesleyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou „kamarádi s výhodami“. Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Wesley neumí moc naslouchat a jeho život taky stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí, že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The DUFF: Designated Ugly Fat Friend , 2010


více info...

E.lisabeth
E.lisabeth
27.02.2024 4 z 5

Pohodova oddechovka pro nactilete s predem jasnym koncem. Ale neurazilo. Jen mi prislo, ze hlavnim hrdinum je trochu vic nez kolik autorka uvadi. Nejak mi to nesedelo

zamilov.do.knih
zamilov.do.knih
19.01.2024 4 z 5

3,5

Psaní téhle recenze jsem schválně dlouho odkládala, protože jsem doufala, že si na knihu udělám jasnější názor, když si ji nechám trochu uležet v hlavě. Tahle knížka totiž měla takový potenciál! Ze začátku mě všechno tak bavilo: hate to love romantika frajírka a tvrdohlavé hrdinky, vtipy, styl psaní, pohodová atmosféra a hlavně trochu badass hlavní hrdinka Bianca, která mi v mnoha situacích připomínala mě a která měla našlápnuto na jednu z nejlepších knižních postav, se kterými jsem se vůbec kdy setkala. V jednu chvíli bylo všechno až překvapivě úžasný, ale pak... se to nějak pokazilo. Bianca se začala chovat jako klasická pitomá hlavní hrdinka (začala lhát rodině i kamarádkám, nechtěla poslouchat svoje city, a proto radši začala randit s klukem, se kterým neměla žádnou chemii, a většinu svých problémů řešila sexem, při kterém se zamilovala do kluka, kterého nesnášela) a mně se všechny naděje na skvělou hlavní hrdinku rozsypaly jako domeček z karet. Weasley (to jméno mi mimochodem celou knihou hrozně vadilo, jsem si hold furt představovala hodnýho Rona z HP a ne sexy badboye ) mi sedl až ke konci knížky, kdy se Biance omluvil za to, že se choval jako kretén, a ostatní postavy už si ani nevybavuju, takže mi zřejmě nijak neutkvěly v hlavě (čtěte jako: nebyly ani dobrý, ani špatný).
Ani po měsíci nevím, jaký mám na knížku vlastně názor. Na jednu stranu se mi tak moc líbila, na druhou stranu mě ale taky dost zklamala. Kdyby tam pár prvků bylo jinak, rozhodně by byla adeptem na jednu z mých oblíbených romantik vůbec. Ale protože nad "co by kdyby" se nepřemýšlí, knihu hodnotím jako lepší průměr. Rozhodně vám ji doporučuju, ale musíte trochu snížit očekávání. Ale pokud máte rádi hate to love a hot bad boye, tak můžu říct, že se vám Otka bude moc líbit. A nakonec vás musím upozornit na fakt, že výše zmíněné slovo po dočtení určitě zařadíte do své mluvy. A to i když se budete sebevíc bránit.


simca9342
simca9342
12.06.2023 5 z 5

Přečteno loni , humorný příběh.
Mladá Bianca vede zajímavý život. Matka v trapu, táta alkoholik a ona sama cynik lehce při těle. Její dvě nejky Jessica s Casey jsou pravý opak- štíhlé s pasem přesýpacích hodin, ale milé a ochotné Biance kdykoli poskytnout útočiště. Jedna etapa života boubelky se změní na druhou , když po urážlivé přezdívce od školního frajírka vylije kolu posměváčkovi do obličeje. A jakoby už tak neměla od života dost toho vejtahu Wesleyho políbí. Tím ale příběh nekončí...

uminaa
uminaa
23.10.2022 4 z 5

Veľmi rýchle a plynulé čítanie, a kto chce, tak si v tejto knihe nájde aj "niečo naviac".

Lenka2533
Lenka2533
16.09.2022 4 z 5

Vůbec jsem Otku neplánovala číst, ale dost lidí na instagramu ji doporučovalo, tak jsem si ji půjčila z knihovny. A jsem velmi ráda, protože to byla příjemná oddechovka. Typický romantický příběh - přesně ty mám ráda. Bavilo mě to a dobře jsem si u toho odpočinula. Čte se to skvěle a velmi rychle.
Na oddech doporučuji.

Sarah11
Sarah11
30.08.2022 3 z 5

Jsou knihy, které můžete číst bez ohledu na věk a i tak se dobře zabavíte, nicméně tady jsem nabyla dojmu, že už jsem na podobné knihy stará. Ano, dobře se to čte, má to krátké kapitoly a pravděpodobně to přečtete za jedno odpoledne, ale za měsíc už si nevzpomenete, o čem kniha byla.
Co se mi líbilo, bylo přátelství mezi hlavními hrdinkami. Podle popisu jsem čekala, že Biančiny kamarádky budou takové ty klasické prototypy populárních holek, které si na kamarádky jenom hrají, takže jsem byla příjemně překvapená, že tomu tak nebylo. Protože když je někdo na škole oblíbený, ještě to nutně nemusí znamenat, že je to zlá mrcha. Díky za to. A taky bylo fajn číst o teenagerech, kteří se na party nemusí ožrat do němoty, aby se bavili, anebo o tom, že holky taky můžou mít nezávazný sex, dokonce ho samy iniciovat.
V čem vidím problém, je vztah Biancy a Wesleyho. Ano, je to hate to love, chápu, ale on se, i později, kdy už bylo zřejmé, že k sobě začínají něco cítit, k ní stejně choval na můj vkus dost toxicky a říkal věci, které mohou dost zabolet. Zkrátka ten vztah neměl takový náboj, jaký bych čekala.
Taky mi přišlo docela zbytečné to drama s rodiči hlavní hrdinky. Ano, rozvod rodičů a alkoholismus jsou důležitá témata, která by se dala skvěle rozebrat, nicméně autorka pouze klouže po povrchu a v podstatě používá tyto prvky zřejmě jenom k tomu, abychom tu měli i nějaké drama, což je možná trochu škoda.
Milostný trojúhelník na konci se vlastně vyřešil sám a v klidu, což mi přišlo trochu uspěchané a nepravděpodobné, ale happyend jsme dostali, tak proč ne.
Pro mě to byla taková jednohubka na jedno odpoledne a nebylo to vyloženě špatné, ale když knihu vynecháte, o nic zásadního nepřijdete. To už si radši pusťte film, ten mi přišel několikanásobně lepší.

barleyfox
barleyfox
27.07.2022 3 z 5

Čtivé, jednoduché a na chvíli zabaví, dá se to číst i víckrát. Pro mě to asi táhnou dialogy Wesleyho a Biancy, jinak se to zdá se snaží i o nějakou hlubší myšlenku (nálepka otky, Biančiny trable s rodinou a jejím prvním přítelem), ale to je všechno probráno jen tak povrchově a spíš slouží jako katalyzátor pro vztah hlavních hrdinů.

Erika017
Erika017
08.04.2022 4 z 5

Docela hezký příběh. Je to takové to typické prostředí a problémy střední školy. Dobře se to četlo. Ač jsem to nečekala, kniha přinesla zajímavou myšlenku a to ohledně slova ,,otka". Je to zkratka k ,,ošklivá, tlustá kamarádka." Někdy si mezi svými kamarádkami můžeme připadat jako takové otky. Méně hezké, méně dobré, málo chytré. Ale pravdou je, že to stejně si o sobě většinou myslí i ty kamarádky. Že nejsou tak hezké jako ostatní....a vidí se taky jako otky. Z toho plyne ponaučení, že na sobě si často všímáme jen těch nedostatků a na dostatky a své kladné stránky často zapomínáme.... Kniha se mi líbila. Doporučuji

Knihomolka506
Knihomolka506
18.03.2022 3 z 5

Život tlusté holky se v jednu chvíli změní...

janka2000
janka2000
31.01.2022 3 z 5

OTKA je ve skupině vždycky ta nejméně atraktivní holka, která je ostatními vlastně litovaná. To řekne na začátku knihy Wesley Biance s tím, že ona je OTKA. Bianca má rodiče, jejichž vztah nefunguje. A Wesley je ve svém životě v podstatě postrádá. Jak to tak bývá, konec dobrý - všechno dobrý.
Velmi jednoduchá kniha, oddechová a dokonce i mě nudila svým klišé příběhem.

TerryDee
TerryDee
26.12.2021 4 z 5

Všude jsem četla, jak je kniha oproti filmu odlišná a snad i lepší. A mě začalo zajímat, jak se od sebe liší, přece jen jsem viděla dřív filmové zpracování. A můžu říct, že ostatní měli pravdu. Tohle bylo určitě lepší než film. Víc se mi tu líbil vztah, který tu měla Bianca a Wesley. I když z počátku jsem Wesleyho stejně jako naše hrdinka moc nemusela a nelíbilo se mi jeho označení OTKA, ale postupem času jsem mu stejně jako ona podlehla. Bavilo mě totiž sledovat jejich vzájemné hašteření a prozření.
Takže jo, líbilo se mi to a rozhodně to doporučuji.

*Pájuše*
*Pájuše*
30.07.2021 2 z 5

Asi bych měla přestat hodnotit knihy, které už dávno nespadají do mé věkové kategorie. Nicméně knihu jsem měla v knihovně řadu let a když už jsem se rozhodla spravit si chuť, tak proč ne cizojazyčným názvem pro teenegery, že?
Postavy jsou na svůj věk uvědomělé, za což bych dala autorce o jednu hvězdu více, ale po retrospektivě a zpytování svého svědomí musím uznat, že kniha nedosahuje takových kvalit, aby si zasloužila hvězdu celou. Především hlavní postava je na jednu stranu náctiletý hormony nabitý pytel na pořádnou facku, na druhou stranu jsem v jejich myšlenkách zaznamenala jakýsi posun, vývoj, chcete-li, což u YA knih opravdu nebývá zvykem. Bohužel, ten posun se dostavil až skoro na samotném konci knihy.
Další paradox na téhle knize je, že je zde absence milostného trojúhelníku. Co už typické pro YA knihy je, jsou problémy s rodiči nebo jejich absence. Co mi zde trošku nešlo k sobě byla skutečnost, že autorka tak nějak proplouvala mezi náctiletým a dospělým. Čímž ve mě nevzbuzovala důvěru. A ten přehršel sexuálních (ech?) scén, tak nějak se mi chtělo smát. Člověk netušil, jestli ještě čte YA nebo nějaký erotický román pro ženy.
Nejsem z knihy "odvařená", ani mi nepřijde nijak "cool", takže asi proto vypadá moje hodnocení jak vypadá.

lucie3944
lucie3944
09.06.2021 3 z 5

Občas divný překlad, občas byla slečna na facku, občas mi jí bylo líto. Ale už dávno nejsem ve věku -náct, tudíž to vidím jinýma očima. A protože jsem taky byla takovou Otkou, dokázala jsem pochopit ten pocit, že všichni kolem jsou hezčí, oblíbenější, úspěšnější... Jen si vždycky říkám, jak ty slečny, které byly (a nebyly) na střední královny, dopadají potom ve svém dalším životě.

Ewilka
Ewilka
03.05.2021 3 z 5

Otka v sobě spojuje snad všechny klišé young adult literatury, která ovšem v tomto případě úplně nefungují.

Amy05
Amy05
15.04.2021 3 z 5

3,5⭐️/5⭐️
Takže, kde začít, knížku jsem přečetla na 1 zátah, jelikož byla mega čtivá. Co se tyče postavy, tak byly fajn, ale nějak moc jsem si je neoblíbila. Ohledně hlavní hrdinky, s ni jsem ve většině jejich názorů neshodovala. Děj nebyl nějak originální, takže mě v příběhu nic nepřekvapilo. Podle mě problémy s Biančinou matkou, tam byly úplně zbytečné a v příběhu mi akorát zavazely. Už podle anotace můžete zjistit, že se v této knížce budou nacházet sexuální scény, no..., tak ty byly taky něco, byly hodně popisované (sice ne jako v Afteru, ale tak). Existuje taky film, který za mě fakt ne, je tak 6 horší než knížka. Celkově vám knížku mužů doporučit, ale nečekejte od ní nějakou bombu, protože stejnak všichni víme, jak to skončí.

Efeméra
Efeméra
24.02.2021 4 z 5

Měla jsem chuť na něco oddechového a romantického, a tak jsem konečně sáhla po Otce, které jsem se nějakou dobu vyhýbala, než jsem na ni narazila v Levných knihách. A dostala jsem, co jsem chtěla! Nutno říct, že hlavní hrdinka je přesný opak mě - je cynická, extrovertní a řeší problémy hodně po svém. Některé situace mi připadaly zvláštní a nereálné. Nevěděla jsem, jestli opravdu nedávají smysl, nebo se tak v sedmnácti lidi prostě chovají :D Bianca to doma nemá lehké, což knížce dodává na zajímavosti, ale žádné vážnější contemporary určitě nečekejte. Hlavní hrdinka přistupovala k umírajícímu vztahu svých rodičů s lehkostí, která by pro mě v její situaci byla nemyslitelná, ale na druhou stranu je to inspirativní. Nebýt tolik ublížený a vidět věci s nadhledem. Jen mi připadalo, jako by Bianca docela nadržovala tomu nesprávnému rodiči, což mě trošičku štvalo. Co se týče romantiky, kamarádství s výhodami jde úplně mimo mě (proto jsem se knížce původně i vyhýbala), ale celou dobu jsem se nemohla dočkat, až se do toho zamotají city. Nebylo to dokonalé, ale po zavření knížky jsem chtěla číst dál, a to asi mluví za všechno.

petusska01
petusska01
12.02.2021 2 z 5

Celkom som bola príjemne prekvapená. Nevedela som sa síce vžiť ani do jednej z postáv, ale koniec koncov boli mi celkom sympatické. Príbeh nebol z najlepších, ani nebol nejako hlboký, skôr predvídateľný, pre mladšie ročníky určite vhodnejší.

nikikostadinova
nikikostadinova
17.01.2021 3 z 5

Bianca....je hodně jiná než já a snažila jsem se, aby to nemělo vliv na hodnocení knihy. Ale YA zkrátka asi nebude žánr pro mě (obecně asi žánrové knihy nebudou můj šálek čaje). Zkrátka čtivé, ale jinak plytké, předvídatelné a některé situace mi nedávaly smysl.....a zbytečné nepotřebné detaily.
- PS: Bianca za mě totálně nesympatická (a prohlášením, že nemá ráda živou hudbu náš "čtenářský vztah" pohřbila definitivně) a Wesly - takhle arogantního člověka bych od svého prahu hnala hodně daleko, za mě hrozně nepříjemná postava.

Evicka0011
Evicka0011
04.01.2021

mnam, mooooooooooooooooooooooc se mi libila snedla jsem ji za par minut

Cress
Cress
14.12.2020 4 z 5

Hodně předvídatelný příběh. Ze začátku se mi vztah mezi Biancou a Wesleym moc nelíbil, ale když se mezi nimi začnou vyvíjet nějaké city, začíná to být opravdu skvělé. Kniha je hodně jiná než film a obojí je skvělé. Prostě oddechová, feel good kniha.

Štítky knihy

přátelství zfilmováno rodinné vztahy střední škola pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Kody Keplinger
americká, 1991
2015  77%Otka: Ošklivá tlustá kamarádka
2020  60%Bolo to úplne inak

Kniha Otka: Ošklivá tlustá kamarádka je v

Právě čtených5x
Přečtených577x
Čtenářské výzvě87x
Doporučených28x
Knihotéce158x
Chystám se číst184x
Chci si koupit60x
dalších seznamech7x