Otevřte, to jsem já

Otevřte, to jsem já https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33654/bmid_otevrte-to-jsem-ja-33654.jpg 5 8 1

Výbor z Bretonových básní je vůbec první knižní prezentací Bretona-básníka v češtině. Tento obsáhlý výbor zahrnuje básně ze slavných sbírek dvacátých a třicátých let Zemský svit, Revolver s bílými vlasy a Vzduch země, básnická pásma z let čtyřicátých, texty vydané až po autorově smrti a odhalující dosud opomíjené aspekty básníkova psaní a vidění, ale rovněž i texty juvenilní – mallarméovské, rimbaudovské nebo dadaistické. Knihu doprovází rozsáhlý poznámkový aparát a studie o autorovi, vše z pera překladatele Petra Krále.... celý text

Poezie
Vydáno: , Spolek Analogon (Sdružení Analogonu)
Originální název:

Les Œuvres complètes, volume I–III, Manifeste du surréalisme, Martinique


více info...

Přidat komentář

HTO
28.07.2012 5 z 5

Není neuvěřitelné, že jsme až do této publikace neměli u nás, v jedné ze zemí surrealismu zaslíbených, výbor z básní Andrého Bretona? Skvělý Petr Král to napravil. Přes 150 stran poezie, 20 stran poznámek k básním a čtyřicetistránkový doslov, který je, jak je u Petra neměnným zvykem, nesmírně zasvěcený, inspirující a prostě skvělý. Osobní bonus: mám v knize věnování, které je nejen pro mne, ale i pro mou „faunu a floru"! Pokud máte rádi pavouky, podívejte se na jednu krásku z mé fauny v profilu.

Lákadlo k průzkumu a práci (spíše než tradiční slovo výpisek): „...náhlé sblížení (nebo ,krátké spojení') různých skutečností, které fascinovalo Bretona: místo trvalých pout mezi jevy krátký záblesk, místo soustavného průzkumu souvztažností „zázrak" prchavé iluminace. „Zpívám o jedinečném světle shody okolností“, tento verš ze Vzduchu vody (...) je také klíčovou bretonovskou devizou.

Podstatnou vlastností – i silou – Bretonových básnických průzkumů je zkrátka jejich nezavršenost, básníkovo snění k nám vysílá znamení právě tím, jak roztržitě svět zkoumá. Působivým vyzváním na cestu je u něj už nečekaný průhled napříč skutečností a apelativní tón jistých vět příbuzných těm magickým pokynům (Rimbaudovo „Jak spásný je vítr!"), které vybídly k cestě jeho; dřív, než vykreslí obrysy návratných témat a symbolů, jsou Bretonovy básnické sondy jen trhliny v okolním vzduchu a v navyklém chápání věcí. Často jsou to dokonce jen jakési „falešné starty", opakované rozjezdy končící pouhým překročením prahu. Signály, které básník v odpověď na své sondy dostává – ze světa i z hloubi vlastní imaginace – se v básni hromadí jako výbava na cestu a jako nástroje příštího objevu, podstatného nálezu nebo magické operace, jejž přitom pouze ohlašují. Tvoří ostatně dost disparátní snůšku údajů bez zjevného propojení (...). V prolukách „bílých míst" mezi jednotlivými evokacemi však jako by jejich vzájemný vztah – a s ním i skryté sdělení – měl co chvíli vyvstat, mezery se hloubí očekáváním smyslu, v němž se zdá spočívat i podstata Bretonova poselství."

Štítky knihy

surrealismus

Autorovy další knížky

André Breton
francouzská, 1896 - 1966
1935  76%Nadja
2014  85%Magnetická pole
2005  79%Manifesty surrealismu
1996  85%Šílená láska
1934  80%Spojité nádoby

Kniha Otevřte, to jsem já je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x