Otevřete dveře Kristu dokořán

Otevřete dveře Kristu dokořán https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145048/mid_otevrete-dvere-kristu-dokoran-nzM-145048.png 2 1 1

Stojím u dveří a klepu... a čekám, jestli mi někdo otevře, dovolí mi vstoupit a přijme mě, abych jej mohl obdarovat tím, co mám a co jsem. Asi každý z nás si tuto situaci dokáže zcela živě představit, protože ji ve svém životě již několikrát zažil. Stojím u dveří a klepu... a čekám, jestli mi otevřeš a dovolíš mi vstoupit, člověče. Ano, stejně jako my klepeme a čekáme u dveří někoho, klepe a čeká u dveří našeho srdce Kristus, Bůh. Čeká se stejným napětím a očekáváním. Čeká a těší se, že se dveře otevřou, a On bude moci vstoupit a obdarovat, naplnit lidské srdce Pokojem, Světlem a Láskou.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Paulínky
Originální název:

Otwórzcie drzwi Chrystusowi


více info...

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
09.01.2017 2 z 5

Potřebujete "výchovných pár facek"? Tato kniha je jejich literárním ekvivalentem.
Přijímám všechny výtky čtenářů, kteří si jí cení. Ano, byla jsem málo vstřícná, nesedla mi do nálady, ano, potrefená kejhalka, ozývá se špatné svědomí, ano, začátečnice, bojí se o sebe, ano, ano, ano.
Ale myslím na své známé, na ty citlivé a sebekritické, na ty, kdo se otřepávají z šílených představ o Bohu, na ty, které drtí velké neštěstí... a doufám, že se této knize vyhnou. Suverénní a necitlivá věc, zejména ve své první části.

Vzbudila ve mně dojem, že Boží jednání v životě člověka musí být jedna rána za druhou, než nás konečně donutí vyslovit tu správnou odpověď. Jako by nebylo žádné možnosti dorozumění mezi Bohem a mnou, žádné "stvořena k Tvému obrazu", dokud nebudu zdecimována a za vlasy dotažena do sféry, kde konečně začnu poslouchat.
Kolik mi toho chybělo... Že láska je vždy první, ona je tím, co činí utrpení smysluplným a plodným. Že Bůh dokáže působit v duši člověka něžně, bez pocitu cizoty, znásilnění. "BLÍZKO tebe je to slovo". Že dokáže uchvátit srdce, vyvolat nadpozemskou radost, nadchnout pro vzdálené obzory a táhnout naději vždy o kousek dál, při setkání s krásou a dobrem probudit touhu, která se dožaduje jeho samého a neváhá platit vysokou cenu. Že pokora nerovná se chudoba prožitá v krajně neútěšné životní situaci (někdy neštěstí zatvrdí srdce!) - pokora může růst i z vnímání přemíry obdarování, přílišné lásky, z úžasu nad skutečnostmi závratné ceny, které nekonečně přesahují mou (ne)schopnost docenit je, nezničit, adekvátně odpovědět.

Měla bych ještě další výhrady, ale nezapírám, že jsem v knize našla podněty, které mi budou opravdu k užitku. Snad kdybych s autorem mluvila tváří v tvář, kdybych před sebou viděla zamilovanou duši, dopadlo by naše setkání lépe. Teď večer jsem si přečetla část papežova kázání z dnešní ranní bohoslužby a dalo mi v kostce totéž co tato kniha, jazykem, který neodrazuje, ale přitahuje.

Štítky knihy

chudoba, bída Bůh a člověk duchovní život křesťanský život vnitřní konverze

Autorovy další knížky

Slawomir Biela
polská, 1956
2005  0%Bůh sám stačí
2007  100%Stojím u tvých dveří a klepu
2006  40%Otevřete dveře Kristu dokořán
2004  0%Svěřit se lásce

Kniha Otevřete dveře Kristu dokořán je v

Přečtených2x