Moudrost otce Browna

Moudrost otce Browna https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52864/bmid_moudrost-otce-browna-pEU-52864.jpeg 5 16 3

Otec Brown série

< 2. díl >

Dvanáct spletitých případů vyšetřuje otec Brown, kněz sice od pohledu nenápadný, ale o to mazanější a fikanější.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

The Wisdom of Father Brown , 1914


více info...

Přidat komentář

Sandik
18.04.2019 4 z 5

Většinu povídek v knize už jsem četl v různých výborech, takže to vlastně nebylo příliš překvapivé čtení. Oproti první knize povídek, Nevinnosti otce Browna, je v této knize méně katolické apologetiky a více "anglické detektivky". Stejně jako v první knize, i v této jsou jednotlivé příběhy naprosto nepravděpodobné a jejich luštění připomíná spíše řešení křížovky než reálné detektivní pátrání. A nutno říci, že Chesterton je v tomto žánru zcela nedostižný. Kniha opět překypuje řadou s lehkostí načrtaných zápletek, které překvapují svou naprostou nepravděpodobností. A právě proto je máme všichni rádi. Pro tu lehkost a fantasii... Celkový dojem: 80%

Chesterton
10.02.2018 5 z 5

V těchto detektivkách se odreagovávám od detektivek Dominika Dána:) moudrost, vtip a laskavost mého TOP spisovatele mě vždy dokáže postavit na nohy:)) Televizní seriál, který ještě nedávno probíhala na ČT neměl chybu!!


Plútarchos
14.08.2015 3 z 5

Otec Brown, ve svém černém širokém kněžském klobouku a neodmyslitelným, stejně černým deštníkem, pozoruje, dedukuje, kombinuje a řeší komické i kriminální záhady a případy. Nejedná se ani tak o detektivní případy, jako spíše o psychologickou studii myšlenek a dvojakého výkladu zjevných skutečností. Otec Brown má zvláštní schopnost vcítit se a porozumět motivům jednání a lidským srdcím. Tak vždycky dokáže odhalit skutečnou podstatu věcí, skutků a vynést řešení. S humorem a lidskostí řeší vážné i lehkovážné případy, u kterých se objeví... Nepřítomnost pana Smithe, Duel doktora Hirsche, Chyba přístroje, Salát plukovníka Craye patří mezi ty povedenější povídky. Některé další na mě působily trochu ztřeštěně, překombinovaně, nerealisticky nebo vyumělkovaně.
"Soudce se znovu opřel s takřka veselým výrazem, ve kterém bylo těžké oddělit cynismus od obdivu. "A můžete nám říci," otázal se, "proč byste měl rozpoznat svou vlastní postavu v zrcadle vy, když ji nepoznají dva takoví slavní muži?" Otec Brown zamžikal ještě bolestněji než předtím a pak zakoktal: "To opravdu nevím, pane; leda by to bylo tím, že se do zrcadla tak často nedívám."