Otcové-dcery, matky-synové

Otcové-dcery, matky-synové https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50947/otcove-dcery-matky-synove-50947.jpg 4 25 5

Podtitul: "Práce s rodičovskými komplexy jako cesta k vlastní identitě" Otcovský a mateřský komplex představují reakci, kterou rozvine každý člověk vůči svým rodičům, tak jak je ve svém dětství prožíval. Tyto rodičovské komplexy pak mohou ve své pozitivní i negativní podobě ovlivňovat, popř. znesnadňovat další psychický vývoj člověka směrem k jeho vlastní identitě, a v "křížové" podobě mateřského komplexu u muže a otcovského komplexu u ženy výrazně ovlivňovat jeho budoucí partnerský život. Verena Kast ve své dnes již klasické knize k tomuto centrálnímu tématu psychického růstu člověka ukazuje, jak lze v terapeutické práci i v úsilí o vlastní psychický růst vliv těchto komplexů rozvolnit, a uvolnit tak přístup k širším životním možnostem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Rodina

Vydáno: , Portál
Originální název:

Vater-Töchter Mutter-Söhne: Wege zur eigenen Identität aus Vater- und Mutterkomplexen


více info...

Přidat komentář

NessaLuna
19.12.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha s mnoha důležitými myšlenkami. Skvěle zpracované téma přístupné i laickým čtenářům, kteří se k psychologii jinak nedostali. Určitě doporučuji všem. Publikace je rozhodně obohacující pro obě strany. Je však poměrně stručná, neboť se v každé kapitole poměrně upozaďuje vliv druhého rodiče, aby ten první zvlášť vynikl, což je samozřejmé, když se jedná o takový obecný úvod k rodičovským komplexům. Zajímavé jsou i případy klientů z terapií.

knižní_Káťa
26.03.2023 4 z 5

Moje první kniha, která se výhradně věnuje tématu rodičovských komplexů. Z počatku jsem měla trochu obavy, zda jí dočtu, ale záhy mě velmi chytla a dočetla jsem jí rychle. Rozhodně není vyčerpávající, neboť na to, že na pouhých 160 stranách autorka popisuje velmi komplexní a složité téma, je kniha srozumitelná a přijemně "zhutnělá". I proto musí čtenář počitat s tím, že obsah i konkrétní přiklady, které knihu doprovází, jsou velmi zjednodušené a tedy nevšeobjímající. Mě rozhodně kniha pomohla zajímat se o rodičovské komplexy i dále.


Shindo
03.01.2020 3 z 5

Z knihy som mal zmiešané pocity a dlho som uvažoval nad konečným hodnotením.

Na jednej strane som zistil, že hoci má jungiánska psychológia niečo do seba, spôsob, akým nasledovníci starého Carla G. vnímajú svet a psychiku ako celok proste nie je pre mňa (a to asi ani analytická psychoterapia ako taká).

Na druhej strane, to, čo autorka tvrdila a uvádzala na príkladoch (hoci , ako si sama priznala výrazne jednostranných, t.j. s prevažujúcim komplexom len od jedného rodiča - modelových, dá sa povedať) mi dalo možnosť pozrieť sa na vývoj a cestu človeka z inej perspektívy. Rodičia a ich vzťah s nami na nás holt majú vplyv, či chceme, či nie.
Existuje vôbec človek bez rodičovského komplexu?

Samozrejme nesmel chýbať jungiánsky výklad rozprávok, prekvapilo aj vysvetlenie jednej z foriem otcovského komplexu na živote Franza Kafku.

Damato
09.04.2018 3 z 5

Byla jsem ( pořád vlastně jsem ) dcerou svého otce, mám tu kliku, že jsem ( a už navěky věků zůstanu ) matkou dvou nejúžasnějších chlapů, které tahle Země kdy viděla ( komplex všech matek na světe? ) a až tak si nemyslím, že bych pro pochopení našich rodinných vztahů potřebovala někoho jiného než naši rodinu. Určitě jsem ze své původní rodiny přinesla rozličné nešvary, které si i moje děti berou do dalšího života a určitě by se jim bez nich žilo snadněji . Proto ne zcela s touto knihou souhlasím. V něčem se určitě pozná každý a po dočtení mě napadlo jej jediné ( a možná se to až tak k tématu nevztahuje)- "Kdo jsi bez viny...atd" a konec tohoto citátu známe přeci

ZiPur
25.08.2017 5 z 5

Hutná, pravdivá a podnětná kniha.