Otazníky nad hroby

Otazníky nad hroby https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11745/otazniky-nad-hroby-11745.jpg 4 113 17

Kniha oblíbeného autora, která pojednává o některých otázkách, případně i záhadách souvisejících s určitými historickými událostmi zejména světových dějin (hlavně nevysvětlená úmrtí). Jde o smrt Gaia Julia Caesara, ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista; z českých dějin autor vykládá svým způsobem záhadu úmrtí Ladislava Pohrobka a v souvislosti s tím se věnuje i osobnosti Jiřího z Poděbrad. Dále se zabývá stále populárním Drakulou, stejně jako záhadou "muže se železnou (hedvábnou) maskou", který zemřel v Bastille. Závěrečné kapitoly jsou věnovány smrti Napoleona Bonaparta na ostrově sv. Heleny (r. 1821), dále atentátu na amerického prezidenta Lincolna a konečně na závěr smrti legendárního Rasputina.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
17.09.2023 5 z 5

Otazníky nad hroby jsou záhadologickou knihou, zabývající se exponovanými osobnostmi, jejichž smrt skrývá nějaké tajemství. Autor si nedává za cíl tyto záhady vyřešit, ale předkládá ty nejpravděpodobnější varianty. Četl jsem první vydání, které neobsahuje kapitolu s názvem Ochránce císařských lamp, která pojednává o G. J. Rasputinovi. To je škoda, protože bych si ji rád přečetl a v budoucnu se po ní poohlédnu. Z osmi zajímavých částí se mi nejvíce líbila asi ta o králi Holci, který je spíše znám jako Ladislav Pohrobek a současně i o Jiříku z Poděbrad. Kniha by mohla mít klidně nekonečně dalších pokračování, protože záhadných úmrtí je v historii plno. Já bych třeba uvítal kapitolu věnovanou Rudolfu Hessovi. Nespáchal sebevraždu, nebo nebyl snad ve vězení ve Špandavě zavražděn Hessův dvojník? Nebo třeba Reinhardu Heydrichovi. Nepomohl snad do germánské Valhaly zastupujícímu říšskému protektoru, pomocí svého osobního lékaře, jeho šéf Heinrich Himmler? No ona ani smrt samotného Ludvíka Součka také není bez nějakého toho otazníku. Jak jsem uvedl na začátku. Kniha si nedává za cíl nastolené otázky vyřešit, ono to u některých historických postav asi ani nejde. Dám příklad ze současnosti. Zemřel skutečně Jevgenij Prigožin v sestřeleném letadle, nebo je někde uklizený? Jediný nedostatek této publikace vidím v absenci ilustrací, sem by se hodily. Otazníky nad hroby doporučuji čtenářům, kteří si na čtení udělají čas a rádi se přehrabují a rochní v minulosti, protože je to čtení poutavé a detektivní.
Citace z kapitoly Dobře utajený Jago: O Billym Kidovi, bezohledném lumpovi a násilníkovi, zachoval americký mýtus zvěst, připisující mu takřka démonický půvab a ďábelskou neodolatelnost. Jediný zachovaný snímek ukazuje však Billyho Kida jako křupana s tak idiotským výrazem, že by se průměrný obecní blb proti němu vyjímal jako antická plastika mudrce...

Romcajs
22.08.2023 3 z 5

Začátek o Caesarovi a Kristovi bylo číst tak trošku utrpení, protože v dějinách nejsem moc zběhlý a v dějích a osobách jsem se tak trošku ztrácel. V druhé polovině knihy jsou kapitoly čtivější a pro mě zajímavější ( Napoleon, Kennedy - asi nejzajímavější).


Pytlík
17.06.2023 3 z 5

Kniha působí bezesporu fundovaně. U Ježíše jsem měl deprese z toho, že za a) jak se v tom vůbec někdo může vyznat? a za b) to muselo dát tolik hodin práce, stojí to skutečně za to? Pak mám stejný pocit jako kolega JSmerda, člověk prostě neví, jestli Souček používá skutečné zdroje, nebo si zkrátka mnohé vymyslel. Má mu člověk věřit, že prohrabal nějaké francouzské archivy a v originálech tam našel nějaké lékařské zprávy ohledně Muže s maskou? A mnohé věci neví ani gůgl, třeba ty konspirace ohledně Lincolnovy smrti. Jen jestli Souček nespoléhal, že v jeho době něco jako gůgl není, čtenáři v socialistickém bloku mají ještě navíc omezený přístup ke zdrojům, a tak fantazíroval po libosti. Ale musím ho pochválit, v tomto díle se téměř nevyskytují jeho proslulé součkovské rozvinuté věty přes pět řádků se slovesem někde uprostřed či až na konci, takže se to dobře čte.

darbujan8924
20.04.2023 4 z 5

Knížka je bezesporu zajímavá.
Jen u smrti Ježíše jsem se ztrácel. Docela těžké čtení ,ale pro filozofa nebo teologa asi jednohubka.
Jinak knížka ,mluvím za sebe ,se četla pěkně a dozvěděl jsem se docela nové a zajímavé věci o Caesarovi , Jiřím z Poděbrad a o dalších známých historických osobností .

JSmerda
01.05.2022 4 z 5

Kniha byla zajímavá a Ludvík Souček předkládá čtenáři spoustou nových faktů a postřehů ze života některých historických osobností, resp. z jejich skonů. Problém však je, že autor byl známý mystifikátor. Přestože je asi kniha míněna se vší vážností (?) a vypracována s vědeckým zaujetím, tak se nemohu zbavit dojmu, že si ze mě Ludvík Souček utahuje. Možná i to je důvod, proč knihu za života nikdy nevydal.
Z jednotlivých kapitol byla nejzajímavější chronologie smrti Ježíše Krista. Naopak slabý Rasputinův skon byl asi vložen jen jako úlitba tehdejším cenzorům.

Barbanka
06.01.2021

Knížka je určitě zajímavá, ale je v ní použito příliš cizích slov, kterým jsem vůbec nerozuměla. Zatím odloženo, nedočteno, ale ještě se k ní jistě vrátím

Stanas513
21.12.2020 3 z 5

Tak jsem právě horko těžko dočetla knihu, kterou jsem mohla použít do Výzvy 2021. Dříve mě takovéhle věci bavily, ale poslední dobou mám raději thrillery a romány, které mají děj. Konspirační teorie jsou zajímavé a nutí k zamyšlení, ale není jednoznačně dáno, co je skutečnost a co otevřená otázka.

Sklíčko
20.03.2020 5 z 5

Zaujalo mě to, hezky zpracované a čtivé. Pro mě spoustu nových poznatků.

igor6519
20.11.2018 4 z 5

Spolu so "slepými vtákmi" akási esencia Součka. V tomto prípade zaujímavé historické udalosti a zároveň schopnosť vyvodiť závery, ktoré zaujmú, hoci určite nejde o klasickú historickú literatúru.

jaroslav4590
21.11.2017 5 z 5

perfektne napisana kniha plna faktov a zaujimaveho citania

Ikkju
09.10.2016

Historie mi není moc blízká, ale tuhle knížku mám rád, jednak pro to zvláštní součkovské hledání pravdy (všechno je jinak), jednak jako zásobník zajímavých faktů, ikdyž některé už jsou jistě od doby vydání zastaralé. Už jsme nad knížkou ale strávili pár večerů, stačí když ženě přečtu větu (muž s hedvábnou maskou), a ona mi to dokáže srozumitlně zařadit do mých chatrných základů dějepisu...

Teď jsem dostal úkol od kluků jehovovo, co tu před pár minutami kukali přes plot s koánem, zda byl Ježíš skutečně historická osobnost - už podle úvodu je mi jasné, že to Souček v žádném případě nepopírá (to by byla větší prča, ale co už), ale věřím, že mi dá dost argumentačního střeliva (beru to jako srandu, aby se kluci jehovovo i já trochu pobavili a ideálně i pocvičili v agrumentaci) na příští návštěvu...

Terva
09.06.2015 5 z 5

Devět příběhů na téma úmrtí známých i méně neznámých osobností. Svižné, tajuplné a záhadné.

kannibal28
01.02.2015 4 z 5

výborná kniha až na to zbytočné rozprávanie o postave krista ktorá nikdy neexistovala zam mohol dať nejakuinú postavu ale inak bol to pán spisobatel

wooloong
25.12.2014 5 z 5

Právě se mi díky mým pěti hvězdám podařilo změnit barvu hodnocení z modré na červenou, kterou si tahle knížka určitě zaslouží. I když třeba záhada smrti Ladislava Pohrobka už byla odhalena, má i tahle kapitola svůj význam. Jednak tím, že Souček správně určil, že příčinou smrti byla akutní smrtelná nemoc, a jednak plamennou obhajobou neviny Jiříka z Poděbrad.

ThomasMore
16.12.2014 5 z 5

Vlastním tu knihu opravdu řadu let. Vracím se k ní často tehdy, když si chci počíst. Ludvík Souček byl podle mne geniální. Podobné knihy vydávané nyní jsou proti ní jen matoucí bláboly.

Pavelpi
16.03.2013 4 z 5

Zajímavostí jsou pikantní historky ze soukromí osobností,které se normálně neuvádí.Je možné namítnout ,že informace např.o potenci osobnosti nebo počtu milenek nepatří do tohoto žánru.Myslím si naopak,že tyto vložky pobaví a také přitáhnou čtenáře a donutí ho,aby knihu přečetl celou.

Clevo
10.01.2013 3 z 5

Ludvík Souček je jako český Däniken, akorát lepší. Jeho vývody zní poměrně fundovaně. Snaží se podložit svoje úvahy historickými reáliemi, s řešením záhady nám zároveň ozřejmuje poměry doby, ve které společnost žila.