Otázka významu

Otázka významu https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71266/otazka-vyznamu-71266.jpg 4 7 3

Kniha představuje čtenářům vývoj analytické filosofie jazyka spíše jako střetávání teoretických projektů než jako střídání doktrín. Objasňuje jejich aspirace, nechává zaznít jejich argumenty a uvádí je do vzájemné polemické konfrontace, do níž přispívá vlastní kritickou analýzou. Tematický záběr knihy je pozoruhodný: vyložit se skutečným porozuměním tak různorodou látku, jakou představují Fregeho sémantické distinkce, Griceova intencionální sémantika, Davidsonův program v teorii významu nebo teorie řečových aktů, je v našich podmínkách ojedinělý výkon, za nímž je patrná rozsáhlá badatelská práce i pedagogická zkušenost. Výklad je systematický, ale ne manipulativní; je srozumitelný, ale ne za cenu didaktických zjednodušení, nýbrž zásluhou důkladnosti a explicitnosti autorových formulací. Kniha významně obohatí bázi, na níž se utváří české analytické filosofické myšlení a nalezne mnohostranné uplatnění ve výuce filosofie.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Togga
více info...

Přidat komentář

Nerevanin
01.01.2019 3 z 5

Kniha je napsána poměrně přístupným jazykem a způsobem, který dovoluje většinu představovaných teorií, modelů a konceptů pochopit. Nicméně tato kniha se rozhodně nedá považovat za vhodnou pro uvedení do problematiky analytické filozofie, neboť je, jak název vypovídá, zaměřená především na otázku významu. Z toho důvodu jsou podané informace omezeny zejména na toto a opomíjí jiné oblasti analytické filozofie. Jednotliví filozofové a jejich díla jsou představeni dosti chaoticky. Knihu nedoporučuji nikomu, kdo o analytické filozifii nic neví, neboť některé termíny nebo schémata nejsou vůbec vysvětleny.

PMR
16.11.2016 3 z 5

Vzhledem k tomu, že význam není čistě jazyková kategorie, tak titul knihy může být pro někoho trochu zavádějící (zvlášť, když ho nedočte do konce): kniha pojednává hlavně o jazyku a speciálně o referování v jazyku. Mně osobně se zdá problematika značně speciální.

Popravdě řečeno mi trochu připadá, jako by se skupina filosofů rozhodla jednoho dne unudit všechny ostatní k smrti :-)


lord.blackthorn
01.10.2016

Průvodce analytickou filosofiíí jazyka dvacátého století. Frege, Davidson a další. Jednotlivé myšlenky lze snadno sledovat a dávat do kontextu s konkurujícími názory.

Kniha Otázka významu je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chci si koupit1x