Zahrádka smrti

Zahrádka smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26929/zahradka-smrti-26929.jpg 5 43 11

Ota Fink série

< 14. díl >

Je harakiri únosný způsob sebevraždy, byť je sebevrah znám pod přezdívkou Samuraj? Je to snad přijatelnější způsob smrti než utonout se závažím na noze jako málem Edmond Dantés? Ti dva pánové o tom mezi sebou možná diskutovali, ale jak s tím souvisí vrchol Matterhornu a tajemný Japonec Hajaši Kurošiva? A opuštěná svůdná Janina bojující sama z gangem zloduchů, kteří jí chtějí vyrvat jakési záhadné tajemství … A podivná japonská zahrádka na Císařském ostrově, k níž se víže dávný příběh, mlčí.... celý text

Chesterton
Chesterton
10.07.2023 5 z 5

Pomyslný vrchol alias Matterhorn Finkovek? Jednen z nejvyzrálejších příběhů a nejvypsanější lehkohumorné pero? Taky trochu retrospektivy, která mi s přibývajícími díly vždy potěší.
Krom toho byl pro mě opět pohlazením po duši Otův skromný příspěvek k Dějinám národa skakeckýho! Na Skalce jsem totiž s chutí začala bydlet asi 10 let po Otovi a ještě chodila volat do stejných budek :o)

"Vždycky když do tý boudičky v Olešský ulici lezu, abych vytočil číslo...vzpomínám si, co tu bejvalo někdy v šestatřicátým roce, kdy jsme se přistěhovali. Jediná telefonní budka byla v Uhříněveský, skoro až u křižovatky s širokánskou a pustou ulicí Na padesátém, která vlastně vedla a ještě pořád vede odnikud nikam. V Olešský, naproti místu, kde až po válce postavili tenhle dru- hej skaleckej automat, měl trafiku pan Baša a hned vedle směrem do Kralovický ulice stála prkenná, zeleně natřená bouda, ve který si jistej pan Klomínek s ortopedickou bo- tou zrichtoval hokynářství."

Co do tématu - ještě, že tam byla Hacapajda, co ušil táta, kterýho zabásli za vraždu, protože to bylo trochu nahořklé. A taky Ota, co ani s přibývajícím věkem neztrácí rytířskou čest. . .
Výborné.
7/7

mol378
mol378
18.05.2023 5 z 5

Dobrodružné! Marlowe Fink ze Solidarity tentokrát na mém oblíbeném Císařském ostrově mezi vodami, pražská galérka, jíž zákon šlape na perka, a samuraj i s gejšou. Výborné! Moc pěkný komentář od mi-380 pode mnou vystihuje moji náladu a pocit z tehdejší doby i tohoto dílu přesně. Zdá se jen, že lidi tenkrát měli spoustu času? Číst to je čiré potěšení.


mi-380
mi-380
30.11.2022 4 z 5

Tenhle amatérský detektiv je naprosto originální. S ukecaným, stále zvídavým soustružníkem s dobrým srdcem Otou/Biggles/Fanfánem Finkem absolvujeme další osvěžující bloumání Prahou začátku šedesátých let. Případ je to smutný, ale život se zdá v porovnání s dnešní rychlou dobou jednoduchý a nekomplikovaný, skoro až idylický. Na každém rohu hospoda nebo bufet s věrnými štamgasty, zahrádkářské kolonie, pivo za korunu čtyřicet, telefonní budky, lístek na tramvaj za šedesát haléřů, výplaty patnáct stovek, minimální rozdíly mezi chudými a bohatými (Churchill označoval socialismus za spravedlivě rozdělenou bídu, na rozdíl od kapitalismu, tomu říkal nespravedlivě rozdělené bohatství). Soustružník si dělá poskoka z doktora práv a svým bystrým mozkem klopotně, a tu a tam s naivním zápalem, řeší starou záhadu. Autor vytvořil nejen originální postavu, ale i jeho styl a humor je zcela specifický, navíc jde vždy o skvělý popis doby a města z pozice mladého outsidera, který s tehdejším režimem nemá velké problémy, je k němu jen lehce kritický a díky proletářské rodině ho víceméně respektuje.
85 % (zatím 36 hodnotících s průměrem 91 %).

Určitě ho našli tady vevnitř, zašeptala holka House, sotva jsem domluvil. A protože nebylo zamčíno, hrnula se dovnitř jak velká voda, a že prej honem a na co čekám, za chvilku se setmí a už tam neuvidíme nic, i kdybysme vyškrtali všecky sirky, proč jsme si sakra nevzali baterky, a já připustil, že snad čtyři oči uviděj víc.
Byl to omyl tam by bejval víc neviděl ani Bystrozrakej se světlometem a mikroskopem. Jestli tam totiž někdy něco zajímavýho bylo, tak teď už tam nebylo ani to nezajímavý. Jako by sem z okolí postupně vlez kdekdo, ti slušnější možná až nakonec

Benny215
Benny215
12.06.2022 1 z 5

No bohužel tohle už příště ne, pro mě 200 stran utrpení, hodně naivní záležitost ale proti gustu....

Luigi1
Luigi1
06.03.2022 4 z 5

Ota Fink opět nezklamal.

kolacky
kolacky
02.03.2022 5 z 5

"Deburizace je způsob, jak utratit bůra. Bůr je padesát šoufků. Když si k tomu uvědomíte, že dva bůry jsou pětka, která platí deset kaček, musí vám bejt jasný, že naše měna si ve složitosti nijak nezadá s anglickou."

milary
milary
04.01.2022 5 z 5

Asi bych se nechtěla z komentáře "vyvlíct" pouze citací některé z mnoha vtipných hlášek. A mimochodem si uvědomuju, že je těžké vybavit si jinou sérii, kde by se prostě v jednom každém díle nabízela taková snůška uvedeného, aby bylo nejen možné, ale dokonce obtížné vybírat...
Jenže můj pocit z tohoto dílu popsal už přede mnou ve svém komentáři Česneksmedem. Přesně; jakoby na mě jaksi studeněji fouklo, než jsem u Velinského zvyklá.
Vtipná jako vždycky. Jen, řekněme, daleko míň hravá je tahle skvělá část...

Česneksmedem
Česneksmedem
30.01.2020 5 z 5

Tak tenhle 14. díl Oty Finka byl z těch, který jsem dosud četl asi nejsmutnější. Ne, že by zde nebyly dobrý a vtipný hlášky, ale ten samotný příběh rozhodně nebyl k popukání. Asi je to dáno tím, že zde byla holčička (s panenkou Hacapajdou), její mladší bráška a jejich máma, která se těžce prodírala životem. Navíc měla jednu libůstku, která ji dostávala do průšvihů. Nebyl by to ale Ota, kdyby jí nepomohl, i když to byl: ...problém pro dvouhlavýho génia. Tu nejlepší hlášku s kozím bobkem vám neprozradím. Málem jsem si u ní pokropil spodní patro. Knihu doporučuji!

babystar
babystar
12.09.2019 5 z 5

Tentokrát s Otou poznáme další část Prahy na začátku 60. let. Seznámíme se s partou drsných zlodějů a opět nechybí i krásná ženská. Ota se opět projeví jako gentleman a ochranitel slabých žen (jen se ukáže, že ta žena nebyla tak slabá). A při tom všem objasní dvě (respektive pět) vraždy a dvě loupeže, i když pachatel asi nebude potrestán. Opět mistrně popsané nejen prostředí, ale i nejrůznější lidské charaktery.

ZbxxneK
ZbxxneK
20.05.2018 5 z 5

Další Finkovka, která zaujme a nenudí. Doporučuji k přečtení.

Keddie
Keddie
06.09.2013 5 z 5

Klasický Ota. Cpe se kam nemá a málem na to doplatí. Ale opět to dobře dopadne. Jak jinak. Tentokráte se skoro nezaplete s ženskou, protože je věrný holce House. Kidovi se podařilo krásně vykreslit atmosféru 60. let. Vřele doporučuji.

Kniha Zahrádka smrti je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce44x
Chystám se číst5x
Chci si koupit6x