Ve službách čtyř císařů

Ve službách čtyř císařů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217070/bmid_ve-sluzbach-ctyr-cisaru-217070.jpg 4 9 5

Nové dílo slovenského autora Jána Martiše navazuje samostatně na jeho románovou práci Císařský věčný voják a sleduje další životní pouť jejího hlavního hrdiny Ladislava Gabriše, legendárního strážmistra uherského husarského pluku, a jeho druha poručíka Gjura Draženoviče. Líčí jejich dobrodružné osudy od Gabrišova návratu z tureckého zajetí do haličské Žolkvy, odkud se zúčastní vojenského tažení do Belgie, kde pod vlivem Velké francouzské revoluce vzniklo protihabsburské povstání. Vojáci rakouské monarchie se tu seznamují s životem prostých lidí, který je stejně neutěšený jako život poddaných v jejich vlasti. Jako při svém prvním díle připravil se Ján Martiš i k napsání této knihy důkladným studiem odborné literatury a archívních materiálů, aby seznámil čtenáře s duchovní a politickou atmosférou Evropy na konci osmnáctého věku, století racionalismu a osvícenství, ale i četných válek mezi mocnáři a územních změn. Zvláštní pozornost věnuje revoluční Francii a Paříži, jež v té době ovlivnily celoevropský politický vývoj.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

V službách štyroch cisárov


více info...

Přidat komentář

Oplak
27.04.2022 3 z 5

Začať druhým dielom, aké typické pre mňa...

Neobyčajný príbeh rodáka z Mojtína.
Kto čaká akciou nabitú knihu, niečo v štýle Ďura Červenáka, ten bude sklamaný. Táto kniha totiž paradoxne nie je o vojne. Dokonca by som povedal, že nie je ani o Ladislavovi Gabrišovi (ktorého je tu po hriechu málo). Je o ľuďoch, ich životoch a ich osudoch.
Gabriš bol fajn. Ale priznám sa, že pre mňa bol zaujímavejší Draženović.
- "Kto je to?"
,,Husársky podporučík Draženović."
,,Čo robil v civile?"
,,Študoval teológiu."
,,Prečo nie je kňazom?"
,,Tvrdí, že ho vábia diaľky a zločin..." -

Cítiť, že za knihou je veľa práce. A predsa mi niečo chýbalo, niečo, čo by ju posunulo na päťhviezdičkové hodnotenie. Každopádne, podnetné.

A ktorým štyrom cisárom že to Gábriš slúžil? Boli to Mária Terézia, Jozef II., Leopold II. a František II.

braunerova
17.10.2019 3 z 5

Různé historky husarů Gabriše a Draženoviče střídají dějepisné kapitoly o politickém vývoji ve Francii, které s vyprávěním souvisí jen okrajově. Nechybí "povinné" odsouzení feudálního útlaku a revoluční nadšení chudých sedláků. Ke knize se už vracet nebudu a tak poputuje do knihobudky.


Hebrey
07.09.2019 4 z 5

Až na poněkud zmatené časové uspořádání je příběh velmi zajímavý a nabízí i detailnější vhled do skutečných událostí.

Garik
20.01.2018 5 z 5

Mnoho, mnoho rokov táto „zdedená“ kniha čakala v mojej knižnici, než sa mi konečne uráčilo. Ale neľutujem, pretože všetko má svoj čas a nie je vôbec isté (vlastne tomu sám neverím), či by som pred tými rokmi bol schopný pochopiť toto dielo v celej jeho hĺbke.
Stále som doslova fascinovaný tým, akým spôsobom Ján Martiš dokázal opísať mnohé dejinné udalosti prebiehajúce počas Gabrišovho života a dodnes vlastne neviem, či to bola geniálna realizácia autorského zámeru (vzhľadom k cenzúre) alebo čaro nezamýšľaného. Spomínané opisy totiž možno interpretovať dvojakým spôsobom. A to buď doslovne a v intenciách vtedajšieho ideologického výkladu dejín, alebo (pre – najmä už v dnešnej dobe – informovanejšieho čitateľa) presne naopak.
Ostáva s podivom a k ohromnej škode, že toto jedinečné dielo sa dodnes nedočkalo žiadneho ďalšieho vydania (na hanbu našich nakladateľských domov).

Badger
22.09.2016 4 z 5

Pokračování husara Gabriše po bojištích Evropy.
Opět moc hezky napsané (formou románového vyprávění příběhu strážmistra Gabriše a histrorických událostí té doby v jaké se příběh udává) tyto dvě formy se tu skvěle prolínají a tvoří dokonalý celek.
Stručně:Tímto druhým dílem se dostáváme do období francouzské revoluce.
Mistrně napsaná kniha,která se dá číst i bez prvního dílu-já však doporučuji i ten !!"Takovéto knihy by neměli být opomíjeny-jde o tak zajímavý výklad historie,že by se to možná hodilo i jako povinná četba na školách"