Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395314/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svet-Z8V-395314.jpg 4 1371 191

Dobrý voják Švejk je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších postav nejen české, ale i světové literatury. Svědčí o tom spolu s četnými vydáními doma a v zahraničí také skutečnost, že se z díla stala v pravém slova smyslu klasika, která se neustále čte a cituje. Možná bychom mohli mluvit i o součásti naší národní povahy, ať už v dobrém nebo pejorativním smyslu. Švejk, hostinský Palivec, polní kurát Katz, nadporučík Lukáš, sapér Vodička, Baloun a další postavičky nadále žijí svým životem.... celý text

Žánr:
Humor , Romány , Literatura česká

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Osudy dobrého vojáka švejka za světové války , 1923


více info...

Emik87
Emik87
13.02.2024 5 z 5

Asi moje nejmilejší knížka od českého autora. Kdysi jsem jí uměla skoro zpaměti a i dnes si spoustu dialogů a situací vybavím zcela přesně. Je až neuvěřitelné, jak se dá aplikovat i do dnešních dnů.

asakz
asakz
31.01.2024 5 z 5

Musím tedy panu Haškovi vzdát všechnu čest - napsat humoristický román, kterému se člověk i po sto letech ještě od srdce a hlasitě zasměje, to už je něco. Humorem se však přínos tohoto díla rozhodně nevyčerpává. Člověku poněkud tuhne úsměv na rtech, když si představí to zbytečné utrpení lidí za první světové války. Další skvělá kniha, která u každého trochu vnímavého a inteligentního čtenáře musí podnítit sklony k pacifismu a odpor k válce (a taky úlevu, že nemusíme žít v rakousko-uherské monarchii).

A pak to úžasné panoptikum lidových postaviček, každá trochu jiná, každá se svými jedinečnými slabostmi i přednostmi, počínaje čistými sympaťáky typu jednoročního dobrovolníka Marka či kuchaře Jurajdy, přes nějakým způsobem zhýralé ale přesto v něčem sympatické a lidské bytosti typu feldkuráta Katze či nadporučíka Lukáše až po odpudivé, i když směšné, totální tupce reprezentované především poručíkem Dubem.

Nakonec si pak nechávám samotného Švejka. Knihu jsem si pořídil vlastně pod vlivem Pjéra la Šéze, který zcela zpochybnil obvyklé pejorativní vnímání této postavy, zejména v prohlášeních typu "jsme holt národ Švejků" apod. A skutečně: nelze než konstatovat, že Švejk je postava podivuhodné vnitřní konzistence a charakteru, kterému nikterak neubírají jeho pochybné obchody se psy. Ač je označován za blba, pozornému čtenáři nemůže uniknout, že jím ve skutečnosti rozhodně není, stejně jako není zbabělcem. Co je však nejvíce pozoruhodné: Švejk postrádá jakékoliv ego, čímž se vlastně stává jakýmsi maskovaným světcem nebo ještě spíše moudrým bláznem typu Nasreddina či Enšpígla. To mu umožňuje bez ztráty cti procházet příšernou rakousko-uherskou mašinérií a za zdatné asistence prozřetelnosti, která je vždy nápomocna každému, kdo dokáže být vysoko nad věcí, bez většího úrazu prochází všemi nebezpečenstvími, trpělivě podstupuje každé dočasné nepohodlí, které se nakonec jakoby zázrakem obrací v jeho prospěch a ke vzteku těm, kteří ho nenávidí. Díky obrovské volnosti mysli, která se netočí kolem onoho "já, já, já" běžného člověka, věčně dobře naladěný Švejk (dnes by řeklo: na vysokých vibracích) nejeví žádný strach, úzkost, výčitky, ale ani soupeřivost či bezcitnost psychopata. Že tak postava Švejka byla míněna i samotným Haškem a bohužel špatně pochopena již jeho současníky, dokládá citát z jeho doslovu: "Nevím, podaří-li se mně vystihnout touto knihou, co jsem chtěl. Již okolnost, že slyšel jsem jednoho člověka nadávat druhému: 'Ty jsi blbej jako Švejk,' právě tomu nenasvědčuje."

Závěrem musím tedy konstatovat, že bych si přál, kdyby co nejvíce lidí pochopilo a uchopilo Haškovo poselství a že by bylo skvělé, pokud bychom skutečně byli národem Švejků. :-)


Dupity
Dupity
06.01.2024 5 z 5

Již před válkou jsem o této knize mluvil s naším panem okresním hejtmanem. Shodli jsme se na tom, že v ní je vše, co potřebuje člověk vědět o světě. Všimli jste si při čtení, že se za těch sto let lidi vůbec nezměnili? Dávám plný počet kytiček!

vvikingg
vvikingg
02.01.2024 5 z 5

Ke Švejkovi se vracím, dokonalá příručka na přežití i v dnešní době.....

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 4 z 5

Ale jo, byla to sranda. Občas mi ty Švejkovy povídky lezly krkem ale jinak to bylo fajn. 72%

LukasB.453
LukasB.453
12.10.2023

často je švejk naprosto nepochopen a mylně prezentován jako dobrák, lidumil a srandista, snad pro toho Hrušínského ve dvojdílném filmovém zpracování. a přitom to byl takovej zlomyslnej oportunistickej skřet, takové alter ego pana autora. k popukání to samozřejmě je, ale tak jaksi mrazivě.

Ayla767
Ayla767
19.09.2023 5 z 5

Další krásně napsané, humorné národní dílo od pana Haška.

Pamatuji si jak můj tatínek za dob dávných, donesl domů čtyři knížky. Opatroval je jako oko v hlavě a často opakovaně čítal. Jako malá jsem nerozuměla co se mu může na těchto stránkách tak líbit :-) .
Po letech a několikerém zhlédnutí filmů s nezapomenutelným Rudolfem Hrušínským, už vím :-) .
V knihovně, kterou si znovu pořizuji nesmí chybět :-) .

Nelasp
Nelasp
03.09.2023 4 z 5

Povinná četba na gymplu.... Oproti jiným tohle byla alespoň sranda...

mazlak
mazlak
15.08.2023 5 z 5

Opravdu nádherné dílo. Ale ten první díl je prostě nejlepší. Ty další už mi malinko připomínají i pohádky tisíce a jedné noci. Spousta přirovnání k jiným příběhům jiných lidí. A mezi tím vším Švejk, kterého nerozházela ani možnost jeho popravy. Stále vyrovnaný, klidný a neustále výřečný.
Doporučuji

Frizer
Frizer
15.06.2023 5 z 5

Stejný problém jako mnoho ostatních. Co napsat k tomuto geniálnímu dílu s "geniálním" hrdinou. Možná jen...čím více budete vědět o "Starém mocnářství" a politické situaci před a během 1. sv války, tím více si dílo užijete. Postavy v knize psal sám život a povahy lidí se zas tak mnoho v toku času nemění. Také úžasné namluvení knihy panem Werichem je bezkonkurenční a často se k němu vracím. Snad bude součástí povinné četby i za sto let.

Lískaran
Lískaran
01.06.2023 5 z 5

Psát o Švejkovi několikařádkový komentář je jako snažit se nasytit Balouna rohlíkem.

Encyklopedie blbosti a směšnosti.
Slavné protiválečné dílo, ve kterém se hlavní postavy do bojů vůbec nedostanou a ve kterém se hrůzy války a vůbec svinstva sdělují jen tak mimochodem, mezi řečí o něčem úplně jiném.
Epos, kde se putuje (stejně jako u Homéra jsme postrkováni osudem, hněvem bohů - a špatnou orientací v jižních Čechách), ale místo dobrodružství se většinou jen žvaní, vykecává, vypráví.
Kniha, kde hlavní hrdina téměř neustále mluví (pokud mu zrovna není doporučeno, aby držel hubu), ale asi jen třikrát se dozvíme, že si něco myslí.
A mnoho dalšího.

Vendula897
Vendula897
28.04.2023 5 z 5

Ke Švejkovi se neustále vracím, vracím se v dobách zlých i v dobách dobrých. Když beru knihu opakovaně do rukou, připadám si, jak kdybych se vracela domů. Do bezpečí,klidu a harmonie...někam, kde to znám a nemůže mi nikdo ublížit.
Čím to, že humor pana Haška, potažmo Švejka je nám tak blízký? Švejk, osůbka , která dobrosrdečně šlape životem, problémy nevyhledává, problémy si vždycky najdou jeho a on je se svou povahou řeší-neřeší. Hlouposti vypouští, život se mu líbí, přestože jako pucflek nemá žádné jistoty domova,zázemí,lásky. A my hltáme znovu a znovu stránky této knihy a život se nám zdá lehčí, příjemnější, bohatší.
Věta ze závěrečného dílu, z bojiště, kde člověk zabíjí člověka...: "Co blbnete, vždyť jsou tady lidi...". je mementem nejen tehdejší doby, bolí, člověk u ní přijde na to, jak nesmyslné a nepřirozené je vzájemné zabíjení...ach jo.

lukaso89
lukaso89
18.04.2023 5 z 5

Výtečná dobová reportáž, ve které je hlavní hrdina "pouhým" vypravěčem, jež zachycuje různorodost ostatních postav a společnosti. Místy pobaví, místy zamrazí, ale rozhodně stojí za přečtení. Jen je tedy nutno dodat, že kniha láká na "clickbaitový" název, jelikož o válce to rozhodně není. K textu a celé knize mi vůbec neseděly ilustrace, které jsou dle mého názoru zralé buď na kompletní revizi nebo na vyhození (se vší úctou k jejich autorovi).

puml
puml
30.03.2023 5 z 5

Brilantní román, který není jen satirou, ale svým záběrem i hlubokou společenskou sondou. Největší potíž se Švejkem jsou ty kýčovité Ladovy ilustrace, díky nimž se Švejk lépe prodával v nálevnách a putykách na Žižkově, a o peníze od svých čtenářů šlo samozřejmě Haškovi především, ale je otázkou, zdali je tento způsob vydávání nadále nutný. Dle posledních vydání to vypadá, že snad více než kdy jindy je potřeba opepřit napsané vhodnou vizuální zkratkou, jinak by asi napsané nikdo nekoupil. Tahle dvojice tak k sobě patří stejně bytelně jako Tom a Jerry, bohužel. Lada se tak bere skorem jako kánon k napsanému, což do velké míry sráží skutečnou románovou kvalitu a hloubku Osudů. Ty ilustrace z toho dělají víceméně jarmareční četbu, ale to rozhodně Švejk není, nebo není to pouze jarmareční četba. Švejk by si podle mě zasloužil stejnou grafickou úpravu a péči jako například romány Kafkovy. Nechápu ten kult Lady, vždy mi to bylo nějakým způsobem protivné a dlouho jsem kvůli tomu Švejka přehlížel. I ty kongeniální české filmové adaptace z 50. let (Steklý a Trnka) žel do velké míry akcentují spíše ladovské pojetí Švejka než to, co je za textem a tak skutečnou hloubku románu. Přál bych Švejkovi, aby se po těch více jak sto letech vymanil z této většinově přijímané ladovské jarmarečnosti a pivního humoru, kterým sice oplývá, ale jenž není tím hlavním, co dělá z této skvostné satiry jeden z největších románů první poloviny 20. století.

Také si myslím, že to není úplně školní četba. Středoškolák při vší úctě nemůže Švejka pochopit. Ač doporučená četba, stejně většina shlédne film a podle toho si udělá názor nebo se celek omezí jen na pár nejšťavnatějších anekdot. Doporučil bych všem si Osudy přečíst s víceletým odstupem. Ten román vypovídá něco úplně jiného, když ho jeden čte v 18 nebo pak v 38. Švejk bude asi vždy dráždit k různým interpretacím a výkladům, a to z něj dělá velký román. Doporučuji.

Pepasch1
Pepasch1
14.03.2023 5 z 5

Mám rád Švejka, mám rád Haška. A Osudy... patří zcela po právu mezi skvosty světové literatury. Už jen počtem překladů a zfilmování. A to i v zemích, kde ho nemohou pochopit tak jako my.

Cojekomupotom
Cojekomupotom
22.01.2023 5 z 5

Obsah- geniální. Slovo "geniální" podle slovníku znamená "zároveň chytrý a vtipný až k pochcání", dámy prominou. Ale původní Ladovy ilustrace jsou i na úrovni dneška stále skvělé, ne?

Elea
Elea
18.12.2022 1 z 5

Nemám ráda Švejka, nemám ráda Haška, tato kniha pro mne byla zkouškou trpělivosti.

heavy66
heavy66
10.12.2022 5 z 5

Je Švejk typickým Čechem nebo je každý Čech Švejkem? Označení Švejk, švejkovat bylo a je hodnocení negativní, a nejenom v armádě.
Ale je opravdu ostuda být Švejkem?
Švejk má rád dobré jídlo, dobré pivo a Prahu. Švejk je vytrvalec, založil v Čechách tradici dálkových pochodů, svojí budějovickou anabází. Švejk bojkotuje hlupáky humorem, což je způsob, jak šetřit vlastní nervy. Švejk je dobrý člověk, neubližuje lidem, není podrazák, když nepomůže skutkem tak dobrou radou vždycky! Švejk nehledá pravdu, není fanatik, nepěstuje velkohubé kecy a nemá rád válku! Švejk je osobnost. Jako vy nebo já!
Mám ten román rád. Připomíná mi domov, naši milou zahradu, kde je všude blízko, kde autority nemají na růžích ustláno, a nebezpečí hrozí maximálně od komárů, kterých je mezi Táborem a Budějicemi požehnaně. Kéž by to tak zůstalo!

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Musím říct, že dočíst Švejka mě místy stálo úsilí, někde uprostřed je taková nezáživnější pasáž. Ale nakonec se člověk se všemi postavami sžije a je to fajn. Ke konci už jsem se i smál. Feldkurát Katz a Nadporučík Lukáš jsou největší sympoši. Plukovník Dub je svojí pitomostí zase fakt směšnej. Hašek to české švejkovství vykreslil náramně. Dnes by někdo řekl, že Švejk trolí :D

Vzhledem k tomu, že se kromě Kafky a Kundery jedná o našeho jediného dalšího autora / dílo světově známého formátu (ano, ani Čapek to není, bohužel) dávám velkopansky 5***** I když bych jinak normálně dal asi 4 :)

fanous21
fanous21
16.11.2022 5 z 5

Kaiserova audiokniha excelentní! Ano, v sáhodlouhé epopeji je několik hluchých míst, ale celkově zasloužená klasika... a taky zrcadlo lidským malostem, ubohostem, malichernostem a hloupostem.